Skocz do zawartości

.htaccess a przeniesienie na nowy hosting

skrzypol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ogólnie zasady działania i podstawową konstrukcję pliku htaccess znam i raczej nigdy nie było z tym u mnie problemu. Tym razem łamię sobie głowę już od jakiegoś czasu i nie mam pomysłu co jest nie tak. Mianowicie:

Był sobie hosting A, a na nim strona php + mysql. Przeniosłem ją sobie na hosting B, przepiąłem domenę (czyli ta w ogóle się nie zmieniła, a odbiory mieli wrażenie ciągłości działania strony) i "włala" - działa. No ale nie wszystko: okazuje się, że część rewriteRules jakby nie działało, z niewiadomych dla mnie przyczyn. np.:

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www.)?([a-z0-9-]+).mojadomena.pl [NC]

RewriteRule ^$(.*) userpage.php?page=user&id=%2&go=start [L]

na chłopski rozum powinna działać tak: www.nazwa_usera.mojadomena.pl ==> www.mojadomena.pl/userpage.php?page=user&id=nazwa_usera&go=start

Na poprzednim hostingu śmigało jak ta lala, domena się nie zmieniła, linki jako takie też nie - gdzie jest błąd, że nie działa, tj. tak jakby tych stron nie było, a co za tym idzie przekierowanie nie działa. Dodam, że wpisane "z buta" www.mojadomena.pl/userpage.php?page=user&id=nazwa_usera&go=start działa, więc ewidentnie wina przekierowania. Mógłby ktoś poradzić i podzielić się wiedzą...? :)

Pozdrawiam i z góry wszystkim dziękuję

Jeśli nowy hosting to home.pl to oni mają trochę inną obsługę .htaccess (nie używają apache tylko swojego wynalazku).

Poza tym we fragmencie:

RewriteRule ^$(.*)

"(.*)" jest dodane błędnie i niepotrzebnie.

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

Tak, mam :) Od początku pliku to:

# -FrontPage-
IndexIgnore .htaccess */.??* *~ *# */HEADER* */README* */_vti*
<Limit GET POST>
order deny,allow
deny from all
allow from all
</Limit>
<Limit PUT DELETE>
order deny,allow
deny from all
</Limit>
AuthName nazwa_konta_hostingowego.webd.pl
AuthUserFile /home/nazwa_konta_hostingowego/public_html/_vti_pvt/service.pwd
AuthGroupFile /home/nazwa_konta_hostingowego/public_html/_vti_pvt/service.grp

RewriteEngine On
Options +FollowSymLinks
Options All -Indexes
RewriteBase /

Poniżej już tylko RewriteCond / RewriteRule.

Swoją drogą zauważyłem, że chyba nie działają tylko przekierowania warunkowe. Normalne, jak np.:

RewriteRule ^ranking/$ index.php?ranking

działają bez zarzutu. Może jakoś warunki mam źle zapisane?

Poza "(.*)" nie widzę nic zbędnego/błędnego. Są trzy możliwości:

1. źle odwołujesz się do zmiennych w skrypcie (np. konfiguracja w OVH pozwalała na dostanie się do zmiennej $_GET['id'] przez $id, a webd nie);
  2. w katalogach, które znajdują się wyżej są pliki .htaccess powodujące problem (upraszczając: Apache interpretuje w kolejności wszystkie pliki .htaccess w ścieżce);
  3. wypiłem za mało kawy.

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

1. I tutaj leżę, bo witryna nie jest tworzona przeze mnie, a przez jakąś straszną nieudolną firmę, która robi krzywdę klientom. Ja ją tylko przenosiłem na prośbę znajomego. Tym samym nie za bardzo mam możliwość inspekcji całego systemu, żeby to ocenić.

2. Wyżej, tj. powyżej katalogu głównego domeny, innych plików htaccess nie ma, witryna jest w public_html i tyle. W podfolderach znalazłem kilka sztuk z wpisami "Options All -Indexes" co wydaje mi się szkodzić nie powinno.

3. Polecam YerbaMate, więcej kofeiny a i magnez, błonnik i witaminy się uzupełnia :)

napisałem do webd, zobaczę co odpiszą. Może ktoś w między czasie wpadnie na jakiś inny pomysł? Tak czy siak bardzo dziękuję za próbę pomocy :)

---edit---

cóż, nie polecam dłużej webd, okazuje się, że wsparcie jest tragiczne i nawet na problemem nie mają ochoty się pochylić :(

co do punktu 1. to wydaje mi się, że to nie jest to, bo na tyle co udało mi się przejrzeć kod, to w innych miejscach zasada "$_GET['id'] przez $id" działa - tam gdzie nie ma zasad warunkowych. Nie mam pojęcia o co może chodzić, jestem w martwym punkcie. Ma ktoś może jeszcze jakikolwiek pomysł co może być nie tak?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności