Skocz do zawartości

27.08.2012 Hangout z Johnem Muellerem - linki nofollow, wychodzenie z filtra...

Sebastian-SEO

Rekomendowane odpowiedzi

"Content is King" jest bardzo istotne... Tu przykład... 1 miejsce na hasło "szybkie pożyczki warszawa"

Ups... Czyżbym zapodał naturalnego linka?

Czy ja pisałem coś o tym, że treść zawsze ma być sensowna? :) Dla łatwych fraz i longtaily - jak napisałem, wystarczy unikalna treść, nawet bzdurna - pod warunkiem, że na frazie nie ma dużego ruchu.

Co innego jak na frazie jest ruch - nawet jeżeli nie jest ona trudna (jakaś mało odkryta nisza) to wtedy zaczynają się liczyć też inne rzeczy w tym to czy tekst jest sensowny i "lubiany" przez użytkowników.

Szybkie pożyczki to akurat kiepski temat bo biorą je ludzie zazwyczaj tacy co nie wiedzą co to jest internet, na tej frazie jest 46 wyszukiwań miesięcznie - czyli prawie nic.

Pokaż mi stronę z top 3 dla frazy gdzie masz 10 tys. wyszukiwań miesięcznie lub więcej. Rzadko kiedy zdarzy się taki kwiatek.

• Odpowiedzi 96
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

na tej frazie jest 46 wyszukiwań miesięcznie - czyli prawie nic.

chyba nigdy nie miałeś do czynienia z kredytami chwilówkami, szybkimi pożyczkami, gdyby to sie nie opłacało, to ten Pan by tego nie robił :)

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

Robbieriviera - no ale dobrze wiesz że diabeł tkwi w szczegółach, przeanalizujmy na szybko kwestię szybkich pożyczek vs kredyty hipoteczne.

Ktoś kto w internecie szuka szybkiej pożyczki nie wpisze raczej "szybka pożyczka [miasto]" bo chce szybką pożyczkę przez internet i tutaj mamy "szybka pożyczka przez internet" ewentualnie samo "szybka pożyczka".

I dlatego miesięcznie "szybka pożyczka przez internet" ma 1300 wyszukiwań a "szybka pożyczka warszawa" tylko 46.

Ktoś kto chce fizycznie uzyskać szybką pożyczkę w jakimś punkcie to osoba (w większości) nie znająca się na internecie, raczej starsza etc.

Co innego kredyt hipoteczny - to poważna sprawa i nie załatwia się jej przez net, tylko szuka miejsca w swoim mieście gdzie można pójść, porozmawiać, etc. Dlatego "kredyt hipoteczny + miasto" daje mi w keywordtools wyższe wyniki zarówno jeżeli chodzi o ścisłe jak i przybliżone.

Po za tym gość pewnie zrobił automatem szereg takich stron na frazę "szybka pożyczka gotówkowa + [lista miast]" i to wtedy ma jakiś sens.

Akurat, jeśli mówimy o szybkich pożyczkach, to najpierw ludzie szukają "szybkie pożyczki + miasto" aby znaleźć pożyczkę jak najszybciej - wyjść fizycznie do biura po kasę lub żeby przedstawiciel zapuakł do drzwi, a dopiero później, jak już wszelkie możliwości lokalnie wyczerpią wypełniają jak głupi wnioski na frazy ogólnopolskie typu kredyty chiwlowki, szybkie pożyczki online, szybkie pożyczki przez internet, pożyczki online na siebię, rodzinę, słupy, nawiasem mówiąc większość burzy się, że ma małą konwersję z leadów, bo to są ciągle te same osoby, które myślą, że może za 10 lub 50 razem się uda, bo inna osoba będzie rozpatrywać wniosek - siedzę w tym od 2006 roku, ale teraz w dobie kryzysu te frazy to żyła złota ;)

Kredyty hipoteczne to inna bajka / inny " przedział społeczny" - tu w wiekszości ludzie decydując się na wypełnienie wniosku o hipotekę mają zdolność kredytową lub są bardzo blisko niej, to zupełnie inni klienci. Możesz mieć 1500 wyszukiwań na kredyt hipoteczny i mniej zarobić niż gość co ma 46 wyszukiwań z szybkimi pożyczkami. To , że jest tyle wyszukiwan nie znaczy, że będzie więcej wniosków - bo Ci od hipotek są bardziej inteligentni (bez urazy). Jak strona zrobiona jest pod klienta, wzbudza zaufanie i ma przydatne informacje, posiada informacje, które trudno znaleźć Kowalskiemu na oficjalnej stronie banku to i klient wypełni wniosek na kredyt hipoteczny i prowizja będzie, ale trzeba się bardziej postarać niż na szybkich pożyczkach.

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

Robbie - a ja myślałem, że najszybciej jest szybką pożyczkę dostać przez internet gdzie kasiorkę przelewają Ci na konto :) Wydaje mi się, że jednak nie ma sensu się kłócić - trzeba by zrobić jakiś sondaż, albo mieć twarde dane. Jednak liczba wejść na "szybkie pożyczki przez internet" vs "Szybkie pożyczki warszawa" raczej pokazuje że większy sens jest pozycjonować się na tą 1szą frazę.

To co napisałeś o hipotecznych - sens pozycjonowania zależy też czy zarabiasz tylko na leadach czy np. na jakichś dodatkowych reklamach - typu adsense (kliknięcia związane z kredytami są bardzo opłacalne).

Zsumuj ilość wyszukiwań na frazy lokalne w 50 największych miastach w Polsce = frazy ogólne typu szybkie pożyczki, pożyczki przez Internet = Ci sami klienci

Ok, możliwe że masz racje - ale żeby to stwierdzić musiałbyś mieć dane osobowe tych ludzi, porównywać etc.

Zresztą ja nie o tym chciałem dyskutować, tylko o wpływie unikalności i wartości tekstu (czyli hasło "Content is King") na pozycję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności