Skocz do zawartości

Jak zostać, sprawdzić czy mogę być copywriterem ?

kazaryt

Rekomendowane odpowiedzi

osoba zadająca tego rodzaju pytania, nie nadaje się na freelancera

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Zrób to co ja, napisz kilka tekstów i wstaw tu (reflink; tu masz czysty link: textmarket.pl).

Moderator sprawdzi Twoje teksty, a jeśli się sprzedadzą i nie będzie reklamacji, możesz spróbować na tym zarabiać.

Ja po napisaniu 10 tekstów na ten sam temat wymiękam, odmóżdżające zajęcie :)

To zależy co chcesz pisać. Ale z doświadczenia powiem, że może być to nudne. Szczególnie gdy musisz napisać np. 20 unikalnych tekstów na ten sam temat. A jeżeli chodzi o umiejętności, to musisz przede wszystkim potrafić szybko pisać bez patrzenia na klawiaturę. Do tego kreatywność, tak 8 - 9 wiader.

pytanie w stylu bravo girl.

osoba zadająca tego rodzaju pytania, nie nadaje się na freelancera

smutnooo

Zrób to co ja, napisz kilka tekstów i wstaw tu (reflink; tu masz czysty link: textmarket.pl).

Moderator sprawdzi Twoje teksty, a jeśli się sprzedadzą i nie będzie reklamacji, możesz spróbować na tym zarabiać.

Ja po napisaniu 10 tekstów na ten sam temat wymiękam, odmóżdżające zajęcie :)

Dzięki, sprawdzę to zaraz...

To zależy co chcesz pisać. Ale z doświadczenia powiem, że może być to nudne. Szczególnie gdy musisz napisać np. 20 unikalnych tekstów na ten sam temat. A jeżeli chodzi o umiejętności, to musisz przede wszystkim potrafić szybko pisać bez patrzenia na klawiaturę. Do tego kreatywność, tak 8 - 9 wiader.

dzięki :)

Zacznij od przeczytania:

Sztuka pisania perswazyjnych tekstów – Piotr Michalak i Jakub Woźniak

Copywriting internetowy – Maciej Dutko

HIPERswazja, czyli jak pisać zabójczo skuteczne teksty reklamowe – Jakub Woźniak

Podstawy pisania przekonujących tekstów – Jakub Sosnowski

Język na sprzedaż – Jerzy Bralczyk

Recepta na sprzedaż – Julita Kostecka

Potem próbuj pisać, jak najwięcej różnego typu tektstów i daj komuś bardziej doświadczonemu do przeczytania.

Następnie spróbuj napisać coś za pieniądze.

Droga ciężka i trzeba mieć lekkie pióro, ale jest to jakiś sposób na życie :)

Zacznij od przeczytania:

Sztuka pisania perswazyjnych tekstów – Piotr Michalak i Jakub Woźniak

Copywriting internetowy – Maciej Dutko

HIPERswazja, czyli jak pisać zabójczo skuteczne teksty reklamowe – Jakub Woźniak

Podstawy pisania przekonujących tekstów – Jakub Sosnowski

Język na sprzedaż – Jerzy Bralczyk

Recepta na sprzedaż – Julita Kostecka

Potem próbuj pisać, jak najwięcej różnego typu tektstów i daj komuś bardziej doświadczonemu do przeczytania.

Następnie spróbuj napisać coś za pieniądze.

Droga ciężka i trzeba mieć lekkie pióro, ale jest to jakiś sposób na życie :)

:) dziekuję, super :)

Nie trzeba mieć super zdolności do pisania żeby zacząć. Wprawa przyjdzie z czasem. Najcenniejszą radą jaką można ci dać tutaj to: zacznij pisać !

Ja sam popełniam często błąd polegający na czytaniu każdego możliwego poradnika zanim zabiorę się do rzeczy. W większości przypadków to zwykła strata czasu. Praktyka czyni mistrzem chyba w każdej dziedzinie ;-)

Pozdrawiam

M.

@malec

Praktyka, czyni mistrza...

Jednak jak nie znasz podstaw, to wiele nie zdziałasz.

W tej branży, w mojej ocenie, to najważniejsze to mieć lekkie pióro.

Następnie, trzeba liznąć trochę teorii (inaczej się pisze teksty na zaplecza, strony, nie wspominając już o tekstach reklamowych).

Potem, trzeba mieć dużo samozaparcia, by odnaleźć się w tym zawodzie.

Problem polega na tym, że pojęcie copywritingu jest zupełnie mylone i przez SEO nabrało całkowicie innego znaczenia. Prawdziwy copywriter to bardzo prestiżowy, szanowany i niezwykle wysoko opłacany zawód, na którym opiera się sprzedaż i całe istnienie milionów firm. Koledzy z branży zrobiliśmy z tego pojęcia etykietę dla licealistów, którzy piszą za 3 grosze wysysane z palca śmieciowe teksty do precli o znikomej wartości merytorycznej. Sprecyzuj więc, o jaki copywriting Ci chodzi. ;)

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

@fahowiec

Niestety masz rację. Copywriter w znaczeniu SEO, to osoba która z grosze napisze w miarę logiczny tekst z synonimami, w możliwie jak najniższej cenie.

Dlatego nie dziwię się, gdy spotykam dyskusje na temat: Czy 200 zł za hasło reklamowe to dużo?

Nie oszukujmy się, do pisania tekstów zapleczowych licealista wystarczy.

Do merytorycznych tekstów na portale, trzeba szukać kogoś lepszego.

Do tworzenia haseł reklamowych, to już trzeba specjalisty.

Podstawowy błąd to - jak piszecie - mylenie pojęć. Copywriter i SEOwriter to dwa różne pojęcia, jednak, patrząc na swoją ścieżkę "kariery" widzę, że po pierwsze można działać i tu i tu, po drugie - warto zacząć od SEOwritingu. Ja zaczynałem od precli, ale nawet pisząc za niskie stawki, starałem się napisać "coś". Dziś, wracając do tekstów sprzed 2 lat, łapię się za głowę i zastanawiam się kto i dlaczego mi za to zapłacił :-) Ale napisanie tych tekstów było najlepsza praktyką.

Kolega poradził Ci świetny zestaw lektur. Moja rada - opanuj teorię, ale przede wszystkim zacznij pisać. Co do Texmarketu - owszem, pisz. Sam działam tam od dawna i bardzo sobie to chwalę, ale na początku możesz się zniechęcić. Moje pierwsze teksty sprzedały się kilka tygodni po tym, gdy zyskałem pewność, że to nie działa. Dzisiaj sprzedają się codziennie, siedzę nad zleceniami, zarabiam w PP ale trochę czasu do tego dochodziłem.

Zacznij od realizacji zleceń - koledzy z PiO mają spore zapotrzebowanie, zleceń możesz szukać w innych miejscach. Polecam Getak, ZPN trochę mniej. Oferia jest dla mnie zagadką - miałem stamtąd jedno zlecenie. Znajdź stałych zleceniodawców. Zamiast pisać teksty próbne, po prostu zrób sobie portfolio - kilka tekstów w Artelisie, 2,3 ciekawe blogi. Uważaj na naciągaczy, którzy będą starali się przekonać Cię, że piszesz słabo i zapłacą CI najwyżej złotówkę za tekst. Kiedyś w to wierzyłem, dzisiaj się z tego śmieje. Ceń się (choć w sytuacji braku kasy i poszukiwania zlecenia "na wczoraj" to trudne), nie bój się rzucać wyższymi cenami. Stawiaj na jakość tekstów nie na ilość. Dziś wiem, że lepiej napisać 10 dobrych tekstów za niezłą stawkę niż 100 za kiepską. Na początek tyle. I pamiętaj - jak zobaczysz pierwsze efekty na koncie szybko przekonasz się, że copywriter może być fajnym zawodem i świetnym sposobem na życie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności