Skocz do zawartości

Analiza porównywarki Ceneo - TOP1 na praktycznie wszystko...

pitersc

Rekomendowane odpowiedzi

@Mariusz

Te strony są co najwyżej bardzo podobne w wyświetlanej treści (87% podobieństwa). Jednak nie są identyczne, a więc duplikacji treści tu nie ma. Jest za to świetna optymalizacja kluczowych elementów, na które Google zwraca uwagę. Czepiasz się podobieństwa podstron - sklep zlewozmywak.pl ma strony nawet w 95% identyczne. Dodatkowo te same treści powielone są jeszcze w $$$ przy braku $$$. Co najlepsze, akurat w tym sklepie występuje ostra duplikacja treści, mianowicie $$$.

Ceneo zainwestowało dziesiątki tysięcy złotych na optymalizację serwisu. Zainwestowało, nie wydało.

Informacje w przystępnej formie - Blog SEO | Pozycjonowanie long tail jest skuteczne w wielu przypadkach...

• Odpowiedzi 46
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@imb

Sprawdź site jednej i drugiej strony i odpowiedz sobie na pytanie do czego służy duplikacja treści w jednym a do czego w drugim przypadku.

Pozdrawiam,

Mariusz

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Mariusz, podaj choć jeden przykład duplikacji treści w ceneo.pl - duplikacja treści to co najmniej dwie identyczne (w 100%) podstrony, natomiast w sklepie zlewozmywaki .pl to nie problem.

Informacje w przystępnej formie - Blog SEO | Pozycjonowanie long tail jest skuteczne w wielu przypadkach...

1. Nie udawaj, że nie wiesz o czym piszę :)

2. To temat o ceneo a nie moim sklepie.

3. U mnie nie ma 100% duplikacji (tylko części dotyczące wszystkich produktów). Procentowo to dosyć dużo, to fakt, ale to sklep dla ludzi a nie wyszukiwarki.

Nie będę pisał wierszy na temat terminów dostawy.

Wiem, źle robię :)

Pozdrawiam,

Mariusz

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Ceneo, wikipedia czy inne "magiczne" strony mają poprostu niesamowitą ilość contentu i podstron oraz rewelacyjne likowanie wewnętrzne. To wszystko. Żadnych manualnych bonusów tam nie ma.

site:ceneo.pl intitle:"laptopy"

14,800 wyników podstron z frazą: "laptopy" w title. Nic dziwnego, że siedzi na top1.

Do tego trochę naprawdę mocnych (PR) i tematycznych linków na kategorię i takie są wyniki.

Wniosek: róbcie duże strony z przemyślanym :)

Nie lubię ceneo i tu się w zasadzie nic nie zmieni, ale osoby robiące tam SEO zasługują na duży :szacun".

Umiejętność znalezienia i wykorzystania słabości panującej nam wyszukiwarki na to zasługują.

Pozdrawiam,

M

Ceneo, '........' mają poprostu niesamowitą ilość contentu

szczególnie jak dziś potrzebowałem sprawdzić kilka produktów w G i ceneo było na top1-3 i za każdym razem ich content to : sorry nie ma tego aktualnie w ofercie w żadnym ze sklepów - totalny shit - co mi po takiej informacji w top ????

Google najpierw zrobiło porządek i ustawiło ceneo na odpowiednim miejscu a teraz znowu syf

m

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Ile taka optymalizacja kosztuje i na jakie konto dokonać wpłaty?

Opracowanie założeń optymalizacyjnych 5K-15K

Nadzór nad optymalizacją 3K-10K / mies

Średnio optymalizacja dużych witryn trwa 3-6 mieś w zależności od inercji i decyzyjności poszczególnych osób odpowiedzialnych za "decyzyjność" w dużych "korpo" czasami ten szczebel uniemożliwia jakąkolwiek optymalizacje - bo zawsze paru takich po enbiejach "wie lepiej" :P

Jakby co mogę podać kontakt do osoby :P

sorry nie ma tego aktualnie w ofercie w żadnym ze sklepów - totalny shit - co mi po takiej informacji w top ????

Ano masz racje jest to problem - z resztą tak samo postępuje mnóstwo sklepów

Moja  fotografia kulinarna  :D  Fu*k Google ......Ask me .... Chcesz nauczyć się strzelać? Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

Sorry, ale przesadziłeś. Optymalizowałem skutecznie duże serwisy, znane marki w całej Polsce... i przy współpracy z programistami jest to kwestia co najwyżej tygodni. No chyba, że optylizacji poświęcasz 15 minut dziennie, to Ci wyjdzie moze z pół roku na tym.

Co do ceneo - po prostu ma w ch*j dużo mocnych linków z bardzo mocnych serwisów. To cała zagadka. Jakby do Waszych sklepów leciały linki z allegro, onetu itp. było by podobnie.

ceneo było na top1-3 i za każdym razem ich content to : sorry nie ma tego aktualnie w ofercie w żadnym ze sklepów - totalny shit - co mi po takiej informacji w top ????

Niestety tak będzie dopóki jedyna słuszna wyszukiwarka działa tak jak działa.

Bardzo mnie cieszy, że coraz więcej osób widzi , że jakość treści z porównywarek pozostawia wiele do życzenia.

Pozdrawiam,

M

Sorry, ale przesadziłeś. Optymalizowałem skutecznie duże serwisy, znane marki w całej Polsce... i przy współpracy z programistami jest to kwestia co najwyżej tygodni. No chyba, że optylizacji poświęcasz 15 minut dziennie, to Ci wyjdzie moze z pół roku na tym.

Co do ceneo - po prostu ma w ch*j dużo mocnych linków z bardzo mocnych serwisów. To cała zagadka. Jakby do Waszych sklepów leciały linki z allegro, onetu itp. było by podobnie.

A z instytucjonalnymi współpracowałeś? Napisz mi że tam też masz takie wyniki :):):):):)

jest to kwestia co najwyżej tygodni

Napisze Ci jak to jest z korpo - zanim firma stanie się częścią korpo to poprawki robione są nawet i od ręki - w momencie kiedy albo staje się częścią korpo albo sama sie rozrasta to wprowadzanie poprawek nawet drobnych może trwać i miesiąc bo każda poprawka zatwierdzana jest na paru szczeblach (nawet tych w ogóle nie związanych z działami marketingu czy SEO). Do tego dochodzi jeszcze trochę czasu na testy na witrynie beta ...

Kolega wyżej z resztą naprowadził Ciebie na temat a ja tylko przedstawiłem jak to wygląda w praktyce .

Co do ceneo - po prostu ma w ch*j dużo mocnych linków z bardzo mocnych serwisów

Najsilniejsze linki albo zostały zdjęte albo mają "no follow" ;)

Moja  fotografia kulinarna  :D  Fu*k Google ......Ask me .... Chcesz nauczyć się strzelać? Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

Najsilniejsze linki albo zostały zdjęte albo mają "no follow"

Ceneo ma dużo mocnych linków, chociażby ze swoich serwisów z grupy Allegro. To jest clou ich sukcesu.

Duże portale nie muszą robić perfekcyjnej optymalizacji, wspomagają się właśnie własnymi serwisami.

Nie masz też racji w sprawie korporacji. Przepływ informacji jest prawie natychmiastowy.

Za każdy projekt jest odpowiedzialna osoba decyzyjna, zazwyczaj manager. i to on podejmuje kluczowe decyzje.

Jeśli ich nie podejmie i nie wyrobi się w terminie poniesie konsekwencje.

Żeby nie było to gołosłowne to dodam iż pracuje w jednej z największych na świecie korporacji ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Najsilniejsze linki albo zostały zdjęte albo mają "no follow"

Ceneo ma dużo mocnych linków, chociażby ze swoich serwisów z grupy Allegro. To jest clou ich sukcesu.

Duże portale nie muszą robić perfekcyjnej optymalizacji, wspomagają się właśnie własnymi serwisami.

Nie masz też racji w sprawie korporacji. Przepływ informacji jest prawie natychmiastowy.

Za każdy projekt jest odpowiedzialna osoba decyzyjna, zazwyczaj manager. i to on podejmuje kluczowe decyzje.

Jeśli ich nie podejmie i nie wyrobi się w terminie poniesie konsekwencje.

Żeby nie było to gołosłowne to dodam iż pracuje w jednej z największych na świecie korporacji ;)

sory ale chyba mylisz skalę. Yhm, i co z tego, że pracujesz w korpo??

W przypadku Ceneo, portal to jest wszystko, clue biznesu, i sory ale zmian nie podejmuje kierownik projektu, bo nikt nie weźmie odpowiedzialności za decyzje (zresztą nikt mu takiej nie da). Przy tego typu pracuje sztab ludzi, a zgoda jest rzeczywiście wieloszczeblowa, ale na pewno osób z góry i trwa długo, często zbyt długo

Ty mylisz projekty korporacji - realizowane przez korporacje, gdzie rzeczywiście kierownik projektu podejmuje decyzje.

zakładałem multikonta dostałem bana

Napisze Ci jak to jest z korpo - zanim firma stanie się częścią korpo to poprawki robione są nawet i od ręki - w momencie kiedy albo staje się częścią korpo albo sama sie rozrasta to wprowadzanie poprawek nawet drobnych może trwać i miesiąc bo każda poprawka zatwierdzana jest na paru szczeblach (nawet tych w ogóle nie związanych z działami marketingu czy SEO). Do tego dochodzi jeszcze trochę czasu na testy na witrynie beta ...

Kolega wyżej z resztą naprowadził Ciebie na temat a ja tylko przedstawiłem jak to wygląda w praktyce .

Kwestia organizacji. Na spotkaniu omawiasz i uświadamiasz co trzeba będzie wprowadzić, zmienić, zakreślasz to w umowie i tyle.

Klient w imię SEO i wysokich pozycji zgadza się i naciska na to by zmiany szybko weszły w życie.

Najsilniejsze linki albo zostały zdjęte albo mają "no follow" ;)

Wykup sobie jakiegoś majestica czy cokolwiek i sprawdź jak jest na prawdę :)

Pytanie do tych wszystkich, którzy mówią jak wygląda realizowanie optymalizacji/audytu SEO - skąd macie informacje jak to tam wygląda? Pracowaliście tam? Macie znajomych?

A z instytucjonalnymi współpracowałeś? Napisz mi że tam też masz takie wyniki :):) :):) :)

Tak, różne projekty urzędów, różne uczelnie itp. - nie było problemu. Wyniki świetne, ale takie strony mają dużo dobrych linków już na starcie, uświadomienie klientowi pewnych rzeczy na początku i konsekwentnie w trakcie współpracy owocuje szybkimi decyzjami w kwestii podejmowanych działań SEO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności