Skocz do zawartości

subdomena -> inny serwer

AdamD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zacząłem w ramach ekperymentowania przymierzać się do wystawienia subdomeny na zewnątrz, i jakoś nie bardzo mi się to udaje. Przy zrobieniu zwykłego przekierowania adres się nie maskuje, tylko się przełącza na przekierowany i z głowy.

Przyznam się bez bicia, że nie wiem jak to ugryźć, ani nawet czego szukać tak po prawdzie.

Da się zrobić tak, żeby mając serwery u dwóch różnych hostingodawców "obdzielać" je subdomenami z jednej tylko domeny?

Jeśli tak, to jak? Dostęp do "flaków" mam, zależnie od hostingu, przez cPanel albo DirectAdmina.

Pozdrawiam,

AdamD

Masz domene test.pl

Firma X.pl gdzie jest teraz zaparkowana domena test.pl

Firma Y.pl gdzie chcesz miec zaparkowane sub.test.pl

A wiec:

[0] Zakladamy ze domene test.pl masz zapieta na NS1.X.pl, NS2.X.pl

[1] Na dnsach firmy X.pl robisz odwolanie ze sub.test.pl jest na NS1.Y.pl NS2.Y.pl

[2] W panelu firmy Y podpinasz domene na katalog tak jak bys kupil sobie regionalna typu costam.waw.pl

I po wszystkim!

Jak nie masz dostepu do dnsa to mozna domene zapiac do darmowego dnsa np https://fns1.sgh.waw.pl/ i kazda subdomene podpinac na inny hosting itd

NS1 i NS2 to przyklady ale najczesciej tak sa nazywane serwery dns ;]

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności