Skocz do zawartości

Mysql INSERT UPDATE - wydajnosc dla duzych ilosci danych

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos ma doswiadczanie jak wyglada szybkosc dodawania/update duzych ilosci danych (zalozmy 100k urli) w mysql przy zastosowaniu:

1. wielu zapytan (100k zapytan, jedno po drugim)

2. jednego duzego zapytania (konkatencja, zapytanie gdzie jest insert czy update 100k rekordow)

Uzywam tej drugiej formy w tej chwili ze wzgledu na limitu czasu wykonywania php. W drugiej opcji nic nie wchodzi do bazy, w pierwszej wejdzie tyle ile zdola przetworzyc. Ale interesuje mnie tez wydajnosc samych zapytan, a nie mam jak tego testowac ;)

search_auditor_500x80_bf.png

@, a nie mam jak tego testowac

Doprawdy :olaboga:

Zainteresuj się transakcjami<dla tabel InnoDB> z prawidłowym ustawieniem autocomit

SET AUTOCOMMIT = 0;

START TRANS;

Instrukcje SQL do wykonania

COMMIT;

SET AUTOCOMMIT = 1;

Zapytania można też wczytać z pliku wszystko zależy od uprawnień na serwerze.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@Mion, co tam mi lata po glowie ze transakcje wymagaja dodatkowych zasobow i jak maja u mnie status jak rand() -> przy duzej ilosci rekordow unikac, ale zajrze do tego co podlinkowales.

zapisywanie query na localhoscie nie jest zlym pomyslem

dla insert jest to dosc latwe, bo uzylbym pliku txt z rekordami i wczytal go przez load data, dla update juz nie bardzo ;)

EDIT: "transakcje" przeczytane, zastosuje

search_auditor_500x80_bf.png

@@Mion, co tam mi lata po glowie ze transakcje wymagaja dodatkowych zasobow

Poczytaj zatem o mechanizmie transakcji i po co w tym wypadku jest SET AUTOCOMMIT = 0;

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Tylko pamiętaj, że tranzakcie w MySQL nie działają dla tabel MyISAM ;)

1) Insert / update wykona się o wiele szybciej jedną instrukcją w stylu:

INSERT INTO `tabela` (`pole`, `pole`, ...) VALUES ('wartosc', 'wartosc', ...), ('wartosc', 'wartosc', ...), ('wartosc', 'wartosc', ...), ...

niż pojedynczo każdą instrukcją osobno - podobnie można zrobić z update

2) Czym mniej indeksów posiada tabela tym szybciej operacja się wykona. Dlatego czasem dobrze usunąć indeksy przed setkami tysięcy insert/update i odtworzyć po tych operacjach

3) Jeżeli jesteś nowy jeżeli chodzi o transakcje i innodb to... możesz wpaść w wiele pułapek takich jak deadlock, albo dziwnych sytuacji związanych z multiwersjami danych, zastanów się - jeżeli wszystko chodzi dobrze na MyISAM to po co zmieniać na InnoDB?

Dlatego czasem dobrze usunąć indeksy przed setkami tysięcy insert/update i odtworzyć po tych operacjach
Tylko, że odtworzenie tych indeksów też będzie czasochłonne, więc ewentualny zysk na czasie może być niewielki.

Wszystko zależy od tego jakie dane, ile ich jest, jakie to są indeksy, czy to będzie ręcznie zdejmowane/odtwarzane czy automatycznie, etc. Więc może być zysk niewielki albo może być dość spory.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności