Skocz do zawartości

Update Pingwina (5/6.10.2012)

Dr Spin

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wiem czy EMD nas tak dotknął? widzę, że konkurencja nadal się trzyma.

Sam mam kilka stron ze słowem kluczowym w nazwie domeny, ale tylko jedna poleciała.

Dla przykładu:

nazwa-przeprowadzki.pl <-- spadła o kilka stron z TOP dla fraz ze słowem "przeprowadzki"

nazwa-bramy.pl <-- nie ma zmian dla fraz zawierających "bramy"

Linkowanie ta druga ma lepsze, nie powiem, ale w sumie to sposoby pozycjonowania są bardzo podobne.

Podejrzewam problemy onsite, bo ta pierwsza ma 4 podstrony ubogie w treść i strona sama słabo wygląda, a ta druga ma stron ponad 40, z masą wartościowych informacji i ma ciągle spory ruch.

Reasumując, wydaje mi się, że niektórych bardziej dotknął algorytm, który testuje wygodę nawigacji po stronie i inne czynniki onsite. Zwyczajnie zwiększyli na to nacisk, no i ew. zwiększyli również wpływ kliknięć z wyszukiwarki.

Ktoś wysnuł inne wnioski?

penguins.jpg

Odwiedzaj regularnie mój blog o seo na lukaszt.pl podobno warto ;)

• Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ja wiem czy EMD nas tak dotknął? widzę, że konkurencja nadal się trzyma.

Sam mam kilka stron ze słowem kluczowym w nazwie domeny, ale tylko jedna poleciała.

Dla przykładu:

nazwa-przeprowadzki.pl <-- spadła o kilka stron z TOP dla fraz ze słowem "przeprowadzki"

Linkowanie ta druga ma lepsze, nie powiem, ale w sumie to sposoby pozycjonowania są bardzo podobne.

Podejrzewam problemy onsite, bo ta pierwsza ma 4 podstrony ubogie w treść i strona sama słabo wygląda, a ta druga ma stron ponad 40, z masą wartościowych informacji i ma ciągle spory ruch.

Reasumując, wydaje mi się, że niektórych bardziej dotknął algorytm, który testuje wygodę nawigacji po stronie i inne czynniki onsite. Zwyczajnie zwiększyli na to nacisk, no i ew. zwiększyli również wpływ kliknięć z wyszukiwarki.

Ktoś wysnuł inne wnioski?

Ja także pozmieniałem strony statyczne i rozbudowałem ich treść. Dzisiaj mogę coś więcej o tym napisać. Pierwszą stronę, którą zmodyfikowałem od razu zaktualizowała się w google. Z drugą statyczną miałem większy problem, ponieważ po jej zmianie dopiero dzisiaj pojawiły się w serpach pozmieniane treści, choć jeszcze nie na wszystkie podstrony. Zmienione treści i aktualizacja przyniosła jak na razie oczekiwany skutek.

1 fraza- pozycja przed spadkiem 3 miejsce- po spadku 245- dzisiaj- 15

2 fraza- pozycja przed spadkiem 1 miejsce- po spadku 128- dzisiaj 9

3 fraza- pozycja przed spadkiem 4 miejsce-po spadku 387- dzisiaj- 11

4 fraza- pozycja przed spadkiem 2 miejsce- po spadku 38- dzisiaj- 4

5 fraza- pozycja przed spadkiem- 11 miejsce- po spadku 421- dzisiaj- 34

Z tej domeny tylko 3 frazy nie spadły aż tak mocno:

6 fraza- pozycja przed spadkiem- 2-po spadku- 9- dzisiaj- 4

7 fraza- pozycja przez spadkiem- 3- po spadku-9- dzisiaj- 7

8 fraza- pozycja przed spadkiem-4- po spadku- 11- dzisiaj-1

Jak dla mnie na dzień dzisiejszy mam bardzo wysokie skutki samej optymalizacji strony i dodanie do niej rozbudowanej treści. Podana domena nie była EMD. Co do fraz 6-8 spadki po update, utrzymywały się na podanych pozycjach i dopiero dzisiaj coś ruszyło. Strona nie była linkowana przez ten okres.

Ktoś może coś jeszcze doda? Pozdrawiam :)

To nie jest keyword EMD!!

Tanieprzeprowadzkiwarszawa.pl linkowane na przeprowadzki warszawa,tanie przeprowadzki warszawa

Pozdr.

Dla mnie jednak najdziwniejszą kwestią jest pozycja erank24.pl na słowo pozycjonowanie. Z mojego punktu widzenia to poleciały tylko strony statyczne. A tutaj strona-wizytówka, jedna podstrona, kilka zdań i na tak konkurencyjną frazę jest na pierwszym miejscu. Może ktoś racjonalnie mi to wyjaśnić?

Perfidnie czy nieperfidnie efekt osiągnięty, na krótko to na krótko, ale inni nawet tego nie zrobią... zawsze mozna podstawic nowa domene i przez jakis czas jakąś tam oglądalność zebrać... a tak pozostaje tylko adwords...

Ogólnie zgadzam się z Tobą, przez jeden miesiąc, czy dwa mogą pozyskać tak wielką ilość klientów, że w przypadku ich zbanowania, to tego totalnie nie odczują finansowo. Postawią wtedy nową domenę i ponowne będą w topach. Pomimo nie budowania swojej marki zawsze jednak stosują efektywną reklamę. Ale czy to samo oferują swoim klientom?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności