Skocz do zawartości

Promocja Bing'a

Trotyl

Promocja Bing'a  

61 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wsparłbyś akcję promocji wyszukiwarki Bing?

• zdecydowanie tak
      25
    • prawdopodobnie tak
      11
    • rozważył bym to(50/50)
      12
    • prawdopodobnie nie
      2
    • na pewno nie
      7

Rekomendowane odpowiedzi

Google rozpoczeło właśnie kolejną akcję drążenia naszych kieszeni. W związku z tym taka prosta ankieta.

Przez wiele lat uważałem że M$ to zło a gógle "don't be evil". Niestety myliłem się... A może role się odwróciły?

Czy zastanawialiście się kiedyś ile dodatków szpiegujących miałby widndows gdyby był stworzony przez gógle?

A ile ma teraz?

nihil fit sine causa

Monopole nigdy nie służą rynkowi, zdrowa konkurencja zdecydowanie by go napędziła. Chętnie wsparłbym projekt promocji Binga w Sieci dla zwiększenia konkurencji dla Google. Chociaż nie wiem czy jemu jest wsparcie potrzebne skoro ma takiego partnera jak Facebook.

Chociaż nie da się ukryć, że polskiej wersji Binga do Google bardzo dużo brakuje i dopóki nie dogonią wielkiego G mogą zapomnieć o większym zainteresowaniu swoim produktem.

a to nie jest tak ze strefy wpływów są już dawno podzielone? bo mam wrażenie ze binga i yahoo nie bardzo interesuje polski rynek :)

Nie będę promował za free monopolistycznych firm. Każdy monopolista zachowuje się tak samo.

EDIT.

Mogę ewentualnie promować polską wyszukiwarkę jeśli takowa powstanie.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Mam pewien pomysł jak przeprowadzić taką akcję. Tylko brakuje mi czasu. Google osiągnęło maksymalny udział w PL rynku. Natomiast Bing ma spory potencjał który dość łatwo wykrzesać.

Fajnie by było gdybyśmy działali w takich realiach:

StatCounter-search_engine-US-monthly-201109-201209.jpg

Filtr nie byłby karą śmierci dla strony.

E:obrazek

nihil fit sine causa

Było nawet przygotowałem skrypt który automatycznie zmienia silnik wyszukiwania na BInga.

https://www.forum.opt.../page__hl__bing

Jak to działa tylko Firefox , jak doda to się na zwykły serwer to trzeba będzie tylko kliknąc na OK

https://jsfiddle.net/L2Wa8/

__

albo w iframe dodajemy:

https://g.msn.com/Bin...laBundles/Addon

Na pewno co 4 osoba zainstaluje :)

nie bo jeśli sami rozreklamujemy binga to prędzej czy później będą zmuszeni szukać rozwiązań pozwalających wycinanie spamu i będize to samo co w google

Spokojnie, nie tak prędko... Póki co będą mili, by zdobyć rynek, a potem będą musieli utrzymać pozycję. I na pewno już ani google ani bing nie będą tak restrykcyjni.

Wzrost udziału binga w pl jest faktem... A zaczyna się od firefoxa i facebooka.

Wielu z nas, jeśli nie większość ma serwisy które są popularne w najróżniejszych branżach. Jeśli by ruszyć taką kampanię promocyjną dla binga + dodatki w stylu kliknij i zmień wyszukiwarkę w przeglądarce to mogło by to mieć sens. Dodatkowo jak by już coś konkretnego było przygotowane, to napisać list otwarty do MS aby też ze swojej strony dołożyli do pieca i pociągnęli promocję binga. Miesiąc takiej konkretnej akcji i być może sprawę dodatkowo nagłośniły by media

Nie badz taki tajemniczy, napisz wprost co to za pomysl

Ujawnić będę mógł jak zacznie żyć a do tego bardzo daleka droga. Grafik do wiosny mam zajęty.

W przypadku takiej promocji są 2 grupy docelowe:

#1 użytkownicy wyszukiwarek czyli wszyscy internauci

#2 geeki i nerdy kreujące rzeczywistość IT(instalacje i konfiguracje systemów itd.)

Przekaz takich działań musi być jasny i łatwy w odbiorze. Zwłaszcza dla tych pierwszych.

@sorrow świetna inicjatywa, szkoda że dopiero teraz się o niej dowiedziałem. Ale to nic...

Co się odwlecze to nie uciecze :P

E: Wszelkie pomysły i propozycje bardzo mile widziane ;)

nihil fit sine causa

• 3 tygodnie później...

Microsoft sam musi rozkręcić Binga, spopularyzować, porządną kampanię reklamową przeprowadzić w Polsce, wprowadzić nowe ciekawe produkty, a tak szczerze mówiąc wy wiecie o bingu, ja wiem, a ktoś kto nie jest związany z internetem wie ? Nie dlatego u nas to nie przejdzie bez konkretnej reklamy a żeby to zrobić trzeba wydać grube miliony ? miliardy ? żeby nadepnąć Gugielkowi na odcisk.

Wykonam: Linki z forów/blogów, tematy, posty, komentarze, mocne i stałe linki.

Synchron.pl - skuteczne pozycjonowanie - referencje, duże doświadczenie, wystawiam fv - gg:8897114

A może by tak poinformowac Binga że Polacy są nie zadowoleni z Googla na ichnym terenie.Jak zobaczą że duża część internautów tak chce i mają szanse osiągnąć zysk to może cos w tym kierunku ruszy w PL (moze nawet Bing zasponsoruje taka akcje) a potem może i się rozleje na reszte Europy :) Nastepnie taki wątek rozreklamowac na mediach społecznościowych ,jakiś konkursik, akcja czy co tam przyciagnie uwage ludzi, oraz mailingiem,rumakami na forach blogach(tak wiem ale co pozostaje) .Jak tak z 20% polskich internautów by się o tym dowiedziało to jest szansa że to rozgadają dalej i ten procent sie zwiększy. a wtedy bynajmniej na pewno google zacznie sie podlizywac do Polskich internautów. :) Dlaczego se google tak pozwala , bo jest pewna że jej pozycji nic nie zagraża wiec trzeba zmienić ten stan rzeczy żeby cos ruszyli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności