Skocz do zawartości

Jak zostać, sprawdzić czy mogę być copywriterem ?

kazaryt

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam książeczkę "Gdzie postawić przecinek?" Przyłubskich, którą znajdziesz w antykwariatach. Po tej lekturze będziesz trzaskał poprawnie w tekstach nawet średniki.

Do samego pisania precli już teraz się nadajesz, skoro potrafisz napisać temat, ale oblicz się czy czasowo będzie to dla ciebie opłacalne.

Podzielam zdanie osób z głupim myleniem pojęcia prawdziwego copywritera z tym od seo i chyba nie trzeba tłumaczyć różnic w samym stylu pisania.

PS. Copywriter bierze stawkę za 1800znaków, a seo-copywriter za 1000znaków.

Szablony do PrestaShop: https://presta-shop.pl

Nowe szablony w Templatemonster: link

Tani hosting: Hekko

Ja uważam że lepiej niech pyta i dostanie dobre rady i ew nie pisze niż zaśmieca dział ogłoszeń z tekstami nie wartych 20 groszy.

Ja zmniejsze ci trochę lektury kolegi wyżej.

Sztuka pisania perswazyjnych tekstów – Piotr Michalak i Jakub Woźniak

Copywriting internetowy – Maciej Dutko

Te dwie na początek ci wystarczą. Potem napisz kilka tekstów powiedzmy na temat podróży 10 tekstów za 5zł je wezmę i Ci powiem co jest nie tak co trzeba poprawić i w ogóle;) doradzę na tyle co mogę; )

Usługi dla pozycjonera

Forum dla palaczy o e-papierosach i produktach ułatwiających życie;)

dzięki wszystkim za odpowiedzi, naprawdę super...

Podstawowy błąd to - jak piszecie - mylenie pojęć. Copywriter i SEOwriter to dwa różne pojęcia, jednak, patrząc na swoją ścieżkę "kariery" widzę, że po pierwsze można działać i tu i tu, po drugie - warto zacząć od SEOwritingu. Ja zaczynałem od precli, ale nawet pisząc za niskie stawki, starałem się napisać "coś". Dziś, wracając do tekstów sprzed 2 lat, łapię się za głowę i zastanawiam się kto i dlaczego mi za to zapłacił :-) Ale napisanie tych tekstów było najlepsza praktyką.

Kolega poradził Ci świetny zestaw lektur. Moja rada - opanuj teorię, ale przede wszystkim zacznij pisać. Co do Texmarketu - owszem, pisz. Sam działam tam od dawna i bardzo sobie to chwalę, ale na początku możesz się zniechęcić. Moje pierwsze teksty sprzedały się kilka tygodni po tym, gdy zyskałem pewność, że to nie działa. Dzisiaj sprzedają się codziennie, siedzę nad zleceniami, zarabiam w PP ale trochę czasu do tego dochodziłem.

Zacznij od realizacji zleceń - koledzy z PiO mają spore zapotrzebowanie, zleceń możesz szukać w innych miejscach. Polecam Getak, ZPN trochę mniej. Oferia jest dla mnie zagadką - miałem stamtąd jedno zlecenie. Znajdź stałych zleceniodawców. Zamiast pisać teksty próbne, po prostu zrób sobie portfolio - kilka tekstów w Artelisie, 2,3 ciekawe blogi. Uważaj na naciągaczy, którzy będą starali się przekonać Cię, że piszesz słabo i zapłacą CI najwyżej złotówkę za tekst. Kiedyś w to wierzyłem, dzisiaj się z tego śmieje. Ceń się (choć w sytuacji braku kasy i poszukiwania zlecenia "na wczoraj" to trudne), nie bój się rzucać wyższymi cenami. Stawiaj na jakość tekstów nie na ilość. Dziś wiem, że lepiej napisać 10 dobrych tekstów za niezłą stawkę niż 100 za kiepską. Na początek tyle. I pamiętaj - jak zobaczysz pierwsze efekty na koncie szybko przekonasz się, że copywriter może być fajnym zawodem i świetnym sposobem na życie.

dzięki bardzo :).

I jeszcze mam pytanie dotyczące textmarket i ogólnie...

Załóżmy że chce tam coś napisać.. ta opłata jest dopiero jak ktoś kupi tekst czy gdy zostanie zaakceptowany ?

I jeżeli już ktoś pisze, wiadomo nie ma się całej wiedzy z głowy. Nie można wiedzieć wszystkiego więc każdy tekst jest na czymś wzorowany. Weźmy np jakikolwiek artykuł o chciażby seo.

Nie można zmyślać, trzeba pisać coś co jest poparte dowodami...

Czy tekst będący oparty na innym tekście, w innym języku jest tekstem własnym czy tłumaczeniem ? Czy opartym na tłumaczeniu ?

czy ktoś może np wziąć artykuł z jakiegoś dużego portalu o seo, przetłumaczyć, ubrać w swoje słowa i wstawić jako własny ?

Jak czytam blogi o seo, polskie, to przeważnie tak to wygląda...

Czy nie ?

Dzięki jeszcze raz.

Ja uważam że lepiej niech pyta i dostanie dobre rady i ew nie pisze niż zaśmieca dział ogłoszeń z tekstami nie wartych 20 groszy.

Ja zmniejsze ci trochę lektury kolegi wyżej.

Sztuka pisania perswazyjnych tekstów – Piotr Michalak i Jakub Woźniak

Copywriting internetowy – Maciej Dutko

Te dwie na początek ci wystarczą. Potem napisz kilka tekstów powiedzmy na temat podróży 10 tekstów za 5zł je wezmę i Ci powiem co jest nie tak co trzeba poprawić i w ogóle;) doradzę na tyle co mogę; )

Jak przeczytam te dwie książki to się skontaktuję...:)

Dopiero po zakupie. Tłumaczenia ew. zmienianie tekstów podchodzi pod duplikaty. Jeżeli kompletnie nie wiesz o czym pisać, to najlepiej przeczytać kilka artykułów na ten temat, zamknąć je i zacząć pisać z głowy.

Szkoda, że sam nie wpadłem kiedyś na pomysł założenia takiego tematu. Każdy tu widzę pomaga, informacje, książki i linki pod nos, nawet początkowe zlecenia.

Sorry, ale pytanie w stylu "Jak sprawdzić, czy zostanę prezydentem?". Trzeba mieć odpowiednie predyspozycje, umiejętności (czasami do wyszkolenia) i przede wszystkim trzeba spróbować. Bo nikt na podstawie jednego posta na forum Ci nie powie, czy możesz być copywriterem/seo copywriterem.

U mnie na uczelni były kiedyś warsztaty/szkolenia z copywritingu - po pierwszym spotkaniu i próbnym zadaniu okazało się, że 70% osób nie ma pojęcia czym różni się copywriting od dziennikarstwa (większość uczestników była z kierunków dziennikarskich, filologii, marketingu). A przyszli na warsztaty, bo to przecież takie zabawne i banalne szkolenia, każdy pewnie bez problemu je ukończy, przecież co za problem skleić ze sobą kilka słów i opchnąć jako copywriterską papkę.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Do wszystkiego trzeba mieć predyspozycje i przeczytanie dwóch książek,o tym jak stawiać przecinki nic nie pomoże. Zwyczajnie,albo potrafisz pisać i masz bogaty zasób słów, albo jesteś debilem, któremu wydaje się,że jest super "pisarzem" nie przeczytawszy w zyciu żadnej sensownej książki ( streszczenia lektur nie wchodzą w grę ) .

Spróbuj siedzieć przez tydzień i pisać po kilka godzin dziennie precle czy artykuły na ten sam temat, na przykład sal weselnych, porad weselnych, dekoracji weselnych i tym podobne. Możesz to potem opchnąć na Textmarket. Zobaczysz czy nie spada Ci drastycznie jakość pisania i motywacja do działania. No i sprawdź ile jesteś w stanie napisać w ciągu godziny, przeliczając to na średnie rynkowe stawki bez zawyżania - może okazać się że na przykład nie opłaca się zaczynać, bo w ciągu tej godziny zarobisz więcej robiąc coś innego (chyba że traktujesz to jako sposób na dorobienie sobie paru złotych bez zbędnej napinki).

Taki mój przepis na weryfikację czy pisany Ci zawód writera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności