Skocz do zawartości

Problem z zapisaniem pola formularza przy odświeżaniu

Buli87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam taki problem - zrobiłem prosty czat, który pozwala na wysyłanie i odbieranie wiadomości (są one wysyłane przez bazę danych). Całość jest zrobiona w Javie na Servletach.

Odświeżam stronę co 10s, żeby wiadomości były aktualizowane za pomocą:

meta http-equiv=\"Refresh\" CONTENT=\"10;URL="adres strony"

.

Treść wiadomości wpisuje się w pole formularza:

<form action=" + path + "/SendMessage method=\"POST\">
<input type=text name=\"message\" size=60/>
<input type=submit value=\"Wyślij\"></form>

Wszystko działa spoko, tylko np. piszę wiadomość i nagle po 10s strona się odświeża i cały tekst z formularza się usuwa...

Ma ktoś pomysł jak pobrać dane z formularza i wpisać np. jako parametr do

meta http-equiv=\"Refresh\" CONTENT=\"10;URL="adres strony?[color=#ff0000]message=Tekst w polu formularza..[/color]"

. Albo może jakiś skrypt?

ja tak na to patrze i wszystko bym zrobił na js a z tego meta zrezygnował, dla mnie to niema logicznej całości -> ale może się mylę

mnie się wydaje że najprościej by było odczytać ajaxem zawartość tego czatu -> przykładowo raz na 10 sec -> a jak tak to zrobisz to to meta nie będzie potrzebne i formularz "będzie trzymał" :)

No niby mógłbym, ale aplikacja jest dość spora i praktycznie w ogóle nie używałem JavaScript, a tymbardziej Ajaxa.. No i szczerze mówiąc nigdy w tym nie pisałem:) Myślałem, że jest jakaś prostsza opcja. No ale nic, jak się nie da, to będę musiał spróbować z JSem.

Teoretycznie można by treści z czata wstawić w iframe'a i tylko iframe'a odświeżać ... chyba się tak da ale już dawne się tak nie bawiłem. JS i Ajax za to świetnie się nadają do tego to musisz zrobić a dodatkowa wiedza zawsze się przydaje.

Jeśli szukasz

firmy z okolic Krotoszyna może znajdziesz ją tutaj. A jeśli potrzebna Ci strona internetowa pytaj pod tym adresem. Może też chcesz dowiedzieć się kilku informacji o bolończykach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności