Skocz do zawartości

Wyniki organiczne w Google to 18% powierzchni. Warto przeczytać ;)

Paweł Sokołowski - Eline

Rekomendowane odpowiedzi

We actually think our ads can be as helpful as the search results in some cases

No to akurat prawda - jak kolejnymi updateami wytną resztę stron to jedyna sensowna i tematyczna treść w wynikach to będą reklamy :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Innym powodem jest stały spadek ilości kliknięć. Oglądam właśnie różne badania i procentowa ilość kliknięć w wyniki sponsorowane spada z roku na rok w drastycznym tempie, bo internauci stają coraz bardziej świadomi i się przyzwyczajają. Google pod naciskiem udziałowców chwyta się brzytwy aby za wszelką cenę ten trend odwrócić, stąd zmiany w wyglądzie reklam, zwiększenie ich ilości, a nawet pojawianie się reklam na dole strony z wynikami wyszukiwania zamiast na górze!!!

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

Innym powodem jest stały spadek ilości kliknięć. Oglądam właśnie różne badania i procentowa ilość kliknięć w wyniki sponsorowane spada z roku na rok w drastycznym tempie

Daj linka do tych badań bo mi się nie chce w nie wierzyć za bardzo, ilość kliknięć spada i owszem ale w reklamach wyświetlanych na stronach partnerskich .

Moja  fotografia kulinarna  :D  Fu*k Google ......Ask me .... Chcesz nauczyć się strzelać? Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

ilość kliknięć w wyniki sponsorowane spada z roku na rok w drastycznym tempie

Bardziej spadała... Wprowadzili update algo... Pojawiły się śmieci w serpach... I podejrzewam że znacząco rośnie ilość kliknięć...

CPM Leader - Najlepsze Reklamy CPM w internecie...

AdFreestyle - Najlepsze Reklamy CPC w internecie...

CPM Fun - Najlepiej płatne Reklamy CPM w internecie...

Jeśli chodzi o zmianę wyglądu reklam to wydaje mi się, że teraz bardziej manipulują tłem reklam i jest jeszcze bardziej jaśniejsze, zbliżone do białego z organików, a na laptopach ciężko to wychwycić.

I na starych CTR'ach ...

Mówię Wam, komercja to jedyne pasujące słowo.

Zobaczycie, że jeżeli jakaś wyszukiwarka się mocno nie wybije niedługo będziemy musieli płacić za samo "bycie" w google, a co dopiero za bycie w top...

Irytujące. Albo jeszcze lepiej, google wystawi na google store topy z serpów na sprzedaż xP

We actually think our ads can be as helpful as the search results in some cases

To jest usprawiedliwianie tego ze adwordsy zabieraja miejsce wynikow organicznych oraz wskazanie tendencji co dla G jest "helpful" ;) Helpful jest to co konwertuje, a to ze pod reklama za którą się płaci treść jest dramatycznie inna od intencji uzytkownika to już jest tylko powod do podwyzszenia oplaty za takie reklamy ;)

Napewno predzej czy pozniej pierwsza strona wynikow bedzie czysto komercyjna, sadze ze nastapi to w stanach w ciagu 2-3 lat i zostanie przykryte jakims easy shopping, travel advisor czy innym programem ktory pokryje najczesciej wyszukiwane i najlepiej konwertujace frazy.

Ilość kliknięć na tej samej stronie wyników przy tej samej frazie jest zalezna od trendu wyszukiwania, samo CTR nie moze dramatycznie spadac bez zmian w UI. Co wiecej zmiany w UI sa takie ze reklamy wypychaja wyniki organiczne z heatmapy. Dla mnie te 18% wynikow organicznych to mniej wiecej rowniez procent jaki zbieraja wyniki organiczne na 1 stronie przy pelnym oblozeniu boxow adwords. 80% adwords + wyniki z innych snippetow G / 20% wyniki organiczne.

search_auditor_500x80_bf.png

Nie wiem czy dobrze kojarzę$, ale podobno G źle patrzy na strony przepełnione reklamami, bo przecież strona ma być dla użytkowników a nie tablicą reklamową. Tak samo mają ograniczenia w adsense co do ilości reklam wyświetlanych jednocześnie na stronie. W takim razie przy 80% reklam powinna się chyba sama zbanować...

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

... W takim razie przy 80% reklam powinna się chyba sama zbanować...

Dokładnie...

ale to przecież google :)

Niekoniecznie, po ostatnich zmianach sporo mfa właśnie kopa dostało i wisi u góry.

co masz na myśli mówiąc mf'a ? Chodzi Ci o strony przepełnione adsensem i zrobione tylko pod adsensa tak?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności