Skocz do zawartości

Update Pingwina (5/6.10.2012)

Dr Spin

Rekomendowane odpowiedzi

wiadomo już czy ostatnie zmiany algo to pingwin czy jakiś nowy wynalazek?

Po pobieżnej analizie wygląda mi na przeregulowanie Pandy. Najbardziej tańczyły frazy, które niedawno miały optymalizowaną treść. Zresztą, chyba trochę przesadzili z restrykcyjnym do niej podejściem, bo poleciały Wikipedie. I teraz można się spodziewać, że albo zrobią za tydzień, dwa korektę, albo... ręcznie powpychają ją do topów.

Latent Semantic Engineering

• Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Potwierdzeniem że google to bajzel jest telefon Pani z google i pyta kretynka że zmieniły się godziny otwarcia firmy pod tym adresem w mapach? No tak zmieniły się mówię. Co ich to gów** obchodzi że się zmieniły. W ogóle adres wymyślony itp a strona w mapach wchodzi w topy. Totalny kretynizm.

Już znam odpowiedź co to za dziwny UPDATE w Google. Zerknijcie na ten wykres, odpowiedź nasuwa się sama https://www.google.com/finance?q=NASDAQ%3AGOOG&ei=x8f7UIDxBIqmwAO5TQ

Dla lepszego porównania ustawcie sobie ostatni rok i nałóżcie na to daty znaczących updateów w Google.

Ja nie wierze w dobre intencje Google, jak dla mnie ta wyszukiwarka jest jak diler, było fajnie to teraz płać.

To ciągłe podkręcanie algorytmu jest bez sensu, jeśli się weźmie pod uwagę jakość wyszukiwarki. Wystarczy, żeby dla danego zapytania spuścić z top 30 strony nie odpowiadające zapytaniu, zapleczowe, MFA, podstrony portali tworzone sztucznie itp. Resztę zostawić, bo jakie ma znaczenie sposób w jaki się tam dostały? Z punktu widzenia jakości wyszukiwarki - żadnego. Z punktu widzenia internauty - żadnego.

AdWords i tak swoje sprzeda, bo w top 10 mieści sie tylko 10 stronek, a czasami nawet mniej. :) Zresztą strony z top 10 często wykupują AdWords kierując się zasadą - skoro my tam jesteśmy, to dla konkurencji jest mniej miejsca do wykorzystania. .

Eksperyment Discover.pl

Przepraszam czy zauwazył ktos spadki miedzy 12/13 stycznia?

Mi własnie frazy tak poleciały na jednej stronce.

Sprawdzałem staty ten sam przyrost linków, nawet ruch tylko nieznacznie spadł ,wejśc tyle samo o dziwo, w g.webmaster spadki dopiero od 18 stycznia pokazywać zaczęło, no jednym słowem nic sie nie zmieniło na stronie ani w profilu linków sie nie zmieniło . Jedyna juz teraz negatywna rzecz to spadek site o 60% , niektóre strony wyideksowuje i potem znów indeksuje bo widze nową date.No ale nie przejmowąłem sie tym bo od kiedy się zaczął spadek site pozycje jak szalone leciały do góry , teraz nagle spadły w okolice 50 i od tygodnia stoją. :)

Ma ktoś jakieś bliższe informacje o tym nowym update co teraz jest be dla google :) ?

Przepraszam czy zauwazył ktos spadki miedzy 12/13 stycznia?

Mi własnie frazy tak poleciały na jednej stronce.

Mówiłem żeby zamknąć ten temat... Jak by był nowy wątek "Update pingwina 16-17 stycznia 2013" to każdy by wiedział że spadki z powodu algorytmu zaczęły się tego dnia.

Miałem się nie odzywać do poniedziałku ale nie wytrzymałem :D

skup.jpg

Widzicie małe nieścisłości??

A w wolnej chwili forum-budowa.pl ew. praktycznie Uwaga awaria!

A to: portal branży budowlanej

co teraz jest be dla google :) ?

Nienaturalne linkowanie

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

j

Pokaż mi stronę naturalnie linkowaną abym mógł z niej przykład brać :).

Swoją droga już trzeci raz mi jedna stronka spadła od początku roku , oczywiście przypadkiem jest tak że trzy inne nie "upubliczniane " że tak to ujme nigdy nic nie dotknęło poważnego z wyjatkiem jednej co miała swl:D

witam SQT na PIO :D

Dobra panowie trzeba przestać franzolić, pora na wnioski. Oto moje, wydaje się że wyniki się ustabilizowały więc można podsumować:

1) Z 22 monitorowanych i pozycjonowanych domen poleciało mi 8

2) 5 z 8 było linkowanych głównie z katalogów (80% całości profilu)

3) 2 które poleciały nie wykazują żadnej logiki - wieloletnie domeny, bardzo specyficzna branża, wiele linków naturalnych bez anchorów

4) Połowa z tych co wyleciały to stosunkowo nowe domeny

5) Większość stron które wyleciały w kosmos to strony główne, podstrony się trzymają z nieznacznym spadkiem

6) Wszystkie strony zawierały unikalny content, w tym 3 strony miały ponad 100 podstron z dobrym contentem

7) Wszystkie z 22 domen były katalogowane

Świeżaki to świeżaki a linkowanie głownie z jednego źródła juz wczęsniej szkodziło .

Mnie to 3 punkt ciekawi może sprawdź czy tematyka tych stron przypadkiem ostatnimi czasy nie stała się bardziej popularna i czy więcej się na slowa powiązane z nią nie pojawiło reklam w adwords.

Hipotetycznie im mniej strony w top10 odpowiadaja zapytaniu tym lepsza klikalnośc jest dobrze dopasowanych reklam adwords czyli smietnik w topie podwyższa słupki zysków :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności