Skocz do zawartości

Mały problem z domenami, pytanie o .htaccess

dante840

Rekomendowane odpowiedzi

Przejdę do rzeczy. Mam prostą stronę, z początku cała była wykonana w *.html lecz z racji na kilkanaście podstron, edytowanie np. menu na każdej stronie z osobna stało się męczące i dlatego zmieniłem rozsrzerzenia wszystkich podstron z *.html na *.php i skorzystałem sobie z menu w php, które wczytuje się z pliku tekstowego menu.txt.

Problem polega na tym, że nie wiem co zrobić aby po wpisaniu np. www.domena.pl/poradnik1.html przekierowywalo na www.domena.pl/poradnik1.php. Najlepiej, aby w ogóle ukrywało na końcu rozszerzenie każdej podstrony. Korzystam z tego:

Options FollowSymLinks

RewriteEngine On

RewriteRule ^index.html$ index.php [L]

Lecz działa tylko na domenie głownej, zalezy mi również na podstronach, żeby zrobić tak, aby wszędzie było ukrywane rozszerzenie i żeby można było się dostać na podstronę z różnych adresów, np. www.domena.pl/poradnik1.html / php / bez rozszerzenia itd.

Druga sprawa, jak zrobić, aby było stałe przekierowanie z domena.pl na www.domena.pl? Próbowałem już kilka razy za pomocą różnych poradników ale nic mi z tego nie wychodziło. Byłbym wdzięczny za jakąś działającą podpowiedź z waszej strony, z góry dziękuję ;)

Przekierowanie z domena.pl na www.domena.pl

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domena.pl(.*) [NC]

RewriteRule ^(.*)$ https://www.domena.pl/$1 [L,R=301]

aby przekierowania działały dla wielu stron musisz zastosować zmienne

Poczytaj poradnik choćby ten:klik

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności