Skocz do zawartości

Gdzie się podziały darmowe katalogi?

fahofiec

Rekomendowane odpowiedzi

To ja też dorzucę coś od siebie ;)

Prawda jest taka, że nie potrafimy uszanować tego co darmowe. Sam miałem Katalog Apps-Forum.pl przez jakiś czas darmowy, niestety ilość spamu mnie dobijała, nie miałem czasu aby to wszystko codziennie moderować więc zmieniłem Katalog na płatny. Teraz zakładam tylko płatne katalogi, w których wpis kosztuje jedynie 1,23 SMS'em. I wiecie co? Około 50% dodawanych płatnych wpisów są do wyrzucenia. Powodem jest prawie zawsze skopiowany opis.

Wniosek z tego taki, że nawet płatne katalogi mają Spam. Widzę to po swoich - ludzie wysyłają SMS'y i nie czytają Regulaminów, a potem mam maile o zwrot pieniędzy. Nawet nie zajrzeli do Regulaminu i chcą zwrotu pieniędzy :) Szkoda tylko, że płacą za rozpatrzenie wpisu a nie dodanie.

Patrzeć tylko, jak w Polsce wejdzie opcja czasowych wpisów, tak jak ma to miejsce w niektórych Katalogach za granicą.

Kocham Polskę

• Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Około 50% dodawanych płatnych wpisów są do wyrzucenia

Mam dokładnie to samo. Ale póki nie mam jeszcze wielu wpisów to staram się przeredagować tekst.

Masz artystyczną stronę? Dodaj ją do artystycznego katalogu sztuki ARTKATALOG.PL
Jeśli nie masz artystycznej strony, nic straconego! Dodaj ją do europejskiego katalogu stron ZWARTA.EU

@kayman, przed kretynami nie istnieje zabezpieczanie... To trzeba by napisać nie wiem jaki skrypt :) Ale każdy odsiew robotów jest dobry. Od kilku dni zastanawiamy się nad nowym sposobem zabezpieczenia (chociaż tamten na kilku stronach atakowanych przez spam się nieźle sprawdził), ale coś takiego co od użytkownika wymagałoby tylko włączonego Javascriptu. Gdyby roboty nie umiały czytać cookiesów to by uprościło sprawę ;)

@TheMatthew173, @pitrazzz - myśleliśmy o wprowadzeniu czegoś takiego pod wpisem jak wyrwany kawałek tekstu z wpisu podlinkowany do Google i napisem -> "Sprawdź wpis w Google zanim dodasz" :) Chociaż, by też mamy już na to inne sposoby :)

Wysokie pozycje i ogromny ruch? Dla nas to nie problem! Najskuteczniejsze pozycjonowanie stron w internecie! Sprawdź nas!

A może masz starą lub wcale nie masz strony internetowej? To też nie problem bo tworzenie stron internetowych to dla nas pestka!

Jeżeli jednak szukasz tylko moderowanego katalogu stron, to koniecznie sprawdź przynajmniej jeden z naszych katalogów!

kosztuje jedynie 1,23 SMS'em

Właśnie dlatego że "jedyne" masz tyle spamu, przestaw na 2 odpadnie z 80% daj na 4 nie będziesz miał prawie wcale ;)

Dam na 4, to będę miał trzy wpisy zamiast np. 15 spamerskich za tą złotówkę. Przykładowo mam teraz dwie strony (mogą być spamerskie) i kilka groszy w kieszeni zamiast 15 wpisów + stracony czas i ani grosza do przodu :)

Oczywiście mógłbym dać wpis za 10zł, ale po co? Realną wartość linku w moich katalogach oceniam właśnie na 1,22. Nie mam zamiaru wyciągać z kogoś nie wiadomo jakiej kasy, bo na katalogach i tak nic nie uciółam :)

Kocham Polskę

Matthew Twój punkt widzenia jest dość zawrotny w odniesieniu do większości "katmistrzów" , którzy za wpisy w gołym seokatalogu nawet bez zmiany standardowej templatki, wpisanego regulaminu i śladu jakichkolwiek zmian w skrypcie żądają kwot nie mniejszych od 5 PLN.

Czyżby to już była taka moda wśród tych mniej świadomych, iż samo postawienie katalogu to nie wszystko? Mam jeden darmowy katalog i jakoś ze spamem nie mam w nim problemu póki co:)

Potrzebujesz linków? Pisz!

za wpisy w gołym seokatalogu nawet bez zmiany standardowej templatki, wpisanego regulaminu i śladu jakichkolwiek zmian w skrypcie żądają kwot nie mniejszych od 5 PLN.

Może jakiś przykład? Bo sam się raczej z takimi przypadkami nie spotkałem, trochę je naciągasz.

Kocham Polskę

Jest wiele takich katalogów nawet grupy są w takim stylu. Ale zgodzę się, że sms zmniejszają ilość spamu sam chciałem mieć całą grupę darmowych katalogów, ale nie ogarniałem codziennie trzeba było usuwać przez godz. ten sam spam z każdego katalogu. A masakra była jak nie było cię z 2 dni to ręce opadały.

Jako właściciel kilku darmowych katalogów też dorzucę swoje 5 groszy, otóż darmowy katalog na dobrym poziomie da się prowadzić i większego problemu nie ma, czasochłonność owszem jest, ale jak chce się coś robić dobrze, to zawsze potrzeba czasu, poza tym większość skryptów katalogów ma możliwość blokowania użytkowników, fraz, domen, itp, przynajmniej tak jest w seokatalogu, więc wystarczy dobrze to skonfigurować i naprawdę dużo spamu już nie dochodzi..., z automatami fakt, jest problem, ale można np dodać publiczne listy proxy do blokowanych, rozbudować słownik blokowanych, blokować w htaccess różności i po jakimś czasie zaczyna to samo żyć, moderacja to już inna sprawa, jakie kto ma tempo moderacji, to akurat jego sprawa. Tak naprawdę bardziej moderator robi sobie dobrze, buduje bazę, katalog i swoją własność, a nie daje wam seo za darmo, to punkt widzenia dodającego, ale nie do końca słuszny, stąd czasem pretensje, że za darmo ktoś tam komuś nie sprawdził wpisu, albo odrzucił..., czytać regulaminy najpierw, a dopiero potem mailować.

Ja osobiście swoje prowadzę powoli i sukcesywnie, szału nie ma, ale są stabilne i powoli ulepszam (z uwagi na brak czasu) bardziej to hobby, niż jakieś tam seo, tak czy siak, zapraszam także i do moich, aczkolwiek nie obiecuję szybkiej moderacji. Ale za to dla najpeszych wpisów przydzielam roczne premium lub bezterminowe.

Pozdrowionka z innej pracy i z innego punktu widzenia :]

Moje staruszki po liftingu, darmowe, zgodne z wytycznymi G, responsywne!

Katalog stron firm Zorb -/- Katalog sklepów Świat Zakupów -/- Katalog firm ProBi. PS Nie łatwo się dodać. ;)

A jeśli lubisz technologię, zwłaszcza bezzałogowce, to w wolnej chwili zajrzyj na InfoDron - info.dron.pl

Niewiele lżej.

Sam prowadzę kilka katalogów i dopóki były darmowe nie sposób było zapanować nad dodawarkami i wpisami całkowicie spamowymi po prostu masakra, wręcz doszło do tego, że jeden z katalogów na tyle przeciążył serwer że zostało mi zablokowane konto i pewnie nie miałbym nic przeciwko, że tak się stało gdyby nie to, że jak przejrzałem x wpisów po powrocie z urlopu co zajęło mi ponad dwa dni to okazało się, że były tylko dwa wpisy, które nadawały się do publikacji.

Teraz wprowadziłem płatności (symboliczne raptem złotówkę) i mam święty spokój, na tutejszym forum rozdaję darmowe kody i praktycznie wszystkie wpisy jakie są dodawane trafiają do publikacji bo nie ma się o co przyczepić i nie muszę spędzać nie wiadomo ile godzin dziennie nad sprawdzaniem wpisów.

Inną kwestią są precelki które prowadzę na WP, staram się je prowadzić tak aby były tematyczne, jednak trafiają do nich setki wpisów nic nie wartych, dlatego w niedługim czasie również na nich będą wprowadzone płatności, gdyż pomimo konieczności rejestracji robi się syf.

Często czytam jak ludzi narzekają, na wolną moderację itd. ale nie dziwcie się temu. Ktoś chciał stworzyć coś dla wszystkich i pewnie też dla siebie, coś co pomoże w pozycjonowaniu, coś co będzie darmowe dla wszystkich, jednak tylko mała garstka ludzi potrafiła to uszanować, a większość potraktowała takową osobę jak wariata i naiwniaka, dla tego takiej osobie odechciewa się nawet wchodzić i czytać po raz milionowy tego samego syfu po to aby wyłowić tą garstkę wartościowych wpisów.

Szanujmy się nawzajem, dodawajmy normalne wpisy, a nie w stylu "kali kochać, kali lubić", szanujmy tematykę katalogów i precli, a na pewno będzie więcej darmowych i zarazem wartościowych miejsc do których będzie można dodać swój wpis.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności