Skocz do zawartości

Update Pingwina (5/6.10.2012)

Dr Spin

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie co do zmian, to najwięcej dostali mali przedsiębiorcy, duży sobie poradzi (promocja w mediach, ogromne bazy contentu i pseudo informacji które moga w każdym momencie załadować na inne serwery i inne domeny) Małe firmy metodami chałupniczymi klepiący wpisy w katalogach po pracy - skąd on ma wiedzieć bidny że klepie w katalogu który jest oflagowany albo że teraz blogi wylatują bo G+ chce przejąć ten teren.

Podaruj 1% Oli Borwik

Wspieraj charytatywnie na SEO forum PIO

• Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ciekawy art. Google Kosmos "Google chce realnej władzy nad ludźmi i wszystkim wokół, chce być Bogiem" ?? :)

Czyli wyszukiwarka to już dawno nie jest ich priorytet :)

Jest taki dokument National Geo... pt. "Google" twierdzą tam, że Google w 300 lat ma wszystko skatalogować na swoje serwery i że to jest ich główny cel.

Kto nie widział to niech sobie zobaczy ten film.

Ogólnie co do zmian, to najwięcej dostali mali przedsiębiorcy, duży sobie poradzi (promocja w mediach, ogromne bazy contentu i pseudo informacji które moga w każdym momencie załadować na inne serwery i inne domeny)

I to się nadaje do prasy, z naciskiem na "ogromne bazy contentu". Z tym, że i mały przedsiębiorca może stworzyć sobie (kupić) dużą bazę contentu.

Site rulez

Podziele sie z wami moimi spostrzeżeniami co do działania algorytmu Google, w minionym roku wiele było "update'ów" i postanowiłem sprawdzić jak działa ten podobno super algo, oto wyniki:

1. zarejestrowałem sobie 10 domen z rozszerzeniem .pl 3 miesiące temu

2. Podzieliłem domeny na 3 grupy, 2x po 3 domeny i jedna po 4 domeny

3, Dla każdej z domen utworzyłem stronę z unikalnym contentem (10 podstron), grupę domen łączył jeden i ten sam temat (czyli te same frazy)

4. Wszystkie domeny miały praktycznie te same linki z tych samych źródeł, większośc dodawana ręcznie (dla pewności testu)

5. Każdą domene linkowałem na 5 fraz związanych z tematyką strony (plus nazwa domeny żeby było naturalnie :), każda domena miała około 10% linków nofollow

6. Frazy wybrałem średnio-łatwe żeby widać było lepiej efekt końcowy

7. jeszcze kilka dni temu niemal na wszystkie frazy wszystkie domeny były w top10

8. Piersza grupa 3 domen - 2 domeny są w top10 (większość fraz 2 i 5 miejscu), jedna z nich poleciała w otchłań (na 4 z 5 fraz, 5 fraza tylko wypadła z top10) i oscyluje między 90 miejscem.

8. Druga grupa podobnie, jedna domena jest na 6,4,4,7 i 5 miejscu, jedna spadła z 4 na 14 miejsce i pozostałe frazy wypadły z top5 do top10, trzecia domena poleciała na 56, 75, 37, 22 i 84 miejsce

9. Trzecie grupa - dwie domeny trzymają się mocno bez większych wahań w top5, trzecia z nich wariowała ostatnio z top10 do top50 i obecnie 4 z 5 fraz jest na drugiej stronie, jedna fraza na 8 miejscu, czwarta domena to dziwna historia bo w pierwszej 100 wyników nie mogę jej znaleźć, ostatnio zahaczała o top10 ale generalnie jakoś ciężko tam chciała wejść.

Opis testu dosyć krótki i pewnie dużo jest jeszcze niewiadomych, dodam że linkowanie oparłem na katalogach ale tych lepszych z PR2+ oraz linki stałe, profile, komentarze, troche precli - generalnie nie dodawałem linków na stronach poniżej PR2, starałem się :)

Test pokazał mi że algorytm Google nie jest idealny, mało tego jest niedopracowany i nie działa dobrze, mam wrażenie że nie ma w nim żadnych logicznych działań, to co dzieje sie obecnie w wyszukiwarce pokazuje nam efekt nieudolności algorytmu, nikt mi nie wmówi że jest wszystko dobrze. Każdy update ma na celu ukarać jakąś część procentową stron a nie wprowadzić "zmiany na lepsze".

Gratuluje googlowi pomysłu, takich śmieciowych wyników dawno nie było. Adwords podupada więc coraz bardziej atakowane będzie SEO, czas na zmiany, potrzebujemy nowej wyszukiwarki. BING dziś w pingwinach więc chyba chyba nas rozumie :)

@Mutilator łatwiej byłoby podać adresy tych stron, bo ja w ostatnim czasie też wysnułem jedno spostrzeżenie:

Zleciłem napisanie skryptu pod swle - wszystko generowane na zasadzie mieszanki fraz + miast z bazy. Parę zdań - tych samych na każdej podstronie. Wszystkie domeny pl

1 domena - po podlinkowaniu wyskoczyła na długi ogon trudnej frazy - 300-400 UV dziennie. Po tygodniu BAN

2 domena - jw.

3 domena - bardzo trudna fraza - podlikowana z tych samych źródeł co wcześniejsze. Jakis długo ogon się złapał - ruch do 10UV dziennie. Stoi do dzisiaj i rośnie w site - już prawie 300k.

Wnioski? Wyciągnijcie sami.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Witam,

ja mogę napisać spostrzeżenia z mojej strony.

Według mnie Google nie znosi konkurencji i wywala w kosmos wszelkiego rodzaju strony będące bazami firm...Nie mam na myśli zwykłych katalogów stron, a także takie z dużą ilością treści z danej tematyki, gdzie baza firm jest jakby dodatkiem, który zarabia na funkcjonowanie serwisu.

Jakbym był googlem, pewnie robiłbym to samo, aby zniechęcić firmy do reklamowania się u konkurencji...ale nie jestem...więc mnie to max wnerwia - tym bardziej, że wprowadzenie strony do top metodami "zgodnymi" nie jest takie proste i trzeba poświecić na to sporo czasu...a oni tą prace potrafią zniszczyć w kilka chwil. U mnie ten sam schemat powtórzył się już po raz 3...wiec juz mam dość.

Tym sposobem Google raczej nie zachęca do stosowania czystego seo...Może bowiem sie okazac, że bardziej efektowne będzie stosowanie wszelkiego rodzaju SWL itp metod, aby szybko wbijać nowe domeny w top...a gdy dostana bana to kupować nowe w promocyjnej cenie.

(to w sytuacji, gdy nie musimy dbac o marke a zalezy nam na odwiedzających)

pozdrawiam,

rafilm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności