Skocz do zawartości

Jak usunąć farbę olejną z samochodu ?

freestyper

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam nietypową sprawę ;P Mianowicie pojawił się problem w postaci kropek z farby olejnej na moim samochodzie. Dziś to dopiero zauważyłem przy myciu samochodu. Pewnie musiałem gdzieś stanąć gdzie ktoś malował i zostawił na moim samochodzie taki leciutki pyłek z farby olejnej. Jest wszędzie na całym aucie. Może ma ktoś jakiś pomysł jak to zmyć ? Szyby, karoseria, elementy plastikowe.

Śmiało możesz standardowymi rozpuszczalnikami benzynowymi NIE NITRO ścierać .

Najlepiej zrób przedtem jeszcze próbę na mało widocznej części czy masz odpowiedni rozpuszczalnik .

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

spiritus, sprawdzone ale musi być farba świeża, jak już mocno wyschnięta to może być problem, kiedyś tez stałem pod domem gdzie malowali dach pistoletami natryskowymi, miałem cala maskę w kropki czerwone i zwykłym spirytusem z biedronki i miękka szmatka usunąłem (co do matowienia lakieru to nie zauważyłem, ale to samochód terenowy i generalnie nie miał lakieru wypucowanego, wiadomo gałęzie, błoto i td)

Lakier samochodu to jest chemicznie + termicznie utwardzana farba, więc rozpuszczalnik zwłaszcza benzynowy nic mu nie zrobi.

otwórz drzwi, Połóż się, i od spodu drzwi szoruj do bólu szmatka w rozpuszczalniku i się przekonasz :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Powodzenia z rozpuszczalnikami... no chyba, że chcesz mieć mat lub zero efektu z czyszczenia zaschniętej farby :)

Jak już ktoś wyżej wspomniał - jeżeli są to świeże kropki to możesz zaryzykować i punktowo potraktować rozpuszczalnikami.

Jednak radziłbym specjalną pastę + polerkę. Otrzymasz o wiele lepszy efekt, a przy tym "odmłodzisz" lakier i zniwelujesz drobne rysy powstałe podczas mycia.

Szyb też rozpuszczalnikami bym nie potraktował - jest ryzyko powstania smug niemożliwych do zmycia. Tutaj wystarczą pewnie domowe środki chemiczne do mycia szyb i szorowanie :)

Plastiki bez problemu wyczyścisz benzyną ekstrakcyjną. Po umyciu natrzyj je olejem roślinnym a odzyskają głębię koloru na jakiś czas.

Kody na tanie VPSy i hostingi SEO: 2KT7-JFNM-63E8 , EK6B-1JUJ-M9T6 , R3J5-RCNE-SPH4 , E8NR-U9N3-1TU7 , 3TEH-47B3-2HM6 = rabat 25%

nie rób pochopnych decyzji bo potem będziesz żałował, może Mion ma rację ale możesz zapytać się na tym forum : forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=10960 - zobacz jakie odpicowane autko, tam na pewno będą wiedzieć jakim specyfikiem dokładnie można te plamki usunąć bez szkody, sam kiedyś miałem w innym samochodzie problem z otarciem ktoś zrobił a ja próbowałem różnymi metodami usunąć i nic ale polecili mi tylko na jakimś innym ale podobnych forum coś w sprayu, jak na kosmetyk samochodowy było dodyć drogie i w sumie na allegro było w sklepach nie wiedzieli co to jest - kupiłem, popryskałem, specjalną szmatką zrobiłem tak kilka razy - nawet śladu nie było widać.

Wykonam: Linki z forów/blogów, tematy, posty, komentarze, mocne i stałe linki.

Synchron.pl - skuteczne pozycjonowanie - referencje, duże doświadczenie, wystawiam fv - gg:8897114

Bo musisz jeszcze porządną polerkę całego samochodu zrobić aby zebrać wierzchnią warstwę lakieru bezbarwnego. Oczywiście trzeba uważać aby (zazwyczaj kątówką ze specjalną gąbką) nie przypalić lakieru lub nie zedrzeć go za dużo. Delikatna robota i sporo trzeba się nagimnastykować przy niej :)

Kody na tanie VPSy i hostingi SEO: 2KT7-JFNM-63E8 , EK6B-1JUJ-M9T6 , R3J5-RCNE-SPH4 , E8NR-U9N3-1TU7 , 3TEH-47B3-2HM6 = rabat 25%

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności