Skocz do zawartości

MKucinski

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 105
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A jaka jest skuteczność takiego pozycjonowania z darmowych platform blogowych (np. w porównaniu z Wordpressem postawionym na taniej domenie "waw.pl")? Bardzo niewiele korzystałem z tego typu linków, a patrząc po ilości osób komentujących, może warto zainwestować w takie zaplecze...

Przychodnia medyczna Medic House. Najwyższa jakość medycyny!

Darmówki są dobre, jeśli wiemy jak z nich korzystać. Niedługo zabieram się za budowę takich stronek.

Plusy:

+ bardzo dobrze się indeksują

+ odkąd googlas traktuje subdomeny jako podstrony, takie stronki nabrały nowego wymiaru - dziedziczą sporo siły z domeny głównej, a te na ogół to "mocarze"

+ Zróżnicowanie IP

+ darmowe - nie tylko blogi, są jeszcze darmowe hosty stron jak stronygratis czy manifo itp

+ potwierdzona skuteczność - znam osoby w seo, które tylko na tym jadą i żyją

+można robić masówkę z automatu

+nadają się do podlinkowywania

Minusy

+ uzależnienie się od dostawcy hostingu bądź właściciela głównej domeny - często cała praca może pójść na marne w przypadku upadku strony głównej

+ trudno jest je podlinkowywać - ale spokojnie można dobić do PR3

+ trzeba zrobić ich setki i bez narzędzi wspierających administrowanie, człowiek straci setki godzin na klikanie w logowanie się i dodawanie tekstu - trudne w koordynowaniu przy takiej masie

Wielu twierdzi, że to amatorszczyzna, ale ja równie dobrze mogę powiedzieć, że jeśli ktoś nie pracuje jako informatyk w Microsoft albo Google to tez amator. Więc nie słucham takich osób - zawodowcem jest ten, kto z niczego osiąga sukcesy a nie mając do dyspozycji tysiące złotych na peelki.

Na pewno warto je tworzyć jeśli wspieramy zaplecze główne. Należy też pamiętać o automatyzacji, jeśli sami zaczniemy tworzyć seo zaplecze na free host to polegniemy czasowo. Ale jeśli rozłożymy pracę na przynajmniej rok, to ręczna zabawa może się opłacić.

Obecnie mamy takie czasy, że trudno o dobre linki. Coraz więcej syfu i śmietnika. Takie darmówki śmiało moga zastąpić słabe katalogi i precle.

I dzięki KMlody84 za fajną zredową listę, przyda się:)

Nie cierpię spamerów!

+ trudno jest je podlinkowywać - ale spokojnie można dobić do PR3

Dlaczego twierdzisz, że trudno je podlinkować?

Też mam blogi na darmowych platformach, więc mogę polecić te rozwiązanie.

Trzeba dodać, że spam tam raczej nie przechodzi. Jak zespamujesz sobie takiego bloga, to zostaniesz prędzej czy później zbanowany

no i są narzędzia które pomogą nam takie blogi na tych darmówkach założyć i je prowadzić :) Oprócz tych darmowych znanych platform zenblog ma też takie gorszej jakości jak wordpres multi site, phpfox, dolphin, oxwall czy np. jcow

zptemplates.com - rodaków cena jest niższa :)

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

a czym budujecie linkowanie na takich platformach ?

@Mianle - a czym budujesz linki do normalnych swoich zapleczówek? I chyba masz odpowiedź choć na darmówkach nie powinno się na pewno przesadzać z mocnymi blastami, ale katalogi, precle, fora itd na pewno zrobią dobrą robotę.

I uzyskanie PR3 w wielu przypadkach naprawdę nie jest trudne.

baner.gif

Ja w ogóle takich blogów nie linkuję. Są serwisy,które dzięki odpowiedniemu otagowaniu same się indeksują i nawet można zdobyć PR1 -3 (czasem nawet 4) . Tworze określona ilość blogów ( różnie to bywa ) dodaje linki sitewide (Strony głównego zaplecza) i przy najbliższej aktualizacji PR moje główne strony zapleczowe maja PR 1 -3 .

Strony zapleczowe linkowane w ten sposób mają sporą moc . Oczywiście mowa tutaj o zapleczu dla kilku stron,a nie o klasycznym preclu

Z tym trudniejszym pdlinkowywaniem chodziło mi o trudność w zdobywaniu linków w katalogach - spora część nie toleruje darmówek.

Najgorsze jest też to, że darmówki w komentarzach mają przeważnie nofollow - więc nie zrobimy sobie akcji dopisywania komentów do sąsiednich blogów.

I ważne pytanie - w jaki sposób radzicie sobie z administrowaniem takim zapleczem, jeśli nie pracujecie na programikach. Wszystko trzeba moderować ręcznie, a to przecież full roboty

Nie cierpię spamerów!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności