Skocz do zawartości

Zdjęcie swl'i i skok pozycji

BartekS

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to możliwe że to zwykły zbieg okoliczności?

Do wyłączenia kampanii zachęciły mnie posty w temacie niedawno założonym przez Lexy na temat manipulacji w serpach, ktoś pisał o podobnym przypadku- wzroście pozycji po usunięciu śmieciowych linków.

P.s.

Dziękuję za rzeczowe wypowiedzi :)

Broniąc Zgreda, też uważam, że to zbyt mały przedział czasu aby mogły na to wpłynąć. Chociaż z drugiej strony myślę, że możemy nie doceniać potęgi robotów.

Miałem przypadki, że ucięło mi pkt w swl`u i oczywiście pościągało trochę linków z kampanii.

W efekcie z dnia na dzień pozycje leciały.

(oczywiście to są stare dzieje, miałem taką stronkę dopalaną tylko swlem)

Po za tym wydaje mi się, że nie wszystkie roboty G się przedstawiają.

Monitorowałem kilka razy strony czekając na roboty, aż złapią nowe podstrony, nową treść itd. Czasem wchodziły i nie indeksowały, a czasem od aktualizacji wcale nie wchodziły i indeks się pojawiał.

Ot taka teoria spiskowa.

penguins.jpg

Odwiedzaj regularnie mój blog o seo na lukaszt.pl podobno warto ;)

Odłączenie od seopilota strony w 1 dzień na bank nie przyniosłoby efektu.

Też tak myślałem, ale zrobiłem test.

Postawiłem wczoraj domenę, przydzieliłem po 100 linków dziennie w SWLu na 3 frazy czyli dziś ma już 600 i wiecie ile ahrefs dziś widzi? 112 !

565_testss.png

To pomyślcie ile widzi Google :)

Bierz pod uwagę, że linki zakupione w takich systemach jak seopilot działają z opóźnieniem. Możliwe jest, że google zaindeksowało podstrony na których jest Twój link, kiedy on jeszcze istniał na tej stronie.

Zauważ czy po upływie kilku dni sytuacja się nie zmieniła, na gorsze.

Być może, korzystałeś też z innych sposobów pozycjonowania, które zaczęły przynosić efekty i to zwykły zbieg okoliczności.

Niedawno dla testów zdjąłem z jednej domeny wszystkie linki jakie mogłem zdjąć: SWL'e, kupione, część katalogów, własne zaplecze itp. Strona trzymała się wysoko jeszcze przez 2 tygodnie, po miesiącu wyleciała z serpów w kosmos. Było to jakieś 3 miesiące temu. Dlatego trochę ciężko mi uwierzyć, że tutaj zmiana nastąpiła po jednym dniu. Ale, bardzo interesujące jest jednak, że fraza ciągle trzyma się top1, ba interesujący jest również test Bart.'a. Bart, mógłbyś przedstawić jak sytuacja wyglądała w czasie kilku kolejnych dni (o ile prowadziłeś obserwacje) - jak szybko ahrefs wyłapywął kolejne linki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności