Skocz do zawartości

Linkowanie wewnętrzne na stronie

seoskryba_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Frapuje mnie jedna kwestis na stronie a mianowicie linkowanie wewnętrzne. Jak to? Co to? Po co to? Wyczytałem, że na stronie nie powinno być więcej niż 100 linków... U mnie jedna podstrona ma 9 linków np strona główna linkuje poprzez menu do każdej innej podstrony na mojej witrynie. Więc w sumie zbiera się 9 linków. Jeżeli pomnożymy to przez 9 podstron to już jest 81 linków!!! A gdzie jeszcze linki wewnątrz tekstu... Co ciekawe w narzędziach webmaster tools linki jakie mam w treści strony nie są zewidencjonowane... Zupełnie jakby ich nie było. Jest tylko te 9 linków w obrębie menu... A może ja źle te linki liczę, że wychodzi mi 81 szt. Może liczy się je tylko raz - jako że jest to w pasku menu? Chciałbym też serdecznie poprosić o wskazówki jeżeli chodzi o linkowanie wewnętrzne... Ja zrobiłem to tak...Na stronie głównej jest 5 linków w tekście, linkują frazy kluczowe umieszczone w tekście, które kierują do podstron z konkretnymi usługami a więc teksty pod zaplecze, wizytówka google i inne. Czyli na przykład na stronie głównej w tekście znajduje się fraza WIZYTÓWKA GOOGLE i ona jest linkiem do podstrony dotyczącej właśnie wizytówek google. Natomiast zakładki do których prowadziły linki ze strony głównej, strony o mnie i strony oferta nie posiadają linków w treści. Uznałem je za podstrony docelowe - najbardziej zależy mi aby to na nie trafił internauta wpisując określone słowo/frazę. No ale czy taki schemat postępowania jest dobry? I czy w ogóle można coś takiego stosować? Aha, i jeszcze jedno pytanie. Mam problem z podstronami Kontakt i Portfolio. W portfolio mam same linki do stron zewnętrznych z moimi tekstami. I nic więcej...Czy może ona tak funkcjonować - bez treści, w której znalazłyby się słowa kluczowe etc. Czy takie "puste" strony nie wpłyną negatywnie na pozycjonowanie całości? Będę wdzięczny za pomoc/podpowiedź...

Do wglądu w sygnaturce moja strona czyli seo-skryba.pl.

Potrzebujesz teksty na stronę, bloga czy do sklepu online? Sprawdź moje portfolio na pawelgibek.pl. Specjalizuję się w tematyce motoryzacji i zdrowej żywności.

Sorry, może pytanie jest i głupie ale jestem początkujący...i dlatego tez piszę w dziale dla początkujących... Czytałem trochę o linkowaniu wewnętrznym i dlatego zadaję pytania, na które odpowiedzi nie znalazłem. Być może źle szukałem - nie twierdzę, że nie... No chyba, że Twój komentarz to jasna sugestia i zamiast 81 zostaje 9 linków:D Zapytałem bo nie wiem...

A i jeszcze jedno...dlaczego SEOOPTIMER wyłapuje tylko te linki które są w menu a nie pokazuje tych, które są zawarte w treści?

Potrzebujesz teksty na stronę, bloga czy do sklepu online? Sprawdź moje portfolio na pawelgibek.pl. Specjalizuję się w tematyce motoryzacji i zdrowej żywności.

Chyba nie nada. Strona jest robiona za pomocą kreatora co znacznie ogranicza ingerencję w kod strony:( A ja sam nie czuję się na siłach i nie dysponuję jeszcze wiedzą aby postawić taką stronę np w Joomli!

Grafiki pewnie da się ruszyć bez problemu natomiast menu....uuuuu Panie....bez szans...:(

Ale dzięki za zerknięcie i uwagi. To zawsze jest na wagę złota.

Skoro nie cuzjesz się na siłach stawiać w Joomli, to nie rób tego. Tak prostą stronę ogarnij w samym HTML i CSS i wrzuć na serwer. Żadne Joomle, kreatory, wordpressy nie sa tu porzebne. Jak sam napiszesz stronę to:

1) Będziesz miał nad nią pełną kontrolę (od strony kodu przede wszystkim)

2) Nauczysz się czegoś nowego, bądź podszkolisz umiejętności

Dobrze zoptymalizowana strona i jej linkowanie wewnętrzne wspomaga dobry przepływ PR przez Twoja stronę tj. Jeśli zalinkowałeś bez konkrentego anchora a strona ta ma wysoki TrustRank to po dotarciu na stronę główną zobaczy np link: "Części do koparek" , który będzie prowadził do danej podstrony, spowoduje to zalinkowanie podstrony z odpowiednim anchorem mimo, że strona główna była linkowana ze strony o wysokim trustrank np anchorem: "www.mojastrona.pl"

SEO in Bielsko-Biała 

Podpinam fragment tekstu z innego mojego posta gdyż tutaj także jest wart rozważenia ze względu na tematykę.

"Co do struktury linków wewnętrznych (znajdujących się w treści strony) wygląda to następująco.

Rozpatrzę to na przykładzie trzech fraz: reklama w internecie, pozycjonowanie stron i wizytówka google.

Strona główna linkuje słowem kluczowym w tekście (reklama w internecie) na podstronę Reklama w internecie.

Strona Portfolio linkuje słowem kluczowym w tekście (pozycjonowanie stron) na podstronę Pozycjonowanie stron.

Strona O mnie linkuje słowem kluczowym w tekście (wizytówka google) na podstronę Oferta a strona oferta poprzez słowo kluczowe-odsyłacz umieszczony w tekście (wizytówka google) linkuje na podstronę Wizytóka google."

Czy to jest ok? - a w zasadzie czy nie jest to jakieś masło maślane?

Chyba nie nada. Strona jest robiona za pomocą kreatora co znacznie ogranicza ingerencję w kod strony:(

A w czym problem.

Joomla i Wordpress świetnie się nadaje by zacząć naukę.

Skoro nie cuzjesz się na siłach stawiać w Joomli, to nie rób tego. Tak prostą stronę ogarnij w samym HTML i CSS i wrzuć na serwer. Żadne Joomle, kreatory, wordpressy nie sa tu porzebne. Jak sam napiszesz stronę to:

1) Będziesz miał nad nią pełną kontrolę (od strony kodu przede wszystkim)

2) Nauczysz się czegoś nowego, bądź podszkolisz umiejętności

Panowie!

Dzięki ale na razie skończę ten projekt na kreatorze home.pl - broń Boże nie reklamuję...

Za HTML/CSS chętnie bym się wziął ale zwyczajnie nie starcza mi czasu.

8 godzin pracy na etacie, po pracy obiad (koniecznie :D ) i dalejże do pisania precli, opisów, wpisów. Do tego szukanie zleceń na bieżąco, jazda na rowerku treningowym:D - walka z oponką RULEZZZZZZ, no i najważniejsze czyli Moja Druga Połówka:)

HTMLu/CSSie - i na Was przyjdzie pewnie pora, Joomlo! - być może kiedyś, gdzieś. Ale teraźniejszość nie pozwala. Niemniej jednak dzięki za wpisy:)

Pozdrawiam

Podpinam fragment tekstu z innego mojego posta gdyż tutaj także jest wart rozważenia ze względu na tematykę.

"Co do struktury linków wewnętrznych (znajdujących się w treści strony) wygląda to następująco.

Rozpatrzę to na przykładzie trzech fraz: reklama w internecie, pozycjonowanie stron i wizytówka google.

Strona główna linkuje słowem kluczowym w tekście (reklama w internecie) na podstronę Reklama w internecie.

Strona Portfolio linkuje słowem kluczowym w tekście (pozycjonowanie stron) na podstronę Pozycjonowanie stron.

Strona O mnie linkuje słowem kluczowym w tekście (wizytówka google) na podstronę Oferta a strona oferta poprzez słowo kluczowe-odsyłacz umieszczony w tekście (wizytówka google) linkuje na podstronę Wizytóka google."

Czy to jest ok? - a w zasadzie czy nie jest to jakieś masło maślane?

Z góry przepraszam za skopiowanie swojego tekstu ale w poprzednim poście mógł być mało widoczny:)

Jak dla mnie za dużo teorii, a nikt ze starszych nie kwapi się by wyjaśnić.

Więc spróbuj tak:

Z każdej strony 1-2 linki na róże podstrony, anchor powiązany tematycznie z podstroną.

Dodatkowo, ale bez przesady, używaj anchorów, na które pozycjonujesz daną stronę.

U mnie to działa :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności