Skocz do zawartości

Koniec katalogów z multikodem? Właściciele sami strzelają sobie w kolano!

fahofiec

Rekomendowane odpowiedzi

Do niedawna w ogóle nie korzystałem z żadnych grup katalogów objętych tzw. multikodem, zawsze wolałem pojedyncze wartościowe katalogi. Ale administratorzy kuszą coraz bardziej atrakcyjnymi ofertami cenowymi, więc skusiłem się na kilka różnych pakietów. Byłem przerażony tym, co zauważyłem!!! 99% wpisów w każdym katalogu z grupy objętej multikodem to linki do tych samych stron, często z identycznym opisem, żeby było śmieszniej to dodanych po sobie w tej samej kolejności, w tych samych kategoriach!!! Do tego dochodzi zwykle identyczna struktura kategorii!!! Każdy chce jak najwięcej zarobić i deklaruje dbałość o jakość wpisów i samego katalogu - to zrozumiałe, ale nie ma w tym nic dziwnego, że mając do wyboru wpis do jednego katalogu za 2 zł i do całej grupy 100 katalogów za 12 zł, 99% osób wybierze tę drugą opcję, a każdy z pozycjonerów ma określony harmonogram pracy i po kolei dodaje stronę do każdego z tych 100 katalogów, ciężko to zbytnio różnicować opisy, restrykcje okazują się mało skuteczne, a tak samo postępuje cała armia nabywców multikodu. Otrzymujemy wspomniany już efekt:

• identyczna struktura kategorii
  • te same linki w każdym katalogu
  • bardzo podobne opisy i tagi
  • ta sama kolejność dodania wpisów i ich ułożenie

Efekt? Przerażający duplicate content! To tylko kwestia czasu aż całe wielkie grupy i tak starannie pieszczone grupy katalogów polecą z wielkim hukiem (nie dotyczy to oczywiście pojedynczych katalogów, które nie są w żadnej grupie z multikodem). Pragnę jednak w tym wątku zwrócić waszą uwagę na ten bardzo poważny problem i skłonić administratorów grup z multikodem do zastanowienia się nad jakimiś rozwiązaniami, które uratują ich grupy katalogów i nasze wpisy.

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

Z jednej strony link to link, z drugiej finansowy aspekt z trzeciej ... Wujek Google, który od jakiegoś czasu deprecjonuje wartość linków z takich katalogów.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Jak widze taki szemrany marketing własnych katalogów to już i czytać nie chce sie tego bełkotu,

Tekst fachowca z dnia dzisijaszego

est wiele bardzo wysokiej jakości katalogów, które bez problemu przyjmują podstrony (np. wszystkie w moim podpisie
.

Właściciel bardzo wysokiej jakości katalogów pyta czy to juz koniec katalogow z multikodem : :D :D :D

Na PIO taki marketing nie przechodzi, ale sporo fachowców to zapomina :D

99% wpisów w każdym katalogu z grupy objętej multikodem to linki do tych samych stron, często z identycznym opisem, żeby było śmieszniej to dodanych po sobie w tej samej kolejności, w tych samych kategoriach!!! Do tego dochodzi zwykle identyczna struktura kategorii

A potem są płacze i smutki... Bo Pingwin przybył... :D

CPM Leader - Najlepsze Reklamy CPM w internecie...

AdFreestyle - Najlepsze Reklamy CPC w internecie...

CPM Fun - Najlepiej płatne Reklamy CPM w internecie...

MaxPan, jaki marketing???!!! Zwróciłem uwagę na bardzo poważny problem, który mnie też jako użytkownika takich katalogów bezpośrednio dotyczy i chcę, aby administratorzy zwrócili na niego uwagę i zaczęli działaś zanim będzie za późno!!! Gdzie tu widzisz jakiś marketing?

Tutaj piszesz zacytowane słowa i w ten sposób się "marketingujesz" :) Co do grup katalogów z multikodami, to strzałem w kolano będzie cena i próg opłacalności.

W tym seo katalog -u nie może zabraknąć Twojej strony - www.seokatalog.pl - PR4

Zegarki szwajcarskie - Bisset - https://zegarynka.pl i Katalog firm - https://otofirmy.pl - zapraszają!

Zapewniam, że ten temat jest naprawdę poważny, od niedawna ja sam mam wiele wpisów w obcych grupach multikodów i zależy mi, żeby skupić się na merytorycznych rozwiązaniach ;)

@Harsay, są rozwiązania, które sprawdzają unikalność przy dodawaniu wpisu. Problem z unikalnością może się jednak pojawić jak za jakiś czas wpis o tej samej treści pojawi się w innym katalogu, Co w takiej sytuacji? Sprawdzać okresowo unikalność wpisu i wywalać taki wpis? To raczej nierealne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności