Skocz do zawartości

Jak to jest z tymi cenami za klknięcie

MisiuPysiu

Rekomendowane odpowiedzi

Hey

No właśnie może mi ktoś wytłumaczyć lub może mnie w jakiś sposób naprostwoać.

Mam stronę (PL) która jest w TOP 1 na daną frazę.

Koszt kliknięcia w/g adwords to 5,60 zł.

Powinienem dostać z tego o ile dobrze pamiętam 68 % czyli jakieś 3,8 zł/klik.

Moje zarobki to max 1,5 zł /klik a zazwyczaj 0,50 zł.

Rozumiem, że są różne reklamy itd. tylko dlaczego aż tak duże różnice.

Na stronie mam 3 bloki reklamy. Zastanawiam się nad zostawieniem jednego - myślcie że do to podniesie CPC ?

Pozdrawiam

Adam

Najlepszym pomysłem jest test :)

Jeżeli masz mocno niszową tematykę, powinno podnieść. Jednak tyle krąży mitów o adSense, że szkoda gadać. Pozycja reklamy w kodzie, podobno również ma znaczenie. Umiejscowienie reklamy - podobno również ma znaczenie.

Z drugiej strony, czy opłaca Ci się podwyższać CPC ( nawet gdyby miało to być efektywne ) obcinając ilość reklam? Domyślam się zatem, że jedna z reklam przynosi Ci większość dochodu, a pozostałe zostają rzadko klikane. Jeżeli tak jest, pomyśl o zmianie pozycji nie klikanych reklam.

Jeszcze inna sprawa.

Czy to, że klik reklamy w Twojej branży to np 5 zł, i masz stronę o takiej tematyce, znaczy, że tylko reklamy z Twojej tematyki zostaną wyświetlone? Niestety, ale nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności