Skocz do zawartości

Google indeksuje załączniki

fred perry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki problem - strona jest postawiona na wordpressie. Wygląda to mniej więcej tak, że wpisuję hasło w googlach i wygląda to tak: https://www.google.pl/search?q=kamienica+pod+jeleniem&aq=f&sugexp=chrome,mod=17&sourceid=chrome&ie=UTF-8#hl=pl&sclient=psy-ab&q=kamienica+pod+jeleniem+%C5%9Bwidnica&oq=kamienica+pod+jeleniem+%C5%9Bwidnica&gs_l=serp.3..35i39.11810.12930.0.12995.9.9.0.0.0.0.230.1320.0j7j1.8.0...0.0...1c.1.vddY9X_uB60&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=876ae639bc3f867d&biw=1440&bih=775

Na czwartym miejscu jest artykuł, który chcę żeby był zaindeksowany a trzy następne miejsca zajmują strony z załącznikami, których nie chcę indeksować. Jak to wyłączyć?

• 3 tygodnie później...

Możesz wykluczyć strony z załącznikami przy pomocy pliku robots.txt lub ustawienia parametru <META NAME="robots" CONTENT="noindex,nofollow"> dla niechcianych podstron. Nie widzę u Ciebie żadnych dodatkowych podstron zaindeksowanych. W ostatnim czasie Google miesza z wynikami, ponoć można takie anomalie zgłaszać. Nierzadko całą stronę wyników oblega tylko jedna witryna.

1 pkt.

należy utworzyć lub edytować plik robots.txt najlepiej na pulpicie, i w pliku wpisać:

User-agent: *

Disallow: /folder1/xxx.pdf gdzie "Disallow:" nie zezwalać "/folder1/xxx.pdf" ścieżka na serwerze,

2.pkt

następnie należy zalogować sie do panelu Google Webmaster i dodać plik robots.txt.

myślę że to jest wygodniejsze niż dopisywanie <meta> do każdej podstrony, ten zabieg może działać automatycznie nie są konieczne zmiany

jakie zostały zawarte w pkt 2. Jeśli po 3-5 dniach nadal będą wyświetlane niechciane pliki to wtedy przeprowadzamy pkt 2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności