Skocz do zawartości

Odbicie background - w prawo i w dół

mojeprogramy.com

Rekomendowane odpowiedzi

@Cordor, nikt nie powiedział, że takie monitory są tanie ;)

Sam przy niestandardowych tłach stron robię je na szerokość 1920px ewentualnie 2k px.

Mnie bardziej przeraża, że dalej są osoby które korzystają z IE

Z tym trzeba się zgodzić.

Kody na tanie VPSy i hostingi SEO: 2KT7-JFNM-63E8 , EK6B-1JUJ-M9T6 , R3J5-RCNE-SPH4 , E8NR-U9N3-1TU7 , 3TEH-47B3-2HM6 = rabat 25%

dokładnie served... przyłączam się do tego co napisał Cordor... ja używam full hd, wśród moich klientów max jaką oni dysponują to 1380px... za parę dobrych lat będzie można się tym przejmować... trzymam się tego że rozdziałka 1920px to max co powinno się dziś stosować w bg. jeśli nadal masz wątpliwości proszę:

statystyki z 11 kwietnia 2012

https://pclab.pl/news49512.html

Sam przy niestandardowych tłach stron robię je na szerokość ewentualnie 2k px.

Po co?

Po co?

Z lenistwa :P

Jeżeli od grafika dostaję PSD o szerokości 2k px a różnica wagi tła 1920px a 2000px to raptem kilka bajtów to po prostu nie chce mi się tego ucinać :)

P.S. Artykuł który podałeś jest z kwietnia, także nawet go nie czytałem bo z pewnością informacje są nieaktualne.

Od czasu do czasu zaglądam na ranking.pl aby sprawdzić co się dzieje z przeglądarkami.

Kody na tanie VPSy i hostingi SEO: 2KT7-JFNM-63E8 , EK6B-1JUJ-M9T6 , R3J5-RCNE-SPH4 , E8NR-U9N3-1TU7 , 3TEH-47B3-2HM6 = rabat 25%

jaki grafik taki... jeśli on nie umie dostosować rozdzielczości to ty mógłbyś poprawić po nim, chyba że też nie wiesz jak to robić... gdybyś wszedł na tą stronkę wiedziałbyś że i tak dominuje 1024px od X czasu... i nie obraź się, ale z takim podejściem do robienia stron www -> "nie chce mi się" czemu tym się zajmujesz? zmiana rozdizałki to 15sek.

wystarczy w PS kliknąć: Obraz -> Rozmiar obrazu roboczego-> 2000px zmiana 1920px i gra gitara.

Jak tło ma grafikę w centralnej części z jakimś ważnym elementem, to nie ustawi się równo względem szerokości ekranu... tak mi się przynajmniej wydaje... mimo wszystko wolę poświęcić kilka min więcej na sprawdzenie wszystkiego... ale każdy podchodzi do swojej pracy tak jak woli...

p.s. nie chce wywołać tu jakiejś wojny... chodzi mi tylko o poprawne projektowanie, kodowanie itp. ogólnie nigdy nie miałem problemu ze zrobieniem grafy która będzie miała 1920px i zajmowałaby więcej niż 140kb

Akurat na grafików nie mogę narzekać.

Jak napisałem w poście wyżej - artykuł jest z kwietnia, a informacje w nim zawarte nie są aktualne. Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że teraz dominuje 1024px, ale jesteś w błędzie. 1366px to aktualnie najczęściej używana rozdzielczość w PL wg strony którą również podałem w poście wyżej.

zmiana rozdizałki to 15sek

Nie obraź się, ale chyba nie miałeś przyjemności pracować z dużymi projektami graficznymi, gdzie PSD waży 200-400MB i ma grubo ponad 2000 warstw, a po 2-3h pracy w Photoshopie musisz go restartować bo 8GB ramu nie wystarcza do pocięcia projektu. Gdyby było tak jak napisałeś w każdym przypadku to bym nie napisał:

...robię je na szerokość 1920px ewentualnie 2k px.

Gdzie jest to możliwe to tła optymalizuję do granic możliwości, bo zazwyczaj tło najwięcej waży z wszystkich elementów graficznym (pomijając proste tła z powtarzającego się wzoru).

Jak tło ma grafikę w centralnej części z jakimś ważnym elementem, to nie ustawi się równo względem szerokości ekranu

Podejrzewam, że bierzesz pionowego scrolla pod uwagę, który może się pojawić. Scroll nie przeszkadza i można ustawić centralnie. Procenty w css operują na szerokości "okna widzialnego" w przeglądarce, a nie całej przeglądarki razem z jej ramką i innymi paskami menu.

Widzę że jednak się zbulwersowałeś... wiesz pracowałem na dużych plikach jeśli chcesz koniecznie o tym wiedzieć... tylko duże pliki staram się ogarniać raczej w AI (ze względu na odpowiednie przygotowanie ich do druku), w ps robię jedynie ogólny zarys tła, później zapisuję to jako tiff... napisy zamieniam na krzywe... itd. Trochę zbaczasz z tematu... w poście autor nie pyta ile zajmują duże pliki graficzne tylko jak zrobić grafę do bg strony www... dodałem tylko ze takie coś edytuje się 15sek. (jeśli chodzi o zmianę 2000px na 1920px) i nadal trzymam się swojej wersji, staram się pomóc... a nie pisać i pisać w poście bez sensu... to co miałem dodać dodałem... myślę że dalsza konwersacja w tym temacie nie ma najmniejszego sensu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności