Skocz do zawartości

Dobry katalog … to jaki ?

itps001

Rekomendowane odpowiedzi

mimo małej liczby postów i młodego konta wiem że przesiadkę można zrobić jak się katalog ładnie rozrośnie i rozpropaguje.

Chodziło mi po prostu o w pełni merytoryczne wskazówki (chodź przepisu nikt nie zdradzi wiadomo)

Przeraża mnie ostatnio liczba powstałych grup katalogów (po 200 po 400 czy po 3000 sztuk) ciekawe co się stanie jak nagle komuś coś zaświta w G i upoluje jeden z zaledwie kilku bardzo popularnych skryptów w Polsce

A co to dużych serwerów nadal się boje nierentowności takiego przedsięwzięcia i kosztów.

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Na początku na wirtualu było wszystko dobrze, ale gdy znacznie zwiększych się ruch userów i botów było tylko gorzej. Możliwe, że miałem bardzo tragicznego wirtuala, gdzie podczas moderacji naciskając opcję" aktywuj wpis" musiałem czekać ok. 20-30 sekund na wykonanie skryptu przez serwer. Pisałem z generałem i od odrazu odradził mi wiruala, on sam swoje katalogi stawia tylko na VPS-ach. Postanowiłem to zmienić. Dziś nie żałuję, a w ręcz przeciwnie. Jak pisałem wcześniej: są to moje doświadczenia dlatego nie polecam serwera wirtualnego. Wiadomo, że każdy by chciałby jak niajwięcej za jak najmniej, ale żeby wyjąć to trzeba najpierw włożyć :P

mimo małej liczby postów i młodego konta wiem że przesiadkę można zrobić jak się katalog ładnie rozrośnie i rozpropaguje.

Chodziło mi po prostu o w pełni merytoryczne wskazówki (chodź przepisu nikt nie zdradzi wiadomo)

Przeraża mnie ostatnio liczba powstałych grup katalogów (po 200 po 400 czy po 3000 sztuk) ciekawe co się stanie jak nagle komuś coś zaświta w G i upoluje jeden z zaledwie kilku bardzo popularnych skryptów w Polsce

A co to dużych serwerów nadal się boje nierentowności takiego przedsięwzięcia i kosztów.

Pamietaj o tym, że:

1. Przy takiej ilości katalogów przez 1-2 lata katalog musi być darmowy. Inaczej może przez miesiąc zarobisz na 2 piwa :/ (daj dodatkową nieobowiązkową opcję płatną i wstaw reklamy adsa lub inne, serwer i domena Ci się zwróci)

2. Czasochłonność = cierpliwość (moderacja, pozycjonowanie katalogu, z czasem coraz większa)

2. Wymagaj i akceptuj tylko unikalne wpisy

3. Zmodyfikuj skrypt katalogu (dobrze przerobiony skryp seokatalgu zapewni Ci jego

unikalnmość).

4.Stwórz własne kategorie i podkategorie

5. Ładne miniatury w katalogu uatrakcyjnią i wyróżnią Twój katalog.

6. Na start dodaj stronę do spisu katalogiseo.info jako wpis Premium za 9 zł na 21 dni. Dziennie możesz mieć kilkanaście wejść.

Pisałem z generałem i od odrazu odradził mi wiruala, on sam swoje katalogi stawia tylko na VPS-ach.

a czy się różni wirtual od vps'a?

Dołownie "WSZYSTKIM!!!!" - mocą kilkudziesięcio większą

Serwer wirtulalny to maszyna dzielona na kilkudziesięciu lub kilkuset userów (dla stron www). To tak jak sieciami WI-fi, które oferuą Ci 1 MB a dzielą łącze 10 MB na 100 uzytkoniwków, gdzie w efekcie przy pełnym obciążeniu otrzmujesz 0,1 MB.

W serwarach masz podobnie. Jednak tu odgrywa gółówna rolę procersor, który może przerwać wykonywanie działania dla twojej strony z uwagi na jego przeciążenie

Na serwerze VPS takie zadanie serwer musi wykonać zawsze (więc nigdy nie przerwie skryptu).

Serwery VPS dzielą się na głównie na 2.

VPS OpenVZ

VPS Xen

Różnica jest kolosalna. Serwer VPS OpenVZ jest bardzo tani bo z nie ma pełnej gwarantowanej mocy procesora dla TYwojego serwisu. Jest ona dzielona dynamicznie na inne serwery Open VZ, w zależności, który potrzebuje więcej tyle dostaje więcej, jednak ilośc serwerów to kilka a nie jak na wirtualnu kilkaset. Dużą wadą OpenVZ jest również okrojony firewal.

Serwer VPS z wirtualizacją Xen to gwarantowana przydzielona moc procesora i pełny dostep do iptables czyli firewala.

Serwerm VPS zarządzasz samodzielnie co wiąze się z pewną znajomością linuxa. Tworzenie baz danych, kont pocztowych, sewerów www, to wszystko trzeba zrobić samodzielnie. Samemu również trzeba zainstalować system na serwerze. Jeżeli masz osobę znająca linuxa w ciągu 1 dnia nauczy Cie wszystkiego co potrzebne aby zarządzać serwerem VPS.

bo tu potrzebna jest duza cierpliwosc, na dobra marke pracuje sie kilka lat...

wiec rzadko, kto daje rade, poza tym popatrz ile jest teraz roznych grup, ktorych wlasciciele od samego poczatku fopuszczaja spam, niektorzy nie zmienia nawet podstawowych ustawien, itp, liczy sie tylko zysk( czesto konczy sie na marzeniach)...

• 1 miesiąc temu...

wtyczki lubią płatać figle ... zgred też :P

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności