Skocz do zawartości

Update Pingwina (5/6.10.2012)

Dr Spin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Dość ciekawy ten ostatni upgrade....pod frazą: 'albumy na zdjęcia' w TOP1 jest ceneo, choć wcześniej wyleciało poza TOP10. Reszta stron poleciała na pysk...

Angest to akurat naturalne, że jak komuś coś spada to innemu rośnie. :D

Rogal nie, źle mnie odczytujesz jakie nerwy no co ty na luzie wszystko :D

Przyrost linków w krótkim okresie czasu nie powinien powodować aż takich problemów, przecież są różne sytuacje - niektóre produkty ekskluzywne w dobrych cenach szybko zdobywają spore uznanie, a tym samym sporo linków z przeróżnych źródeł - zarówno z tych lepszych jak i gorszych.

w tym przykładzie temu towarzyszy spory naturalny ruch , a co jesli

strona zdobywa taką samą ilość linków jak przykład powyżej ale nie uczestniczy w tym taki duży ruch internautów

albo odwrotnie ciekawe jak ocenia g strone która ma duży ruch ale mały przyrost linków i która z dwóch ostatnich może byc lepiej oceniona?

Moim bardzo skromnym zdaniem przy założeniu że jakiś algorytm potrafi trafnie odróżniać ruch realnego użytkownika od automatu, jest to tak samo dobry wyznacznik wartości/przydatności strony od linków. No chyba ze ten algorytm potrafił by odróżnić ręcznie dodane linki od tych z automatu :)

Czy przypadkiem na tych wszystkich faceach twetach g+ nie jest łatwiej takiego ruchu zmierzyć w porównaniu z treścią która internauta szuka?

Odnośnie pingwinów i wielorybów .Dwa updaty temu 2 strony mi wskoczyły do top 10 łącznie na 4 frazy i 2 z małymi zmianami

3 domeny spadły 4 frazy wraz z nimi a 3 frazy bez zmian ale były w top20-30.

W przedostatnim update te pierwsze strony 2 spadły wraz z wszystkimi frazami po za to50 a nawet 100

a te 3 domeny to 2 frazy z nich weszły do top a 3 do top14 ,dwie bez zmian.

Po czym po tym update 3 frazy z dwóch pierwszych domen wróciły do top a 3 do top20 ale ida w górę. Małe zmiany są w pozycjach ale właściwie jest podobnie jak przed pierwszym update :D

Google to wielga korporacja ma swoją wyszukiwarkę i robi z nią co chce , jasne że to prawda, ale całe medialne piepszenie, wciskanie że jest to dla dobra użytkowników to wkurza wszystkich którzy wiedzą jak to jest dla dobra użytkowników, o tym było dużo i nie ma co dalej chrzanić. W moim przypadku przynajmniej pingwiny, żyrafy, i cały inny kociniec wywołał efekt „hidden ambicja”.

Skoro mam pracować wiele miesięcy nad pięknym serwisem, i po następnym „kozińcu” wylecieć wpi zdu, nie wiadomo za co , a to trzeba mocno podkreślić, to wole tygodniowo nagenerować od jasnej cholery i ciut ciut odpowiedniego byle gówna, uruchomić Sumery, scrapeboxy i inne dopie..rdalacze i przez dwa tygodnie trzepać z tego kase, a często i dłużej. A nieraz „pingwino-koziniec” sam pomoże i takie byle gó**o robi za „wspaniały serwis” na hasło pozyczki prawie jak provident J

Jeżeli googiel chciał zniechęcić do budowania i utrzymywania wartościowych serwisów to na pewno to osiągną w moim przypadku. Już nie chce mi się codziennie oglądac „za pingwinem” .

Rogal nie, źle mnie odczytujesz jakie nerwy no co ty na luzie wszystko :D

Luz to podstawa, sorry że źle to odebrałem. ;)

[w tym przykładzie temu towarzyszy spory naturalny ruch , a co jesli

strona zdobywa taką samą ilość linków jak przykład powyżej ale nie uczestniczy w tym taki duży ruch internautów

albo odwrotnie ciekawe jak ocenia g strone która ma duży ruch ale mały przyrost linków i która z dwóch ostatnich może byc lepiej oceniona?

Moim bardzo skromnym zdaniem przy założeniu że jakiś algorytm potrafi trafnie odróżniać ruch realnego użytkownika od automatu, jest to tak samo dobry wyznacznik wartości/przydatności strony od linków. No chyba ze ten algorytm potrafił by odróżnić ręcznie dodane linki od tych z automatu :)

Czy przypadkiem na tych wszystkich faceach twetach g+ nie jest łatwiej takiego ruchu zmierzyć w porównaniu z treścią która internauta szuka?

Google ocenia stronę całościowo, a ruch, nawet jeżeli ma wpływ na pozycję, to jest to czynnik bardzo marginalny. Liczą się linki.

Sam też możesz odróżnić ruch realny od tego automatycznego - głównie dlatego uważam, że statystyki odwiedzin mają inne cele niż budowanie rankingu.

Jeżeli chodzi o pomiar ruchu w Social Media, to jest kilka wskaźników, które możesz zobaczyć także w Analytics. Ale to wciąż (nawet jak prawdziwy) mniej wartościowy czynnik rankujący niż linki. Poczytaj w wolnej chwili dokumenty na Google Knowledge, gdzie jest opisane sporo mechanizmów z jakich korzysta wyszukiwarka i które są dla niej dosyć ważne.

Nie ukrywam, że średnio rozumuję twoją koncepcję czynnika rankingowego, dlatego żeby nie mieszać w tym temacie - może przeniesiemy rozmowę na priv? Sam kiedyś myślałem, że spory ruch zapewnia wysokie pozycje, ale kilka strzałów w pysk za dawnych czasów pokazało, że jest zupełnie inaczej. Dlatego do dzisiaj odwiedziny są dla mnie tylko wskaźnikiem opłacalności danych działań lub nie.

Przy okazji: polecam artykuł na SEO Moz o domenach EMD i ich optymalnym wykorzystaniu https://www.seomoz.or...ctices-for-emds

edit:

Nadal nie zauważyłem konkretnych linków do stron które spadły. Jak pozycje? U mnie drugi dzień i strony które dostały leżą i nie wydaje mi się żeby coś się na plus stało. ;)

edit2:

Chętnie odkupię domenę EMD jak się komuś zabawa nimi znudziła. ;)

Podsumowanie na dziś:

Pepe (Real Madryt): "Jesteśmy na dobrej drodze, musimy robić swoje"

Dobranoc

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

część seowców się zarżnie, częśc popełni samobójstwo ... rynek się przewietrzy i będzie fajnie :)

Na PiO jest tylko lament, większość jednak nie odczuła specjalnych zmian w pozycjach, ja też nie.

Nie liczyłbym ,że rynek sie przewietrzy, jakieś 99% seowców nadal ma się dobrze, zauważ ,że w temacie przez 18 stron ciągle te same "twarze". Zaliczyli filtra i próbują go przypisać na update.

Co Wy z tymi filtrami???

Ja nic nie przypisuję update. Ale co to za filtr, który trwa ok 12 godzin?

Kto taki mądry to wymyślił z tym filtrem?

Frazy które poleciały mi na łeb i szyję, dziś wzrosły o średnio 20 pozycji.

P.S..

Zaznaczam, że dziś nie robiłam absolutnie nic w kierunku linkowania itp.

Z czystego lenistwa:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności