Skocz do zawartości

Przepływ PR - kategorie czy podkategorie?

Giersza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, serwis ma podział na kategorie i podkategorie np. wg poniższego schematu, w nawiasach podaję ilość produktów w sklepie:

Noclegi (500)

- noclegi Bory Tucholskie (420)

- noclegi Mazury (30)

- nocelgi Zakopane (30)

- noclegi Kraków (20)

Działki (100)

- działki Kraków (80)

- działki Wrocałw (10)

- działki Zakopane (10)

Zastanwiam się nad konstrukcją menu i ukierunkowaniem przepływu PR ze strony głónej na podstrony kategorii/podkategorii. Skoro serwis skupia się zgodnie z podanym wyżej przykładem na noclegach (oraz działakch) ale ze zdecydowaną przewagą w konkretnym regionie (noclegi Bory Tucholskie) to czy trzeba na stronie stosować schemat linkowania na zasadzie najpierw kategoria potem podkategoria czy też można w menu tekstowym (wyświetlanym na każdej podstronie) umieścić tylko najpopularniejsze podkategorie. Z podstron podkategorii jest oczywiście dostęp do innym mniej ważnych podkategorii jak i kategorii głównej (poprzez tzw menu nawigacyjne - drzewko). Chodzi tutaj o zasadę przekazywania mocy ze strony głównej bezpośrednio na najważniejszą podkategorię a nie na ogólną mało dla mnie ważną kategorię.

Drugie pytanie dotyczny tego czy jesłi mam na stronie głównej kilka artykułów (linków do artykułów) w formie poradników i nie zależy mi na przekazaniu im PR ze strony głównej gdyż wolałbym przekazać PR na kategorie/podkategorie to czy rozwiązaniem jest nadanie im nofollow. Dostęp do artykułów będzie i tak przez "więcej artykułów" czyli link ze strony głównej prowadzący do listy artykułów. Artykuły oczywiście mają się indeksować, chciałbym tylko nie przekazywać mocy na konkretne artykuły ze strony głównej.

Serwis z ogłoszeniami nieruchomości w Bydgoszczy na sprzedaż i do wynajęcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności