Skocz do zawartości

Google zmienia algolytrm na emd

Rekomendowane odpowiedzi

Jak na moje oko to strasznie przesadzacie. Zmiana w zakresie domen EMD ma dotknąć domen niskiej jakości, więc pewnie nadmiernie przeładowane strony keywordsami pod Adsense oberwą.

Poczekamy, zobaczymy. Chociaż taka panika jest na rękę tym co kupują masowo domeny od handlarzy. ;)

Ja tą informację zrozumiałem jedynie jako obniżenie wpływu keyworda w domenie na ranking. I jest to moim zdaniem bardzo dobry ruch. Pierwszy raz od dłuższego czasu Google robi coś sensownego, ponieważ dla mnie nie ma wytłumaczenia dlaczego akurat strony z keywordem w nazwie miały być wyżej. A niestety ostatnio to sporo ułatwiało.

Doprowadziło to do tego, że zamiast skupiać się na wypromowaniu swojej marki np. dobrego sklepu, ludzie zaczęli stawiać masowo małe sklepy z wąskim asortymentem. Sam się z tym problemem borykałem i obok mojej właściwej marki zacząłem stawiać mniejsze sklepy z keyworde. Dużo łatwiej było je wbić do topu na te same frazy mimo tego, że wg mnie pierwotna strona była znacznie lepsza.

Pojawiło się też dużo stron informacyjnych skupiających się na jednym temacie, które często miały max 5 podstron. Normalnie nie miały by tak często topów gdyby nie EMD.

Ktoś wspominał, że dzięki keywordowi w nazwie łatwiej zapamiętać stronę. Nie zgodzę się, zwłaszcza jak widziałem frazy, których TOP wyglądał mniej więcej tak - słowokluczowe.pl, slowokluczowe.net.pl, slowokluczowe.com.pl i tak 5 - 7 stron. Rzeczywiście bardzo łatwo jest to odróżnić. Markę moim zdaniem łatwiej zapamiętać.

Chyba, że Google znowu zrobi coś nie tak, jak w przypadku domen regionalnych czy kilku innych akcji. Ale generalnie uważam, że keyword w nazwie powinien mieć marginalne znaczenie.

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Czy strony które wam poleciały miały keyworda w tytule, opisie, domenie ?

Co za bzdura w ogole!:D

to juz moze w ogole nie wolno w title dac slow kluczowych opisujacych zawartosc strony? :D

no blagam....

nic nie polecialo! robcie swoje a nie panikujcie...

"JAKOŚĆ PAMIĘTA SIĘ O WIELE DŁUŻEJ NIŻ CENĘ."

https://devdoit.pl

Mnie najbardziej wkurza jak czegoś szukam to wywala 8 linków z jednej domeny i muszę przechodzić na następne strony by coś znaleźć. To samo promowanie na silę jakiś palantów co mają bloga na G+ i te zdjęcia jeszcze w w/wyszukiwania niektórzy blogerzy to mają takie ryje iż lepiej niech zakładają worki na głowę.

Aktualnie bez blokowania cookie dla domeny google.pl nie da się przeglądać góógla

The best place to hide a dead body is page 2 of Google

__

A ostatnio robią furorę domeny chyba mil.. coś tam, ktoś wyskrobał chyba kilka milionów keywordsów i blstuje wszystkie na maxa wchodzi się na stronę a tutaj "Nie masz zainstalowanego flasha" ściągnij EXE

__

Ja bym się nie zdziwił jakby M$ zapłacił jakiemuś Spam magnatowi rosyjskiemu posiadającego kilka milionowego botneta. Sprawa jest taka do folderu host dodajesz: 127.0.0.1 pagead.googlesyndication.com 127.0.0.1 pagead2.googlesyndication.com a jutro na twoim koncie ląduje 2 miliardy rubli ;).

MI właśnie leci domena z keywordem w urlu i title a przez ostatnie tygodnie pięła się pomału na topy, posiedziała parę tygodni i... 6 6 6 6 6 - 6 6 6 6 6 - 6 6 3 3 3 11 6 6 6 5 4 18 4 5 4 4 3 - 3 3 3 3 3 15 6 6 6 6 5 26 6 6 6 6 5 24 19 18 17 17 9 - 12 13 11 11 6 - 13 14 13 15 5 - 11 9 9 9 5 -

aż nie chce patrzeć jak dalsze kilkadziesiąt fraz... masakra

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Mam też inną teorię i niekoniecznie musi to mieć związek z updatem, ale jak widać na pewno coś się dzieje. Podejrzewam wycięcie i to chyba w całości jednego swla, bo frazy (dość proste) były linkowane tylko nim a frazy które linkowałem inaczej też spadły (bo też były w tym swlu) ale nie wyleciały całkowicie. Niektóre utrzymują się na 1 stronie chociaż są pod koniec a były na topie. Na szczęście to są te główne frazy więc myślę że nie będzie problemem wrócić. No i tak patrzę teraz na tego swla to miałem po 250 linków na jedną frazę, więc chyba z deczka za dużo jak na tą tematykę.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

To, że w Google coraz trudniej jest cokolwiek sensownego znaleźć to już widzę od jakiegoś czasu. Czuję też w kościach, że prawdziwym zamiarem G nie jest poprawa wyników wyszukiwania, ale poprawa własnych zysków z Adwordsa. Wygląda na to, że robią wszystko, aby żaden pozycjoner i jego klient nie miał 20% pewności, że przy kolejnym update jego strona się utrzyma w top i nie wyleci poza 100 pozycję. Przy takim działaniu jest wysoka szansa, że zmuszą niemalże każdego właściciela stron, z których ma jakiś dochód do korzystania z ich Adwordsa. Jest to chyba jedyne logiczne wyjaśnienie ostatnich posunięć Googla i zmian w jego algorytmach.

Co do samego tematu, aby nie być za bardzo offtop :)

Tak blisko 1szego Października zauważyłem, że mi jedna strona poleciała o kilka oczek w dół z drugiej pozycji ni z tego ni z owego. Dziwnym trafem ma słowo kluczowe w nazwie domeny. Kolejny przypadek? Inne strony które nie mają słów kluczowych w nazwach trzymają na pozycjach się bez zmian.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

na zachodzie ludzie mowia ze traca w setkach domeny. mialem okazje kilka z nich widziec (dokladnie 85) ktore polecialy i mialy:

doskonalej jakosci content

fotki

w miare porzadne linki (bez nachalnego spamu)

jedyne co mialy to slowo kluczowe w domenie.

wiec sie dzieje duzo zlego znowu.

pozycjonowanie - interwencja

no i dziś w nocy poleciały domeny ze słowem kluczowym w nazwie

z TOP3 na 10-20 miejsce

z TOP3-10 na 20-30 miejsce

z TOP10-20 - poza pierwszą setkę

Cudownie! Najgorsze jest to że poleciały też strony firmowe firm, które w swojej oficjalnej nazwie miały słowo kluczowe (więc co za tym idzie również w domenie).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności