Skocz do zawartości

Film warty obejrzenia ?

freestyper

Rekomendowane odpowiedzi

Ten serial z HBOb nie ma nic wspólnego z carską Rosja, jest groteskowy, nieprofesjonalny. Kostiumy, plany, charakteryzacja, scenariusz,  dno.  Natomiast w Polskiej Telewizji ( na rożnych kanałach) leci rosyjski serial Katarzyna Wielka rosyjskie produkcji. Polecam

https://www.filmweb.pl/serial/Katarzyna+Wielka-2014-729498

2 godziny temu, MaxPan napisał:

Natomiast w Polskiej Telewizji

Polecanie obecnej TVPiS tu na PiO? Czuję się odrobinę urażony ;)

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Bardzo fajny serial, taki bardziej prawdziwy od tych amerykańskich i zachodnich 

Jak już jesteśmy przy rosyjskiej kinematografii, to polecam film z 2020 Kałasznikow o historii stworzenia AK-47

https://www.cda.pl/video/512835906/vfilm

Dobry jest też serial Karny batalion

https://vider.info/vid/+fncmvn5

No i klasyka, Spaleni Słońcem część 1 z 1994 roku, i reszta co już wiele lat potem nagrali

Nie wiem, dlaczego tak krytukuje sie kino naszego wschodniego sąsiada 

• Like 1

Uwaga testuje sygnaturę mechanik samochodowy Kraków

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

3 godziny temu, Nikonem napisał:

Polecanie obecnej TVPiS tu na PiO? Czuję się odrobinę urażony ;)

Właśnie zobacz kolejność slow nie chodziło mi o TVP a ogólnie o Polskie kanały telewizyjne. Ten serial leciał i na czwórce i na PLUS (jak dobrze pamiętam), na TV4

@MaxPan  to taki mały żarcik z mojej strony :) Moim zdaniem to politycy dzielą nas z Rosjanami, zupełnie niepotrzebnie. Na poważnie powinniśmy mieć dobre stosunki z sąsiadami, szczególnie zza wschodniej granicy: https://www.kulturaparyska.com/pl/idee-i-mysli/giedroyc-czlowiek-wschodni

A jeśli chodzi o współczesne kino rosyjskie:

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Polska sztuka filmowa bardzo dobrze zanana lubiana w Rosji ( oczywiście nie filmy ala Hollywood). Ostatnio nawet czytałem artykuł na Yandex Dzen o Polskim kinie i zdziwiony byłem jak dużo osób komentujących wie o zarówno nowych jak i o starych Polskich filmach o aktorach, reżyserach. Dużo Polskich aktorów gra w czołowych rosyjskich produkcja filmowych. A Paweł Delong na przykład w ogromnej ilości rosyjskich seriali również, inni aktorzy. 

• Like 1

Kiedy usłyszałem że 1612 będzie nakręcony pomyślałem, że pójdą w politykę i zrobią wszystkich Polaków złymi a Rosjan dobrymi jak owieczki. Ale w całości 1612 jest niezłym filmem i świetna rola Żebrowskigo, powiem więcej mi jego gra podoba się lepiej jak głównego bohatera po stronie Rosyjskiej. Film zjechany przez polskich krytyków, ale mi się podobał. Bardzo dobrze, że Żebroski zgodził się zagrać. Jest to wspólna historia, film oczywiście nie dokumentalny ale wiele z młodzieży nawet nie wie, że coś takiego było. Polski film Katyń też leciał i nie jeden raz w Rosji i ti na najbardziej "propagandowym" kanale w czas największej oglądalności, później czytałem dość pozytywne recenzje.

W filmie "Sobibor" nakręcony przez jednego z moich ulubionych rosyjskich aktorów Chabienskiego tam też gra wiele Polskich aktorów.

Z  rosyjskich filmów które zostaną zaprezentowane w 2020 roku warto zwrócić uwagę na :

I czekam na film o Czernobylu nakręcony przez Kozłowskiego

• Thanks 1

W nowej odsłonie Sobiboru grał bodajże ten Mikołaj Krawczyk ;) brata tego jubilera ;)

Czarnobyl też czekam, bo ten z HBO taki no taki no, fajnie że nagrali ale to nie to ;)

Dodam tylko, że starsze pokolenie w mojej czy wielu rodzinach, docenia właśnie takie seriale rosyjskie oglądają je znacznie częściej niż te M jak Miłość polskie, a baśnie to już prawdziwa legenda 

Edytowane przez Herkules

na TV4 bardzo często leci T34 dość nowy film, mojej żonie bardzo podoba się, ja uważam że za bardzo fantastyczny scenariusz przez 300 km po Europie na jednym czołgu uciekają, to nawet jeśli by mieli ogromnego farta nie udało by się,  :D Ale przecież to nie dokument. Natomiast efekty specjalne, kostiumy, gra aktorów na 5+. Scenariusz na 3+

Polecam ten film, bardzo blisko faktów i świetna gra aktorska. Jeden z moich ulubionych z ostatnich lat

Powyższe widziałem, bardzo dobre

Jeden z najlepszych filmów o tematyce kibicowskiej 

Okofutbolu 

No i gdzieś tam nie wspomniałem o 

Bractwo z 2019, o wycofywaniu się wojsk radzieckich z Afganistanu

https://www.cda.pl/video/5056658d2

Kandahar z 2010

Salut 7

Do tego, Straż Nocna oraz Straż dzienna (ludzie, oglądający Matrixa nie docenią tego filmu), Jesteśmy z przyszłości, Hardcore Henry i wiele innych filmów

To w czasach kiedy USA narzuca nam podobne scenariusze coś bardzo fajnego (nie ma wkręt na siłę "O! rasizm"..nie ma LGBT i innych cyrków, dobra fabuła i dobra akcja..czasem wzruszający scenariusz)

• Like 1

Straż Nocna oraz Straż dzienna to  w ogolę klasyka tak jak Solaris który dostał Oskara, najlepsza ekranizacja Lema . Ten Solaris z Hollywood w moje ocenie porażka. Kandahar to na autentycznych wydarzeniach film, dobrze nakręcony.

Cytat

Bractwo z 2019,

Bardzo mocny film, również polecam.

Polecam całą filmografie Balabanova ( reżyser) to taki rosyjski Smarzowski, niestety zmarł  w 2013. Brat 1-2 mogą  być niezrozumiane wszystkim bo tam bardzo dużo odniesień do takich kulturowych osobliwości,  i opowiada o latach 90, ale jeśli ktoś chce zapoznać się z twórczością Balabonowa trzeba od tych filmów zacząć. 

6 godzin temu, Herkules napisał:

To w czasach kiedy USA narzuca nam podobne scenariusze coś bardzo fajnego

USA narzuca podobne scenariusze? Twój wybór Salut 7 wcale nie umywa się to Apollo 13. Rosja robi filmy, które nijak nie moga się przebić. Jeśli film byłby wybitny to nie ulega wątpliwości, że byłby widoczny, nawet rosyjski. Tak nie jest. Nie twierdze, że kino rosyjskie jest złe, ale nie jest dobre. Tylko aspiruje do dobrego. Nie umywa się do kina amerykańskiego a tym bardziej do  europejskiego.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

2 minuty temu, SzlafRock napisał:

USA narzuca podobne scenariusze? Twój wybór Salut 7 wcale nie umywa się to Apollo 13. Rosja robi filmy, które nijak nie moga się przebić. Jeśli film byłby wybitny to nie ulega wątpliwości, że byłby widoczny, nawet rosyjski. Tak nie jest. Nie twierdze, że kino rosyjskie jest złe, ale nie jest dobre. Tylko aspiruje do dobrego. Nie umywa się do kina amerykańskiego a tym bardziej do  europejskiego.

Przepraszam, a co innego było w Salut 7 niż w Apollo 13? AAaa tak, jeden film był z USA obydwie produkcję szanuje, zwłaszcza z powodu (USA aktorów a więc Toma Hanksa) ale nie wiem, w Salut 7 cała akcja, wyjście na zewnątrz i ta walka (tylko dwóch na całym świecie) i fajny na końcu motyw jak pomachali do wahadłowca z USA (taki przyjacielski gest w galaktyce która jest nieskończona) 

Prosze, pokażcie mi które filmy rosyjskie są tak promowane jak amerykańskie na świecie? Nie umywa się do kina amerykańskiego? Oczywiście, we wszystkim USA jest lepsze, niech się zajmą tymi CHAMZ i innymi

Tutaj chodzi o promocję a nie wartość filmu, kino niezależne czy też w ogóle właśnie takie filmy jak kiedyś wspominałem 

Duch z 2008 roku

A nawet Ninoczka to klasyka z 1939 roku

Więc USA niech sobie to ogromne efekty specjalne schowa w tyłek bo ja już za stary na Bonda czy Super Bohaterów albo niesamowite USA które ratuje cały  świat

Doceniam również kino azjatyckie

Wędrująca ziemia ( w ciągu tygodnia więcej hajsu wyciągnął niż Avengersi niż inne hity, no ale wschód w naszych kinach p[o co? A efekty i fajna fabuła jak najbardziej props)

https://vider.info/vid/+fxmnx18

Wojna Imperiów, 1911: Chińska Rewolucja czy starsze Kurosawy (tak mówimy o kinie azjatyckim)

The Front Line czy Strzały wojny z 2010 albo 11 roku

JEST MI WSTYD, BO NIKT NIE DOCENIA W EUROPIE TAK WIDOWISKOWYCH FILMÓW, Z TAKĄ FABUŁĄ, KOSTIUMAMI, HISTORIĄ 

JAK MÓJ NAJWIĘKSZY FAWORYT KTÓREGO OGLĄDAŁEM WIELE RAZY

Wojownicy Tęczy

https://www.cda.pl/video/11237720

Film na równi z wieloma hitami z USA no ale to "tylko Tajwan" ale co odwalił to odwalił

Albo kolejny mój ulubiony film 

The Warloirds

Więc nie mówcie mi, że w kinematografii z USA kiczu i innych fikcji, takie filmy historyczne to nie klasyka

@SzlafRock

Ja nigdy nie uważałem USA za kraj, który króluje w światowej kinematografii

• Like 1