Skocz do zawartości

Jaki % ruchu idzie z wyszukiwarki w Adwords?

Sebastian-SEO

Rekomendowane odpowiedzi

@Kapitan SEO - tak, CTR ma na to wpływ. Dlatego specjalnie wziąłem taką kampanię, która już ma dobry CTR - a jak widać, i tak jest to bardzo nisko.

W Adwords uzyskac 10% to sztuka - i z reguły musi to być niszowa branża. W takich jak nieruchomości czy finanse nie uzyskasz wysokich wyników - nawet z chwytliwym sloganem...

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Wiesz, ja nie musze pytac ludzi, "cyferki są lepszym dowodem".

W tym co mówisz, jest duży błąd metodologiczny - jak pracowałem w dużej firmie, robilismy reklamę masakryczną: ilotki, billboardy, net - itp itd. Wiesz, co mówili ludzie? Że trafiali z ulotek - bo je widzieli najczęściej. Mogli widzieć billboarda, spot w kinie, reklamę w prasie - ale jak szli wypytać po oferte, dostawali ulotkę - i ona była źródłem.

Cyfry to coś innego - ich nie oszukasz.

Nie zastanawia Ciebie, dlaczego CTR jest tak niski, mimo, że reklama wyświetla się ponad wynikami wyszukiwania? :)

Seba,

Ty mówisz o kilku różnych kanałach informacyjno reklamowych i postrzeganiu różnym ale zależnym od kanału. Ja mówię o jednym kanale reklamowym gdzie różnice w jego percepcji są po stronie odbiorców tego kanału . To tyle w kwestii metodologii ;)

@Kapitan SEO - tak, CTR ma na to wpływ. Dlatego specjalnie wziąłem taką kampanię, która już ma dobry CTR - a jak widać, i tak jest to bardzo nisko.

W Adwords uzyskac 10% to sztuka - i z reguły musi to być niszowa branża. W takich jak nieruchomości czy finanse nie uzyskasz wysokich wyników - nawet z chwytliwym sloganem...

Pamietaj o najważniejszym - w TOP 3 masz reklamy - teraz sobie przelicz jaki ruch one zgarniają (razem) przy fakcie, że ponad 60% ludzi nie odróżnia reklam od naturalnych - także CTR pojedyńczej reklamy jest zafałszowaniem sytuacji rzeczywistej.

Prawdziwych danych o tym ile ruchu zabierają reklamy wyświetlane ponad wynikami naturalnymi dało by badanie jakiejś frazy gdzie na pierwszej stronie wszystkie opisy były by mniej więcej podobne.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Pamietaj o najważniejszym - w TOP 3 masz reklamy - teraz sobie przelicz jaki ruch one zgarniają (razem) przy fakcie, że ponad 60% ludzi nie odróżnia reklam od naturalnych - także CTR pojedyńczej reklamy jest zafałszowaniem sytuacji rzeczywistej.

No ale przecież w badaniu tak było - badano, w co ludzie klikają. Ludzie wpisywali te 1,4 miliarda zapytań - dostawali wyniki wyszukiwania - z Adwords.I klikali w SERPy w 94% przypadków.

Wniosek może być taki, że jednak sporo osób odróznia reklame od nie-reklamy - co oznacza, że dobre SEO, wbrew pogłoskom (kolejnym) o jego smierci, zawsze będzie w cenie...

Wniosek może być taki, że jednak sporo osób odróznia reklame od nie-reklamy

Tak... ale test jest z zeszłego roku... A po Pingwinie nastąpiła zapaść dobrych serpów... Są frazy w których całe top10 to spam... i myślisz że co wtedy ludzie klikają...?

CPM Leader - Najlepsze Reklamy CPM w internecie...

AdFreestyle - Najlepsze Reklamy CPC w internecie...

CPM Fun - Najlepiej płatne Reklamy CPM w internecie...

No ale przecież w badaniu tak było - badano, w co ludzie klikają.

W badaniu cały czas jest odwołanie do wyników płatnych bez uwzględnienia ich pozycji ja to interpretuje dalej - te 6% kliknięć w płatne wyniki to pasują mi tylko i wyłącznie do sytuacji kiedy brak jest linków sponsorowanych ponad wynikami naturalnymi.

Posłużę się też przykładem jednej kampanii dla zapytań regionalnych (strona w TOP1 naturalnych)

Google podawało około 600 zapytań miesięcznie.

z naturalnych było około 40 wejść z reklam około 80 wejść (średnia pozycja 2 - oczywiście ponad wynikami) także proporcje 94% z naturalnych vs 6% z reklam można sobie między bajki włożyć.

Podobnie jak nie gorzej miałem z frazy ogólnej generującej 30K zapytań miesięcznie.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

@Sebastian-seo

jak dla mnie to brak jednej, ale zasadniczej informacji: jest mowa o 1,4 miliarda zapytań, ale nie znalazłem niczego o reklamach pod tymi zapytaniami - mam rozumieć że w każdym przypadku były to 3 reklamy nad serpami, 7 obok i jeszcze jedna na dole? czy może w 80% przypadków była to 1-2 reklamy z boku bądź wcale?...

Bez tych danych - ten test jest kompletnie bezwartościowy. Chociaż nie - ma dużą wartość jeśli ktoś chce manipulować informacjami o klikalności w serpach ;)

Nie jestem seo ..

ale napisze ze mam strone na pewna z fraz w top 1 i to ok pol roku moze dluzej

i dopiero po wykupienu adwordsa zaczeły sie wejscia na ta fraze

Fraza popularna i osobiscie uwazam ze adwordsy biora dobrze ponad 90 %

no ale to tylko moje spostrzezenia

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem.
Pesymista wie, co to za otwór >>>tanie noclegi<<<

Panuje przekonanie, że jest odwrotnie, że Google "zmusza" wszystkich do linków, że tylko one dają ruch - jak widać, jest odwrotnie. SERPy nadal mają się dobrze...

Z mojego doświadczenia - sklep internetowy - wychodzi że Adwords ściąga około 70 - 80 procent. Jest to sprawdzone przy frazach, które stoją - czasami na górze - czasami na dole pierwszej stronie wyszukiwań :) Może więc być to trochę mniej gdy fraza by cały czas stał na pierwszym miejscu w serpach, ale nie aż tak mało - 6% to manipulacja.

Ludzie nie rozróżniają reklamy od serp-ów. Kolor tła w laptopach - nawet tych najnowszych (a może właśnie dzieki tym najnowszym monitorom) jest mało widoczny - trzeba się 'nagimnastykować' żeby się rozróżniał :)

Jak te badania są robione to ja nie mam pojęcia (ironia :)) - wiem jedno - kończyłem zarządzanie finansami i uczyłem się statystyki przez dwa lata - miałem dobrego profesora, który zawsze nam mówił, że statystyka to jest jedna wielka manipulacja - można nią sterować w dowolnym zakresie.

IMHO - doświadczenia i wymiana poglądów daje więcej niż najlepsze wyniki badań statystycznych.

Pracuje... pracuje... pracuje... ZIBICOM

6%? W życiu, z moich znajomych prawie nikt nie, wie że to reklamy, szczególnie jak mają taki sam kolor. Inna firma zrobi i powie, że 60%, wszystko zależy kto ma jaki w tym cel.

Patrzyłem na kilka kampanii Adwords, CTR powyżej 10% to sztuka. Przy założeniu, że nie ma tylko fraz na dokładne dopasowanie.

Tych statystyk nie da się już oszukać - są z żywych kampanii. Nadmienię, że strony promowane w Adwords wyświetlają się praktycznie cały czas na TOP1 :) Bazuję tutaj zatem na zywym organiźmie, nie na suchej teorii...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności