Skocz do zawartości

Nieobsadzone hasła kluczowe

tomasz_gdy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów,

Jeżeli wbijam w wyszukiwarkę google hasło kluczowe i nie wyskakują mi reklamy AdWords mogę założyć, że nikt jeszcze tego hasła nie licytował ?!

W przypadku twierdzącej odpowiedzi, mogę ustawić na daną frazę stawkę 1grosz mając wysokie prawdopodobieństwo, że moje ogłoszenie zostanie wyświetlone ?

Edit:

Czy niewykorzystany budżet jednego dnia, przechodzi na następny ?

Teoretycznie najniższa stawka to 3 grosze chociaz zdarzały mi sie tańcsze kliknięcia.

żeby móc jednak uzyskiwać klikniecia tak tanie musimy miec wysoki wynik jakości, zatem wpisana fraza powinna znalesc sie w reklamie oraz na stronie do ktorej prowadzi link z reklamy. Z czasem jesli strona do ktorej link prowadzi nie bedzie odpowiadac zapytaniu (np spory wskaznik odrzucen) wynik jakosc spadnie.

Ale teoretycznie mozna uzyskac tanie wejscia.

Trzeba sie jednak zastanowic czy z ajkiegos powodu fraza ta nie jest oblozona, moze np zbyt ogolna, niekonwertujaca itd

Co do budzetu to ustawiasz maksymalny budzet jaki moze byc w danym dniu wykorzystany. Jesli nie wykorzsytasz to zostaje kasa na koncie. Nastepnego dnia masz nowy limit.

Dziękuję za szybką odpowiedź !

Napisałeś:

"żeby móc jednak uzyskiwać klikniecia tak tanie musimy miec wysoki wynik jakości, zatem wpisana fraza powinna znalesc sie w reklamie oraz na stronie do ktorej prowadzi link z reklamy. Z czasem jesli strona do ktorej link prowadzi nie bedzie odpowiadac zapytaniu (np spory wskaznik odrzucen) wynik jakosc spadnie"

Tą wypowiedzią rzuciłeś całą moją "wiedzę" na temat AdWords na kolana. Wychodzi na to, że jednak nie do końca rozumiem działania tego środka przekazu :-)

Dotychczas, opierało się moje myślenie na następującym sposobie działania:

Wybieram hasła wpisywane w google pod którymi chcę, aby się moja reklama znalazła.

Np. naprawa komórek gdańsk. Ustalam maksymalną stawkę za kliknięcie które mogę zapłacić i jeżeli nikt mnie w tej "tajemnej" licytacji nie przebiję, znajdę się w pierwszych trzech ogłoszeniach, zaraz przed stronami zoptymalizowanymi SEO.

To, że dana fraza musi się znaleźć zarówno na stronie docelowej oraz w reklamie, nie wiedziałem....

Dlaczego tak jest ? Co się stanie, w przypadku kiedy nie użyłem tych fraz na swojej stronie oraz w reklamie ? Nie wyświetlą się ?

To, że dana fraza musi się znaleźć zarówno na stronie docelowej oraz w reklamie, nie wiedziałem....

Dlaczego tak jest ? Co się stanie, w przypadku kiedy nie użyłem tych fraz na swojej stronie oraz w reklamie ? Nie wyświetlą się ?

Wyświetlą się, ale koszt kliknięcia będzie wyższy. Optymalizacja strony pod kampanię jest również dość ważna, jeżeli chce się zminimalizować koszty kampanii.

Ustaw automat i ułóż dobrze treść reklamy. Jak będzie do tego CTR 20 to miód. :) Ważna jest domena co do jakości. Sprzedajesz komórki w gdańsku, zakładasz takie hasło kluczowe to wiadomo, iż domena np. telefonstacjonarny.pl będzie gorsza od chociażby telefonygdansk.pl. To tylko przykłady. :)

Bardzo dobrze zoptymalizowana strona pod kampanię vs. podwyższanie kosztów kliknięcia.

Jaki jest stosunek liczbowy (liczony w kosztach) między tymi sposobami ?

Można wyliczyć na podstawie waszego doświadczenia, o ile niezoptymalizowana fraza będzie droższa od zoptymalizowanej ?

Dla przykładu masz słowo życzenia - brak lub niewielka konkurencja. Teoretycznie mógłbyś mieć kliki za 3 grosze ale jeśli w reklamie nie bedzie tego wyrażenia to juz minus do jakości wiec obrazu stawka minimalna pewnie ze 6 groszy albo lepiej. Z czasem jeśli użytkownicy wchodząc w Twoja reklamę a na Twojej stronie docelowej nie bedzie tego co szukają szybko beda opuszczać stronę. Google potraktuje to jako reklamy nietrafne dopasowane do zapytania i dla zapytania życzenia możesz mieć juz wynik jakości na poziomie 3 i stawkę powyżej 3 zł. Im bardziej wszystko jest dopasowane do zapytanie - treść reklamy, treść na stronie itd tym mniej za kliki będziesz płacił i to dla slow konkurencyjnych i tych wogole nieobłożonych - zasada jest ta sama.

Czasem bywa tak że i za 12 zl G bedzie dopiero chcialo wyswietlac reklame. To wprzypadku gdy złozy sie na to kilka rzeczy ale najwązniejsze to brak dopasowania frazy do reklamowanej strony.

Wszystkie powyższe informacje są bardzo cenne. Koszt kliknięcia jak i wynik jakości są na rowni ważne i dlatego trzeba o oba te elementy zadbać.

Już otrzymaleś informację, że najlepiej gdy w tekście reklamy pojawia sięslowo kluczowe. Dodatkowo powinno ci sięzaswiecić lampka "no ok ale jak ja mam 10 słów to jak ja mam umieścić wszystkie w tekście?

Od tego jest grupa reklam - struktura kampanii.

Budowa konta

kampania>>grupy reklam>>reklamy/słowa kluczowe

W kampanii możesz tworzyć x grup reklam (pogrupowane słowa kluczowe co do znaczenia oraz samej budowy frazy kluczowej

Mając słowa kluczowe

naprawa telefonów gdańsk

naprawa komórek gdańsk

mimo podobieństwa ułożyłbym dla nich dwie odrbne grupy reklam

np.

Założenia - dla jednej grupy reklam tworzymy więcej tekstów by po pewnym czasie ocenić, które z nich są skuteczniejsze.

1 gr. reklam - naprawa telefonów gdańsk - nazwy grup rownież są ważne, bo przy większej ilości fraz pogubisz się na koncie

Naprawa Telefonów Gdańsk

Brat rozwalił Ci telefon młotkiem?

Przynieś młotek to go naprawimy.

www.przyklad-abc.pl

Naprawa Telefonów Gdańsk

Utopiłeś komórkę w Wannie?

Przecież jest sucha bo wody nie było.

www.przyklad-abc.pl

Naprawa Telefonów Gdańsk

Spadł Ci telefon z 10 piętra?

Nie naprawimy go, sorry. Kup nowy!

www.przyklad-abc.pl

2 gr. reklam - naprawa komórek gdańsk

Naprawa Komórek Gdańsk

www.przyklad-abc.pl

Naprawa Komórek Gdańsk

www.przyklad-abc.pl

Naprawa Komórek Gdańsk

www.przyklad-abc.pl

itd. itp.

Teksty reklam są przypadkowe - proszę nie używać ich do kampanii :)

odpowiadając na Twoje pytanie odnośnie stawki za kliknięcie i braku reklam wyświetlanych

minimalny koszt to 3 gr i ta odpowiedź jużpadla, ale... brak wyświetlanych reklam nie świadczy o tym, że koszt kliknięcia będzie niski. Koszt kliknięcia będzie uzależniony od historycznego CPC i wyniku jakości. Twój wynik jakości i CPC musi być adekwatny do tych historycznych danych, które w przypadku np. CPC mogą wynosić np. 2 zł mimo, że nie wyświetla się ani jedna reklama - ty musisz zadbać o to by Twoja reklama była również lepsza niż historyczne dane.

Dla uzupełnienia wiedzy polecam Centrum Edukacji AdWords

Naprawa Komórek Gdańsk

www.przyklad-abc.pl

Naprawa Komórek Gdańsk

www.przyklad-abc.pl

Naprawa Komórek Gdańsk

www.przyklad-abc.pl

Koszt kliknięcia będzie uzależniony od historycznego CPC i wyniku jakości. Twój wynik jakości i CPC musi być adekwatny do tych historycznych danych, które w przypadku np. CPC mogą wynosić np. 2 zł mimo, że nie wyświetla się ani jedna reklama - ty musisz zadbać o to by Twoja reklama była również lepsza niż historyczne dane.

Dobre teksty reklam

Zapomnialem o tym historycznym CPC. Niestety bywa i tak ze ktos kiedys popsucmogl historie slow ai dlugo tzreba by pzreplacac zeby moglo sie to poprawic pewnie.

• 2 tygodnie później...

Sądzę, że informacja dotycząca bloga była bardziej marketingowa niż dotyczyła samego adwordsa.

Blog może stanowić ciekawe informacje związane z Twojąbranżą co może powodować tworzenie tzw. długiego ogona - zagadnienie dotyczy pozycjonowania, więc nie rozwinę go tu.

Blog może mieć jakieś minimalne znaczenie pod względem zwiększenia jakości stron jako takiej, ale sądzę, że dobra strona docelowa sama w sobie wystarczy.

blog jest integralną częścią strony - blog może być też zupełnie zewnętrznym narzędziem przekierowującym do strony głównej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności