Skocz do zawartości

Czy Google manipuluje SERPami (patent Ranking documents)

Lexy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisany Dzisiaj, 12:22

Robbieriviera, o 30 sierpień 2012 - 12:07, powiedział:

A porpos linków, czy wiedzieliście, że nawet jak macie stronę noindex to Bot i tak na nią wpada bierze informacje o wszystkich linkach, jakie się na niej znajdują? Strona nie pokazuje się tylko w serpach, natomaist wszelkie informacje o istniejących linkach są kolekcjonowane

Tak, John to powiedział na jednym z HO.

Jak widać, warto śledzić takie wydarzenia

Robimy tak:

Stawiamy precle z noindex, linkujemy je itd. Nie ma zagrożenia banem, bo nie ma takiej potrzeby ze strony google. I mamy wartościowe zaplecze. :)

BTW: jak wykryć ban takiego precla?

Eksperyment Discover.pl

• Odpowiedzi 142
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

LInk naturalny wg Google to link:

- z katalogu branżowego z nazwą strony/firmy

- z forum tematycznego lub tematu, gdzie wypowiada się kilku użytkowników, a link znajduje się w treści, a nie w stopce

- link z blogrolla, pod warunkiem, że nie jest to anchor exact match, np. adres url + opis rozszerzony

- link w dokumencie z artykułem

- linki z profilu bez keyworda

- link z serwisu typu wykop, delicious z redirectem

Llinki nienaturalne to link

- z precla, gdzie jest kilkuset użytkowników, wszystkie linki w tekstach posiadają anchory exact match

- linki z profili z keywordem

- linki z sygnaturek exact match bez opisu rozszerzonego

- linki z blogroli nietematyczne bez opisu rozszerzonego

- linki z katalogów ogólnotematycznych dofollow

- serwisy typu bookmarking jeżeli są na ustawienaich default i imożliwiają dodanie linka bez moderacji w dowolnym języku

- linki z serwisów nie posiadających w ogóle ludzkiego trafiicu

Mógłbyś mi podać źródło gdzie google tak twierdzi jak podałeś ? Bo coś mi się wydaje że zgadujesz

Marketing internetowy dla firm

Nigdzie nie podaje, to są informacje zebrane z różnych hangoutów na YT i info z rozmów np. z Eduardo Gutierrezem od MRB

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

Ostatnio w kontekście naturalności linków chodzi mi po głowie pomysł stworzenia sztucznych forów dyskusyjnych - np taki wątek o bieliźnie z linkami do sklepu w dyskusji - jak google rozpozna manipulacje? Może lepiej budować zaplecza bardziej mieszane: jak precle, katalogi, fora dyskusyjne. Ameryki nie odkrywam pewnie ale osobiście pomysł tworzenia forum jest ciekawy.

Macie doświadczenia z linkowania z forów sztucznie tworzonych.

Ostatnio widziałem ofertę na linkowanie ze skryptów sklepów.... no ciekawe.

Wracając do dokumentu od którego rozpoczęła się ta dyskusja - jak pisałem kiedyś, wg mnie jedną największą zmianą w algo jest dodanie współczynnika losowości - frazy które są podejrzane o duże kombinacje mają ten współczynnik większy. W tym przypadku bazowanie na rachunku prawdopodobieństwa jest opłacalne z drugiej strony: my niczego nie jesteśmy w stanie napewno określić. Niestety żaden z nas nie dysponuje tak dużą próbą losową by wnioski przybliżyć do chociażby bardzo prawdopodobnych. Kombinacji jest zbyt dużo.

Popatrzmy - w jednym przypadku precle działają w innym nie, jeden pisze katalogi są Ok, inny upatruje w nich przyczyny porażki. na jedne domeny nawalenie XR działa inne wywala w powietrze. Witryna ma super treść i jej nie ma w wynikach. Kupujemy stare domeny z nadzieją na budowę lepszego zaplecza i one padają. Istny kogiel mogiel. Totalny chaos informacyjny, jak z tego wnioskować. Brak pewności działań powoduje zniechęcenie do seo klientów. Kiedyś na jakimś kursie miałem zajęcia na temat dezinformacji - myślicie ze g tego nie stosuje.

To jest ciekawe: jest strona pewnej firmy - opisy produktów, oferta - po prostu miód, wiele podstron z unikalnym kontenetem - wiem ze to ludzie piszą, znam ich. To znawcy tematu kreujący rozwiązania technologiczne i je opisujacy - nie znają się na linkowaniu i googlach. Ich strony nie ma praktycznie w wynikach. a są już z 5 lat w sieci. A kto jest? no sklepy, konkurencja która nie patrzy na etykę seo, nawala ile wejdzie, w czołówce jest taka przepychanka że oj. Więc co oni mają zrobić? dobra treść nie starcza trzeba tworzyć sztuczne linki bo konkrecja tak robi.

Tutaj mamy waśnie przypadek opisany w teorii gier. Nasz biznes zginie jak nie zaczniemy działać skutecznie czyli działać nie etycznie wg google - zbierać linki. Ostatni przegrywa!!! lub kupuje adwords :-) i podwyższa ceny stając sie nie konkurencyjny bo koszt utrzymania kampanii jest wyższy niż pozycjonowanie.

To taki filozoficzny wywód.

Próbujecie postawić konkretną granicę pomiędzy linkami naturalnymi a nienaturalnymi - a tak się nie da.

@Robbieriviera - ilu specjalistów tyle jest teorii

a raczej "specjalistów".

Dziś każdy może napisać wszystko, ciężko to potwierdzić jakimiś wynikami czy testami.

Dużo czytam, im więcej czytam tym bardziej mam ochotę przestać to robić...

Czas na testy.

Macie doświadczenia z linkowania z forów sztucznie tworzonych.

Samopiszące sie fora stoją już 4ty rok i mają się dobrze ;)

A porpos linków, czy wiedzieliście, że nawet jak macie stronę noindex to Bot i tak na nią wpada bierze informacje o wszystkich linkach, jakie się na niej znajdują? Strona nie pokazuje się tylko w serpach, natomaist wszelkie informacje o istniejących linkach są kolekcjonowane :)

Tak, John to powiedział na jednym z HO.

Jak widać, warto śledzić takie wydarzenia :)

Jest na to jakiś dowód, że to wyraźnie sformułował ? Bo z chęcią podpytałbym prawnika czy nie jest to złamanie prawa - tak sie składa, że mam kilka witryn z których wypieprzam google...

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Jest na to jakiś dowód, że to wyraźnie sformułował ?

Mogę potwierdzić, że dokładnie tak powiedział, ale nie wiem czy było to podczas hangoutu nagrywanego i zamieszczonego na YT.

John Mueller powiedział, że wstawienie noindexa na stronę nie oznacza, że strona nie zostanie w ogóle zaindeksowana tylko po prostu nie będzie się wyświelać w SERPach. Ponoć zależy im na indeksowaniu jak największej ilości linków ;-) także z niezaindeksowanych stron. Tylko blokada w robots.txt zabezpieczy stronę przed pobraniem jej zawartości przez Googlebota. Też mnie to interesowało, bo skoro wstawiam noindex na stronę to myślałam, że Google w ogóle nie zapamięta jej zawartości, a tu nagle wychodzi, że podążył za linkiem z podstrony z noindex i zliczył anchor tego linka.

Ale z kolei blokada robotsie nie zabezpiecza przed indeksacją - czyli musi być blokada w robotsie i noindex ...

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Czyli... nie da się równocześnie zablokować indeksacji strony i pobierania jej zawartości przez Google.

Dodasz noindex - Google pobierze zawartość, ale nie wyświetli strony w SERPach.

Dodasz blokadę w robots.txt - Google nie pobierze jej zawartości, ale wyświetli stronę w SERPach jeśli była wcześniej zaindeksowana albo ktoś ją podlinkuje.

Dodasz noindex i blokadę w robots.txt - przez blokadę w robots.txt Google nie zobaczy noindexa ;-) Fajnie, co?

Cytat ze strony google:

Nie można narzucić bezwarunkowego przestrzegania zapisów pliku robots.txt, w związku z czym niektórzy spamerzy i inni [ nierzetelni partnerzy ] mogą go zignorować.

Pomijając fakt manipulacji w użytym sformułowaniu "spamerzy i inni [ nierzetelni partnerzy ]" zastanawiam się czy korpogoogle to spamerzy czy [ nierzetelni partnerzy ] ?? :D

do 4ch liter z tą podmianką słowa o-s-z-u-s-t na nierzetelny partner :P

Dodasz noindex i blokadę w robots.txt - przez blokadę w robots.txt Google nie zobaczy noindexa ;-) Fajnie, co?

Zarąbiste - jak zwykle z resztą wszystkie krętactwa korpogoogle ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności