Skocz do zawartości

Sortowanie mysqlWi

Mar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie mogę sobie z tym poradzić, mam dwie tabele jedna katalogi, druga katalogi_rap i teraz mam zapytanie:

SELECT a.title, a.kat_id, a.www, a.pr, a.seo, a.free, a.zwrot, a.moder, a.skrypt, a.IP, DATE_FORMAT(a.registration_date, '%d-%m-%Y'), a.szczegoly FROM katalogi a, katalogi_rap b WHERE a.kat_id = b.id_kat GROUP BY b.id_kat ORDER BY b.id_kat ASC

i problem w tym, że tabela raporty wygląda tak:

-----------------------

id_kat | raporty |

-----------------------

34 | raport1 |

45 | raport2 |

34 | raport3 |

-----------------------

... i chcę to sortować po ilości wystapień id_kat w tabeli katalogi_rap. I nie mam pojęcia jak to zrealizować, moje zapytanie sotruje wg. daty.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Twoje zapytanie sortuje pod ID a nie dacie :D

SELECT a.title, a.kat_id, a.www, a.pr, a.seo, a.free, a.zwrot, a.moder, a.skrypt, a.IP, DATE_FORMAT(a.registration_date, '%d-%m-%Y'), a.szczegoly, COUNT(b.raporty) as cnt FROM katalogi a, katalogi_rap b WHERE a.kat_id = b.id_kat GROUP BY b.id_kat GROUP BY b.id_kat ORDER BY cnt

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Niestety nie działa, standardowy błąd:

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in

lub phpMyAdmin:

#1064 - You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'GROUP BY b.id_kat ORDER BY cnt LIMIT 0, 30' at line 1

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

No działa, ale mozesz mi jeszcze jedno wytłumaczyć, bo teraz sortuje rosnąco, czyli od nmniejszej ilości do największej, a sortowanie ASC nie działa, a to cnt spotykam pierwszy raz...

Mar.

SELECT a.title, a.kat_id, a.www, a.pr, a.seo, a.free, a.zwrot, a.moder, a.skrypt, a.IP, DATE_FORMAT(a.registration_date, '%d-%m-%Y'), a.szczegoly, COUNT(b.raporty) as cnt FROM katalogi a, katalogi_rap b WHERE a.kat_id = b.id_kat GROUP BY b.id_kat ORDER BY cnt DESC

ASC - to jest wlaśnie od najmniejszego do największego i nie potrzeba podawać tej wartości

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

No, tak ale ja chcę odwrotnie.

Wszytko działa jak należy, dzieki Ci bardzo.

Mar.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności