Skocz do zawartości

Miejsca Google - mapki

pawel_podlesie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

szukałem i czytałem, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

Nurtuje mnie taka sprawa:

- czy jest możliwe wypozycjnowanie do wysokich pozycji w miejscach google (mapkach) - tak powiedzmy do TOP3 - wizytówki na "fraza+miasto", jeśli:

a. wpis do miejsc google jest przemyślany i wydaje się być ok

b. firma ma adres na obrzeżach miejscowości, a na pierwszych pozycjach w mapkach są wpisy mniej "dopieszczone", ale za to z adresem w samym centrum miasta?

Jeśli ktoś ma doświadczenia w tym temacie, będę wdzięczny za ewentualne wskazówki.

Pozdrawiam

pawel_podlesie

Niemieckojęzyczne strony www oraz SEO w Niemczech, Austrii i Szwajcarii: pozycjonowanieniemcy.pl.

Miałam podobną sytuację i moim zdaniem jak najbardziej :)

Spore znaczenie ma tu linkowanie do strony, ale przede wszystkim:

1. Na stronie powinna znajdować się wizytówka(mapa) z miejsc Google.

2. Samą wizytówkę również dobrze podlinkować na konkretną frazę.

3. Warto umieścić samą mapę np. w opisach firmy na zewnętrznych stronach.

Pytanie też co rozumiesz przez "dobrze przemyślany" wpis. Czy nie za bardzo zostały tam "poupychane" słowa kluczowe?

@ewel324

Ja wiem czy poupychane za bardzo? Oczywiście we wpisie znajdują się frazy, ale nie wydaje mi się żeby był ich tam nadmiar :)

ad 1. Mapka jest na stronie - dokładnie na podstronie Kontakt

ad 2. Wizytówka jest linkowana, ale raczej delikatnie, a anchory są zróżnicowane z przewagą tego właściwego.

ad 3. Co dokładnie powinienem rozumieć przez "umieścić mapę" ?

A wogóle to bardzo dziękuję za fachową odpowiedź - spróbuję trochę mocniej podlinkować ;)

I jeszcze może zapytam, czy ilość opinii ma znaczenie, bo słyszałem różne opinie?

Pozdrawiam

pawel_podlesie

Niemieckojęzyczne strony www oraz SEO w Niemczech, Austrii i Szwajcarii: pozycjonowanieniemcy.pl.

@pawel_podlesie

Jeżeli opis nie jest wymienionymi po przecinku słowami kluczowymi (a widziałam takie twory ;)) to myślę, że jest ok.

Ad. 3 Przez umieszczenie mapy rozumiem dodanie mapy z Twojej wizytówki na zewnętrznych forach/wizytówkach firmy. Robi się to w dokładnie taki sam sposób, jak umieszczona została mapa na podstronie "Kontakt". Kilka udostępnień podniesie "wagę" takiej wizytówki.

Odnośnie opinii - kilka pozytywnych zawsze się przyda, zwłaszcza ze względu na lepszy wygląd w SERPach. Moim zdaniem jednak sama ich ilość nie ma większego znaczenia. W swoich działaniach udało mi się wyprzedzić mapki z kilkudziesięcioma nawet opiniami, mając na koncie 3 pozytywne i stosując strategię opisaną powyżej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności