Skocz do zawartości

Czy Google manipuluje SERPami (patent Ranking documents)

Lexy

Rekomendowane odpowiedzi

- po zabiegach "jakościowych" zobaczył w top10 precle i inne zaplecze i musiał szukać dalej.

Święta prawda... Kilku znajomych mnie się już pytało... Co się dzieję że nie ma ich ulubionych stron, a zamiast tego jest jakieś gó**o w topach...

CPM Leader - Najlepsze Reklamy CPM w internecie...

AdFreestyle - Najlepsze Reklamy CPC w internecie...

CPM Fun - Najlepiej płatne Reklamy CPM w internecie...

• Odpowiedzi 142
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Anomalii ciąg dalszy z wczoraj :

- miałem kilka topów przez jeden dzień

- miałem kilka "filtrów" przez jeden dzień

Dziś wszystko wróciło do normy. Pytanie - czy to omawiany w tym temacie patent Gugla, czy jakaś czkawka po updacie Pingwina.

Czy rotację w serpach dostały pozycjonowane ostatnio mocniej strony ? (w moim przypadku tak było)

Macie jakieś spostrzeżenia ? Zauważyliście zawirowania w serpach w ciągu ostatnich 2 dni ?

Czas na testy.

Masz rację, Yeden. Ale jest trudniej usadzić stronę kogoś, kto dbał o nią, ma fajna treść, a przede wszystkim ruch od strony, która nie jest zoptymalizowana i ma same "dziwne linki".

@Rajzer - "Wychodzi na to, że najlepiej nie sprawdzać pozycji tylko robić cały czas swoje." - pod warunkiem, ż ema się "normalnego Klienta", który to zrozumie. Ale takich coraz więcej :)

Od lat zachęcam do tworzenia jakościowych stron - nie wszędzie znajduje to poklask - ale od stycznia, a zwłaszcza od kwietnia, widzę duuuże zmiany w tym zakresie :).

a co takiego stało się w kwietniu co zachęciło do tworzenia jakościowych stron ? aaa rozumiem - żadna jakościowa strona w kwietniu nie oberwała od Pingwina,

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

że parę, co znam, dostały filtr

Naprawdę? I te strony nie miały źle dobranych kolorów ? krzywych H1 na stronie itp ? :):):) - sorry nie mogłem się powstrzymać.

Brawo, brawo. Widzę, że się uczysz na błędach.

Czy jest mi głupio ? Wręcz przeciwnie - miło widzieć, że ludziom otwierają się oczy i spadają z nich klapki.

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Takie akcje Google tylko zniechęcają do robienia jakościowych stron. Po co mam zrobić jedną dobrą stronę z ruchem np. 500 userów dziennie, jak bezpieczniej zrobić 10 gorszych stron z ruchem po 50 userów dziennie, bo jest szansa że jak znowu jakieś czarne zwierzę w ciemnej bramie zaatakuje, to chociaż część z nich przetrwa?

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

Czy jest mi głupio ? Wręcz przeciwnie - miło widzieć, że ludziom otwierają się oczy i spadają z nich klapki.

W lutym Kaspar w wywiadzie na moim blogu przyznał, że jest to możliwe.

Wczesniej zacząłem sugerowac canonicala do umieszczania na każdej stronie - z powodów związanych z bezpieczeństwem strony. Widzę, że niektórzy się temu dziwią nadal, co cóż

To, co mnie dziwi, coraz bardziej - to to, że nadal próbuje sie mi wmawiać coś, co nie jest zgodne ze stanem faktycznym :) Nawet jak powiem A, to ktoś chce mnie 'zmusić" do powiedzenia, że powiedziałem B - przyznaję, że jestem pod wrażeniem. Ja bym nie potrafił robić z siebie... :)

Nie można normalnie porozmawiać?

Sebastian tworzenie jakościowych stron jest ostatnio, a zwłaszcza od kwietnia bezcelowe... Po co robić jakościową stronę, tracisz czas i pieniądze... Jak przyjdzie Pingwin i pozamiata... Bo zły profil linków... Sam miałem hobbystyczną i dobrą jakościowo stronę której nie pozycjonowałem... Miała może raptem 20 linków z for internetowych... Wymiotło poza top100... Tak więc pisanie że jakość ma znaczenie, uważam że mocno mija się z celem...

CPM Leader - Najlepsze Reklamy CPM w internecie...

AdFreestyle - Najlepsze Reklamy CPC w internecie...

CPM Fun - Najlepiej płatne Reklamy CPM w internecie...

Google jakkolwiek nie powinno decydować o jakości danej strony. Po prostu nie sądzę, aby były tam na tyle kompetentne osoby, które jasno i klarownie mogłyby oceniać strony.

Jeden człowiek ceni sobie krótkie, rzeczowe opisy, a inny długie i dokładne.

Jeden lubi kolorowe serwisy inny proste, max dwukolorowe.

Jeden lubi oglądać filmy o spider manie, a inny woli komiksy lub zdjęcia.

Dlatego jakoś serwisu to pojęcie względne i żadnen pracownik SQT nie ma prawa oceniać.

Zapraszam także na mojego bloga Jacek Jagusiak. Oferuje także usługę odwirusowania stron www jak i serwerów.

Problem jest w ocenie jakości - kiedyś to były frazy kluczowe w treści, potem linki, teraz google stawia na jakościowe linki czyli te "naturalne".

Problem w tym że nie w każdej branży można zdobywać "naturalne" linki.

Mówiąc "jakość" google trochę zaklina rzeczywistość, póki czynnikiem pozycjonującym mającym największe znaczenie będą linki.

Chodzi o dobrą jakość linków - żadne śmieciowe precle, czy katalogi nie są źródłem jakościowych linków.

Google musi coś zmienić w wagach oceny stron - pewno takim ruchem miały być "+1" ale się nie sprawdziła...

Faktem jest że jeżeli masz dobrą jakość strony to użytkownicy najszybciej zalinkują do niej, ale niestety - w dzisiejszych czasach to za mało na dobre pozycje dlatego trudno jest prowadzić stronę zgodną z wytycznymi googla.

Więc googiel walczy i dalej zaklina rzeczywistość wciskając nam dyrdymały (jak np z linkami nofollow - przecież tylko takie linki są na facebooku, więc google pozbawiłby się w miarę rzetelnego źródła linkowania)

Polskie Szlaki.pl - społecznościowy portal wycieczek po Polsce

Masz rację, Yeden. Ale jest trudniej usadzić stronę kogoś, kto dbał o nią, ma fajna treść, a przede wszystkim ruch od strony, która nie jest zoptymalizowana i ma same "dziwne linki".

Tak wygląda teraz dbałość google o jakość wyników wyszukiwania? Nieważne, że strona wartościowa i ma uznanie u internautów - ważne, że ma "dziwne linki", albowiem strona, która ma "dziwne linki" nie zasługuje na wysokie pozycje w rankingu. Google wie co jest lepsze dla internauty szukającego w wyszukiwarce, wie, że "dziwne linki" to samo zło.

Czy nie jest tak, że walka z pozycjonerami przysłoniła im cel nadrzędny, jakim jest jakość wyników? Bo moim zdaniem tak właśnie jest. Pieprzyć wyniki, my (google) pokażemy kto tu rządzi.

Eksperyment Discover.pl

ż

To, co mnie dziwi, coraz bardziej - to to, że nadal próbuje sie mi wmawiać coś

no wiesz, w grudniu jak poleciały do filtrów masowo regionalki to podobnie jak Dido doszukiwałeś się w każdej z nich istotnych wad i powodów filtra. Nie przyjmowaliście do wiadomości, że poleciały bez względu na zawartość. W każdej podawanej na forum googla 'coś istotnego było znajdowane' :)

Jak się później okazało google z Was zakpiło i przywróciło masowo wszystkim pozycje nawet bez poprawek :)

Jeśli w tym odcinku serialu to nie Ty brałeś udział jaki Ci przypisuję, to serdecznie przepraszam - zapewne przypiąłem CI łatkę nad wymiar.

M

Równie dobrze linki tutaj w sygnie nie są naturalne bo umieszczamy je z pełną świadomością i w wiadomym celu. Tak samo linki z komentarzy, większość dobrych katalogów jest płatnych, więc już kłania się "kupowanie linków". Linki z Adwords też można podciągać pod kupowanie linków. Jak ktoś się przyczepi to każde podlinkowanie z forum przez dowolnego usera to też wina właściciela strony - "marketing szeptany".

Moim zdaniem nie ma podziału na naturalne i nienaturalne. Linki naturalne wg. mnie to takie, które się naturalnie pojawiają, a przecież same na drzewach nie urosną i ktoś im musi pomóc, więc stają się dla google nienaturalne. To sprawia, że taki podział jest kompletną ciemnotą ze strony google. To dopiero paranoja czy już debilizm?

Zapraszam także na mojego bloga Jacek Jagusiak. Oferuje także usługę odwirusowania stron www jak i serwerów.

Wiesz, FolloUp - Google to firma prywatna, więc ich definicja linków naturalnych jest "ważniejsza".

Niestety, minus tej całej sytuacji jest taki, że Bing, Yandex czy nawet nasz polski rynek nie potrafi uszczknąć nic z torta, który zawiera w sobie ok 98% rynku - tylko Binga stać na mizerny 1%?

Plus takiej sytuacji - z pewnością w końcu popatrzą się na inne rynki - a to wymusi konkurencje. Kiedy? Nie wiem ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności