Skocz do zawartości

Uwaga na fałszywe prośby o usunięcie wpisów wysyłane przez konkurencję!

fahofiec

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiadomo, po Pingwinie pojawiły się różne prześmieszne usługi zdejmowania linków do stron. Z całego zamieszania postanowiła skorzystać konkurencja dobrze pozycjonowanych serwisów. W jednym ze swoich anglojęzycznych katalogów otrzymałem żądanie usunięcia pewnego wpisu:

Hi,

I hope this email finds you well

I am contacting you on behalf of [adres strony]. Due to some changes Google recently made to its algorithm we are taking steps to remove some links to our client's site in order to keep within the Webmaster Guidelines stated by Google.

We can see that you have links on you site [adres katalogu] on the pages:

[link do wpisu]

These links may have been placed there by previous SEO agency as a spam tactic. I believe it would be mutually beneficial if we could remove the offending links.

I hope we can work together with this process and both avoid a potential penalty from Google.

Hope to hear back from you soon.

If this needs to be forwarded to the appropriate parties concerned you have full authorisation to do so.

Thanks

Ale po krótkiej wymianie mail mam niemal sto procent pewności, że jest to żądanie wysłane od konkurencji serwisu, którego dotyczy wpis !!! Czyli jedna strona dobrze się pozycjonuje, dodając wpisy do wysokiej jakości płatnych katalogów i płacąc za nie, a konkurencyjna strona, którą nie stać na takie wpisy nie dodaje swoich wpisów, tylko podaje się za kogoś innego i żąda usunięcia wpisów dodanych przez tę pierwszą stronę (depozycjonowanie). Może do Polski to jeszcze nie dotarło, ale widząc różne oferty depozycjonowania konkurencji na Allegro, kto wie czy nie obejmuje to podszywania się pod konkurencję i wysyłanie sfałszowanych żądań usunięcia najcenniejszych, najsilniejszych i najdroższych wpisów. Chcę więc przestrzec wszystkich właścicieli i redaktorów katalogów, aby nie dali się łatwo nabrać na podobne wiadomości!

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

Akurat adres e-mail jest najprostszy do sfałszowania - każdy może sobie jednym kliknięciem wysłać wiadomość nawet z adresu Kancelarii Prezydenta :P

Akurat adres e-mail jest najprostszy do sfałszowania

uważam że adres mail to dobre zabezpieczenie, jeżeli ktoś nie poda adresu mail który został podany przy wpisie wszelkie prośby o usunięci wpisu olewam

To jest bardzo słuszna uwaga. ;) Ale w opisywanym przypadku twierdzono, że są nową agencją SEO, wpis dodała poprzednia stara agencja SEO, która została zwolniona, nie znają użytego adresu e-mail, ale żądają usunięcia i grożą prawnikami. :D

Hmm to się ładnie porobiło. Już nie można zamieścić linka na swojej stronie bo zaraz straszą sądami. Osobiście zlewam prośby o usunięcie linku z katalogu w szczególności gdy jako argument dostaję "że to były klient". Ostatnio bywa to nagminne.

Kod rabatowy -25% w Bieznes-Host B11U-9YNF-H12Y

To jest bardzo słuszna uwaga. ;) Ale w opisywanym przypadku twierdzono, że są nową agencją SEO, wpis dodała poprzednia stara agencja SEO, która została zwolniona, nie znają użytego adresu e-mail, ale żądają usunięcia i grożą prawnikami. :D

ale jak dostanę nakaz sądowy to usunę :)

nie dajmy się ogłupić, katalogowanie jest działaniem na rzecz wpisującego a nie przeciwko niemu i tylko wpisujący lub sąd może mieć wpływ na istnienie wpisu

a to ze się jeden z drugim rozstał to nie jest ani moja wina ani mnie obchodzi, poza tym w regulaminie mam jasno powiedziane co potrzeba by zlikwidować wpis więc wystarczy przeczytać :)

Ja dostałem maila od dosyć dużego biura podróży, z prośbą o usunięcie linków, ze względu na słabą jakość stron według google, a dokładniej:

"Państwa strony zostały określone jako niespełniające wymagań jakościowych Google, a posiadanie na nich linka niekorzystnie wpływa na pozycję naszej strony w wyszukiwarce Google."

I dali przykład katalogu w którym jest wpis, a katalog nie należał do naszej firmy. Po sprawdzeniu katalogów - 124, zero wpisów dla tej firmy, także niektórzy po prostu znajdują grupy katalogów i po przeczytaniu opinii "fachowców", że katalogi szkodzą sieją panikę i próbują usuwać wpisy.

Zapraszam na serwis piłkarski - wyniki na żywo ze wszystkich lig polskich! Serdecznie zapraszam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności