Skocz do zawartości

Analiza porównywarki Ceneo - TOP1 na praktycznie wszystko...

pitersc

Rekomendowane odpowiedzi

@Mariusz

Te strony są co najwyżej bardzo podobne w wyświetlanej treści (87% podobieństwa). Jednak nie są identyczne, a więc duplikacji treści tu nie ma. Jest za to świetna optymalizacja kluczowych elementów, na które Google zwraca uwagę. Czepiasz się podobieństwa podstron - sklep zlewozmywak.pl ma strony nawet w 95% identyczne. Dodatkowo te same treści powielone są jeszcze w $$$ przy braku $$$. Co najlepsze, akurat w tym sklepie występuje ostra duplikacja treści, mianowicie $$$.

Ceneo zainwestowało dziesiątki tysięcy złotych na optymalizację serwisu. Zainwestowało, nie wydało.

Informacje w przystępnej formie - Blog SEO | Pozycjonowanie long tail jest skuteczne w wielu przypadkach...

• Odpowiedzi 46
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@imb

Sprawdź site jednej i drugiej strony i odpowiedz sobie na pytanie do czego służy duplikacja treści w jednym a do czego w drugim przypadku.

Pozdrawiam,

Mariusz

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Mariusz, podaj choć jeden przykład duplikacji treści w ceneo.pl - duplikacja treści to co najmniej dwie identyczne (w 100%) podstrony, natomiast w sklepie zlewozmywaki .pl to nie problem.

Informacje w przystępnej formie - Blog SEO | Pozycjonowanie long tail jest skuteczne w wielu przypadkach...

1. Nie udawaj, że nie wiesz o czym piszę :)

2. To temat o ceneo a nie moim sklepie.

3. U mnie nie ma 100% duplikacji (tylko części dotyczące wszystkich produktów). Procentowo to dosyć dużo, to fakt, ale to sklep dla ludzi a nie wyszukiwarki.

Nie będę pisał wierszy na temat terminów dostawy.

Wiem, źle robię :)

Pozdrawiam,

Mariusz

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Ceneo, wikipedia czy inne "magiczne" strony mają poprostu niesamowitą ilość contentu i podstron oraz rewelacyjne likowanie wewnętrzne. To wszystko. Żadnych manualnych bonusów tam nie ma.

site:ceneo.pl intitle:"laptopy"

14,800 wyników podstron z frazą: "laptopy" w title. Nic dziwnego, że siedzi na top1.

Do tego trochę naprawdę mocnych (PR) i tematycznych linków na kategorię i takie są wyniki.

Wniosek: róbcie duże strony z przemyślanym :)

Nie lubię ceneo i tu się w zasadzie nic nie zmieni, ale osoby robiące tam SEO zasługują na duży :szacun".

Umiejętność znalezienia i wykorzystania słabości panującej nam wyszukiwarki na to zasługują.

Pozdrawiam,

M

W dniu 12.10.2012 o 13:37, zecke napisał(a):

Ceneo, '........' mają poprostu niesamowitą ilość contentu

szczególnie jak dziś potrzebowałem sprawdzić kilka produktów w G i ceneo było na top1-3 i za każdym razem ich content to : sorry nie ma tego aktualnie w ofercie w żadnym ze sklepów - totalny shit - co mi po takiej informacji w top ????

Google najpierw zrobiło porządek i ustawiło ceneo na odpowiednim miejscu a teraz znowu syf

m

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

W dniu 9.10.2012 o 13:46, Trotyl napisał(a):

Ile taka optymalizacja kosztuje i na jakie konto dokonać wpłaty?

Opracowanie założeń optymalizacyjnych 5K-15K

Nadzór nad optymalizacją 3K-10K / mies

Średnio optymalizacja dużych witryn trwa 3-6 mieś w zależności od inercji i decyzyjności poszczególnych osób odpowiedzialnych za "decyzyjność" w dużych "korpo" czasami ten szczebel uniemożliwia jakąkolwiek optymalizacje - bo zawsze paru takich po enbiejach "wie lepiej" :P

Jakby co mogę podać kontakt do osoby :P

W dniu 13.10.2012 o 17:01, mario1973 napisał(a):

sorry nie ma tego aktualnie w ofercie w żadnym ze sklepów - totalny shit - co mi po takiej informacji w top ????

Ano masz racje jest to problem - z resztą tak samo postępuje mnóstwo sklepów

Moja  fotografia kulinarna  :D  Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

"Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ

Sorry, ale przesadziłeś. Optymalizowałem skutecznie duże serwisy, znane marki w całej Polsce... i przy współpracy z programistami jest to kwestia co najwyżej tygodni. No chyba, że optylizacji poświęcasz 15 minut dziennie, to Ci wyjdzie moze z pół roku na tym.

Co do ceneo - po prostu ma w ch*j dużo mocnych linków z bardzo mocnych serwisów. To cała zagadka. Jakby do Waszych sklepów leciały linki z allegro, onetu itp. było by podobnie.

W dniu 13.10.2012 o 17:01, mario1973 napisał(a):

ceneo było na top1-3 i za każdym razem ich content to : sorry nie ma tego aktualnie w ofercie w żadnym ze sklepów - totalny shit - co mi po takiej informacji w top ????

Niestety tak będzie dopóki jedyna słuszna wyszukiwarka działa tak jak działa.

Bardzo mnie cieszy, że coraz więcej osób widzi , że jakość treści z porównywarek pozostawia wiele do życzenia.

Pozdrawiam,

M

W dniu 13.10.2012 o 21:52, Seen88 napisał(a):

Sorry, ale przesadziłeś. Optymalizowałem skutecznie duże serwisy, znane marki w całej Polsce... i przy współpracy z programistami jest to kwestia co najwyżej tygodni. No chyba, że optylizacji poświęcasz 15 minut dziennie, to Ci wyjdzie moze z pół roku na tym.

Co do ceneo - po prostu ma w ch*j dużo mocnych linków z bardzo mocnych serwisów. To cała zagadka. Jakby do Waszych sklepów leciały linki z allegro, onetu itp. było by podobnie.

A z instytucjonalnymi współpracowałeś? Napisz mi że tam też masz takie wyniki :):):):):)

jest to kwestia co najwyżej tygodni

Napisze Ci jak to jest z korpo - zanim firma stanie się częścią korpo to poprawki robione są nawet i od ręki - w momencie kiedy albo staje się częścią korpo albo sama sie rozrasta to wprowadzanie poprawek nawet drobnych może trwać i miesiąc bo każda poprawka zatwierdzana jest na paru szczeblach (nawet tych w ogóle nie związanych z działami marketingu czy SEO). Do tego dochodzi jeszcze trochę czasu na testy na witrynie beta ...

Kolega wyżej z resztą naprowadził Ciebie na temat a ja tylko przedstawiłem jak to wygląda w praktyce .

Co do ceneo - po prostu ma w ch*j dużo mocnych linków z bardzo mocnych serwisów

Najsilniejsze linki albo zostały zdjęte albo mają "no follow" ;)

Moja  fotografia kulinarna  :D  Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

"Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ

W dniu 15.10.2012 o 08:11, Beerbant napisał(a):

Najsilniejsze linki albo zostały zdjęte albo mają "no follow"

Ceneo ma dużo mocnych linków, chociażby ze swoich serwisów z grupy Allegro. To jest clou ich sukcesu.

Duże portale nie muszą robić perfekcyjnej optymalizacji, wspomagają się właśnie własnymi serwisami.

Nie masz też racji w sprawie korporacji. Przepływ informacji jest prawie natychmiastowy.

Za każdy projekt jest odpowiedzialna osoba decyzyjna, zazwyczaj manager. i to on podejmuje kluczowe decyzje.

Jeśli ich nie podejmie i nie wyrobi się w terminie poniesie konsekwencje.

Żeby nie było to gołosłowne to dodam iż pracuje w jednej z największych na świecie korporacji ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

W dniu 15.10.2012 o 08:36, SzlafRock napisał(a):
  W dniu 15.10.2012 o 08:11, Beerbant napisał(a):

Najsilniejsze linki albo zostały zdjęte albo mają "no follow"

Ceneo ma dużo mocnych linków, chociażby ze swoich serwisów z grupy Allegro. To jest clou ich sukcesu.

Duże portale nie muszą robić perfekcyjnej optymalizacji, wspomagają się właśnie własnymi serwisami.

Nie masz też racji w sprawie korporacji. Przepływ informacji jest prawie natychmiastowy.

Za każdy projekt jest odpowiedzialna osoba decyzyjna, zazwyczaj manager. i to on podejmuje kluczowe decyzje.

Jeśli ich nie podejmie i nie wyrobi się w terminie poniesie konsekwencje.

Żeby nie było to gołosłowne to dodam iż pracuje w jednej z największych na świecie korporacji ;)

sory ale chyba mylisz skalę. Yhm, i co z tego, że pracujesz w korpo??

W przypadku Ceneo, portal to jest wszystko, clue biznesu, i sory ale zmian nie podejmuje kierownik projektu, bo nikt nie weźmie odpowiedzialności za decyzje (zresztą nikt mu takiej nie da). Przy tego typu pracuje sztab ludzi, a zgoda jest rzeczywiście wieloszczeblowa, ale na pewno osób z góry i trwa długo, często zbyt długo

Ty mylisz projekty korporacji - realizowane przez korporacje, gdzie rzeczywiście kierownik projektu podejmuje decyzje.

zakładałem multikonta dostałem bana

Cytat
Napisze Ci jak to jest z korpo - zanim firma stanie się częścią korpo to poprawki robione są nawet i od ręki - w momencie kiedy albo staje się częścią korpo albo sama sie rozrasta to wprowadzanie poprawek nawet drobnych może trwać i miesiąc bo każda poprawka zatwierdzana jest na paru szczeblach (nawet tych w ogóle nie związanych z działami marketingu czy SEO). Do tego dochodzi jeszcze trochę czasu na testy na witrynie beta ...

Kolega wyżej z resztą naprowadził Ciebie na temat a ja tylko przedstawiłem jak to wygląda w praktyce .

Kwestia organizacji. Na spotkaniu omawiasz i uświadamiasz co trzeba będzie wprowadzić, zmienić, zakreślasz to w umowie i tyle.

Klient w imię SEO i wysokich pozycji zgadza się i naciska na to by zmiany szybko weszły w życie.

Cytat
Najsilniejsze linki albo zostały zdjęte albo mają "no follow" ;)

Wykup sobie jakiegoś majestica czy cokolwiek i sprawdź jak jest na prawdę :)

Pytanie do tych wszystkich, którzy mówią jak wygląda realizowanie optymalizacji/audytu SEO - skąd macie informacje jak to tam wygląda? Pracowaliście tam? Macie znajomych?

Cytat
A z instytucjonalnymi współpracowałeś? Napisz mi że tam też masz takie wyniki :):) :):) :)

Tak, różne projekty urzędów, różne uczelnie itp. - nie było problemu. Wyniki świetne, ale takie strony mają dużo dobrych linków już na starcie, uświadomienie klientowi pewnych rzeczy na początku i konsekwentnie w trakcie współpracy owocuje szybkimi decyzjami w kwestii podejmowanych działań SEO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności