Skocz do zawartości

Jaki % ruchu idzie z wyszukiwarki w Adwords?

Sebastian-SEO

Rekomendowane odpowiedzi

6%? W życiu, z moich znajomych prawie nikt nie, wie że to reklamy, szczególnie jak mają taki sam kolor. Inna firma zrobi i powie, że 60%, wszystko zależy kto ma jaki w tym cel.

Dokładnie - dlatego takie badania trzeba dzielić na pół - tylko... najgorsze jest to że te 6% to kompletny kosmos z Tym co ja doświadczyłem. Nie jestem w stanie z tym nawet polemizować. To horror. Może jakby wyszło 30 % to jeszcze bym uwierzył ;) z małym przymrużeniem oka.

Patrzyłem na kilka kampanii Adwords, CTR powyżej 10% to sztuka. Przy założeniu, że nie ma tylko fraz na dokładne dopasowanie.

Tych statystyk nie da się już oszukać - są z żywych kampanii. Nadmienię, że strony promowane w Adwords wyświetlają się praktycznie cały czas na TOP1 :) Bazuję tutaj zatem na zywym organiźmie, nie na suchej teorii...

Przepraszam ale ja też bazuje na żywym organiźmie - i wykupienie Adwords okazało się (po czasie) trafnym, do tego niezbędnym i niestety kosztownym wyborem :) . Ludzie klikają na pierwsze górne wyniki (nie wiedząc że jest to reklama płatna) . Więc nie jest to napewno nawet te 10% tylko dużo więcej.

Pracuje... pracuje... pracuje... ZIBICOM

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Jeśli dla kogoś będąc na 1 miejscu 10% to sztuka to lepiej niech zmieni zawód. Wiadomo wszystko jest zależne od tematyki, jak wygląda nasza reklama a inni koło nas, ale to nie jest wysoki wynik.

...nie jest wysoki wynik.

Wysoki CTR to nie zawsze cel w Adwords :)

Jak w nieruchomościach czy w finansach, dla bardzo rozbudowanej kampanii, nie tylko dla dopasowań ścisłych, będziesz miał ponad 10% - będę to musiał zobaczyć :)

Nie mam pytań i bez komentarza - :)

Pracuje... pracuje... pracuje... ZIBICOM

To Sebastian np. tutaj:

https://www.goldenlin...-ctr-powyzej-10

Ja - będąc laikiem i bez niczyjego wsparcia - sam osiągam średni CTR 11%. Taki CTR jest dobrym osiągnięciem, jak sprzedajesz auta albo książki, ale łatwy do uzyskania, jak prowadzisz hodowlę dajmy na to patyczaków, pozdrawiam.

Takich tematów jest masa.

Ja też jestem zielony w AdWords (pomijając szkolenie i prywatne kampanie) a mam więcej :faja: Ale jak widzę u najlepszych wyniki kilkukrotnie większe to takie wyniki po prostu mnie śmieszą. A to z tym 6% to już w ogóle...

Patrzyłem na kilka kampanii Adwords, CTR powyżej 10% to sztuka. Przy założeniu, że nie ma tylko fraz na dokładne dopasowanie.

Tych statystyk nie da się już oszukać - są z żywych kampanii. Nadmienię, że strony promowane w Adwords wyświetlają się praktycznie cały czas na TOP1 :) Bazuję tutaj zatem na zywym organiźmie, nie na suchej teorii...

Nie skupiaj się na CTR skup się na porównaniu kiedy dana strona jest w AdWords ponad wynikami wyszukiwań i równocześnie w TOP 3 wyników naturalnych - ja stosowałem taka metodologię .

Dodatkowo porównywałem ilość wyświetleń danej fraz z dopasowaniem ścisłym w przypadku kiedy witryna była w TOP1 naturalnych a ponad nią non stop wyświetlały sie 3 linki sponsorowane.

Stąd moje spostrzeżenia - dlatego uważam, że te 6 % to bzdura i zasłona dymna służąca jakby "usprawiedliwianiu" posunięć korpogoogle w SERPach (chodzi o wpływ niestabilności wyników i sianie FUDu w celu wywarcia jakby presji na decyzje o zakupie/zwiększaniu budżetu na kampanie AdWords)***

*** - jestem dziwnie spokojny, że gdyby ujawnili dokumenty finansowe to nawet dziecko dostrzegło by korelacje czasu/dat ze zwiększonymi wpływami z AdWords

Moja  fotografia kulinarna  :D  Fu*k Google ......Ask me .... Chcesz nauczyć się strzelać? Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

Ech, to czy jest ktoś, kto robi wiarygodne badania? :)

Badanie nie dotyczyło tego, co napisałeś, tylko kliknięć w obrębie całej pierwszej strony - myślałem, że to juz podkreśliłem tyle razy jasno.

Na pewno CTR byłby wyższy w sytuacji, w której opisałeś. Im więcej się przebierze danych, tym lepsze wyniki się uzyska. Pytanie, czy lepiej analizować całą sytuację, czy wycinek?

Seba nie chce mi się już w temacie dyskutować więc podsumuję dwoma obrazkami :)

eyetracking_google.jpg

1337031725_5690c6317f435210b69297e4262d412e.png

Moja  fotografia kulinarna  :D  Fu*k Google ......Ask me .... Chcesz nauczyć się strzelać? Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

Krzysiek - gaze to nie click :) Sam wiesz, że ludzie klikają mniej, zwłaszcza młodsi, w Adwords - osoby się tutaj udzielające, bazując na wypowiedziach, zaniżają średnią, że hej :)

Ale nie neguję, że w klikach może być podobnie - bo nie jestem autorem badania. Nie robiłem testu jak Ty na dokładne słowa, będące na określonych pozycjach. A nie będe przeprowadzał swojego, bo nie widze w tym dla mnie $$$ efektu. Może za rok czy dwa będę częściej bawił się w testy.

Więc wtedy na pewno jest więcej Adwordsa, jak piszesz - u mnie,w cytowanym badaniu, jest "wszystko razem" - stąd tak mały wynik pewnie Angolom wyszedł.

Dyskusja na temat CTR slow kluczowych jest bez sensu :)

mozna tak nabijac dziesiatki podstron tego tematu i nie bedzie to mialo wiekszego znaczenia.

Ponizej prosty przyklad z ostatniej kampanii - da sie? owszem, wszystko sie da. 100 % CTR takze.

90% wspolczynniki konwersji takze. Nie zawsze, nie na kazde slowo - ale jest to mozliwe. :paker:

minimalizacja%20cen.jpg

ceny.jpg

Dziekuje za uwage :pisze:

"JAKOŚĆ PAMIĘTA SIĘ O WIELE DŁUŻEJ NIŻ CENĘ."

https://devdoit.pl

Ja również nie mogę się zgodzić z wynikami badania. I pokażę to również na żywym organizmie. Dane wyciągam bezpośrednio z Analyticsa (rozdzielam domyślnie wyniki płatne jako Adwords, a organiczne jako Google - taki skrót myślowy):

Branża spożywcza

Fraza #1

Ilośc wyszukań (adwords, dopasowanie ścisłe): 260

Pozycja AdWords (1-3, nad wynikami organicznymi): 1

Pozycja Google (wyniki organiczne): 1

Ilość wejść z AdWords: 131

Ilość wjeść z Google: 16

Fraza #2

Ilośc wyszukań (adwords, dopasowanie ścisłe): 210

Pozycja AdWords (1-3, nad wynikami organicznymi): 2

Ilość wejść z AdWords: 27

Ilość wjeść z Google: 19

Chyba opisy musze poprawić w adwordsie :D

Fraza #3

Ilośc wyszukań (adwords, dopasowanie ścisłe): 880

Pozycja AdWords (1-3, nad wynikami organicznymi): 3

Ilość wejść z AdWords: 111

Ilość wjeść z Google: 77

Branża odzieżowa

Fraza #1

Ilośc wyszukań (adwords, dopasowanie ścisłe): 210

Pozycja AdWords (1-3, nad wynikami organicznymi): 4

Pozycja Google (wyniki organiczne): 4

Ilość wejść z AdWords: 22

Ilość wjeść z Google: 15

To taki mały wycinek. W zasadzie wszędzie tam, gdzie AdWords jest na pozycjach 1-3 (czyli nad wynikami organicznymi), ilość wejść jest większa (CTR wyższy) niż z wyników organicznych (niezależnie od pozyci strony). To nie badanie, to rzeczywistość :D

@cbdss - a czytałeś, co pisałem?

Masz dopasowanie ścisłe :) - wtedy wiadomo, że jest wyżej.

OK, jeszcze raz napiszę - nie wybierano "z tortu wisienek". Nie rozdradniano się na ścisłe i przybliżone dopasowania

@DFAG - Twoje dane są zbliżone do tego, co zrobili Angole - dzięki z wpis w tym wątku :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności