Skocz do zawartości

Działalność jednoosobowa a konto indywidualne ?

Spoke

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W 2009 roku zarejestrowałem się w programie Adsense nie prowadząc działalności gospodarczej.

W 2012 roku (kwiecień) założyłem firmę jednoosobową i od tego momentu jestem vatowcem.

Pytania są następujące.

Czy po założeniu firmy muszę koniecznie zmienić w programie adsense nazwę odbiorcy płatności (czyli wszystkie dane wraz z nr konta firmowego) czy zostać przy koncie indywidualnym i rozliczać się na starych zasadach tj przy składaniu PIT za cały rok uwzględnić inne przychody i od nich 18% podatku?

Przychody są wypłacane raz do roku (pod koniec grudnia).

Czy przy zmianie konta indywidualnego na firmowe przychody nie przepadają?

Pozdrawiam.

Na jednym z Hangoutów Adsense któryś z pracowników Google mówił, że nie trzeba zmieniać konta Adsense na firmowe. Jeśli mieszkałbyś w USA, to byłoby bardzo ważne, ale w Polsce ani trochę.

Jeśli chodzi o konto bankowe to najlepiej jeśli założysz drugie konto osobiste, bo przy jednoosobowej działalności nie trzeba zakładać firmowego. Najlepiej w BZ WBK, bo wszystko jest tam darmowe i w regulaminie nie mają, że nie można mieć wpływów z działalności na koncie osobistym.

Jeśli masz już konto firmowe, to warto zrobić tak żeby wpłaty wpływały na firmowe, bo US może chcieć wyciąg z tego konta na które wpływają dochody z faktur :) Przy zmianie konta w Adsense, trzeba jeszcze raz zweryfikować konto drobną wpłatą.

Jeśli chodzi o rozliczanie podatków, to tak jak napisał Lis. Z tym, że powinieneś mieć NIP EU. Na https://www.gdzietylk...rukcja-obslugi/ jest ładnie wytłumaczone.

Witam!

Dzięki serdeczne za odpowiedź.

W takim razie co z przychodami na koncie indywidualnym, które nazbierały mi się w tym roku skoro jedynym rozwiązaniem się utworzyć nowe konto firmowe hmm? Jak wypłacić zgromadzone środki z konta indywidualnego jak już jestem vatowcem.

Czy przy "zmianie odbiorcy płatności" jest możliwość podania nowych danych (dane są takie same za wyjątkiem nazwy oraz nr konta firmowego).

Czyżby jedynym rozwiązaniem było "zmiana odbiorcy płatności" i podanie innej osoby nie prowadzącej działalności gospodarczej i wypłacenie na jej rachunek zgromadzonych środków na koncie indywidualnym a następnie założyć konto firmowe?

Lis jak możesz to podaj mi swój nr kom to bym się z Tobą skontaktował bo widzę, że przechodziłeś przez to samo co ja.

Pozdrawiam.

Jeśli chodzi o konto Adsense to w ogóle nie ma znaczenia czy jest prywatne czy firmowe - potwierdzili to pracownicy Google.

Czyli nie musisz zakładać nowego konta Adsense.

Możesz po prostu zmienić nazwę odbiorcy na nazwę Twojej firmy i zmienić Twoje osobiste konto na konto bankowe firmy. Pieniądze przyjdą na konto bankowe firmy, wystawisz fakturę i po problemie :).

W takim razie co z przychodami na koncie indywidualnym, które nazbierały mi się w tym roku skoro jedynym rozwiązaniem się utworzyć nowe konto firmowe hmm? Jak wypłacić zgromadzone środki z konta indywidualnego jak już jestem vatowcem.

Tak samo, jak wcześniej. Jedyna różnica jest taka, że wystawiasz później fakturę.

• 3 tygodnie później...

Nie zmieniaj, to dobry pretekst do bana.

Jeśli jest konto dłuższy czas to nie ruszaj póki sami go nie zbanują/

W tym przypadku nadgorliwość nie jest wskazana.

Młode konta są też bardziej narażone na monitoring :P

AdNews - tania i skuteczna reklama zawierająca linki, imitująca post forum lub zajawkę artykułu.

tania i skuteczna reklama CPC kampanie reklamowe promocja stron

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności