Skocz do zawartości

Jak najlepiej wykorzystać domenę generyczną

awd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przygotowuję się do otwarcia sklepu internetowego i mam pewien problem. Posiadam domenę generyczną z końcówką .com, świetnie pasującą do sklepu (np.: mięsny.com :), byłaby to prosta, łatwa do skojarzenia i przekazania nazwa, poza tym domena zawiera najważniejsze słowo kluczowe. Niestety nie posiadam tej domeny z końcówką .pl i nie mam obecnie szans na wejście w jej posiadanie, jest do sprzedania, ale cena zupełnie poza zasięgiem.

Boję się tego, że jak zrobię sklep na .com to w końcu ktoś może kupić .pl i otworzyć na niej podobny sklep, a ja na tym stracę.

Pytanie co z tym fantem zrobić...?

1. Otworzyć serwis na .com, dbać, pozycjonować i bać się, że pojawi się coś na .pl'ce.

2. Otworzyć sklep na innej, krótkiej, fajnej, łatwo 'wpadającej w ucho' domenie i na niej tworzyć własną markę a generyczną .com oczywiście wykorzystać:

a) utworzyć na niej vortal tematyczny dobrej jakości - dbać, pozycjonować,

b ) przekierować na sklep, linkować do niej (to chyba najprostszy sposób, ale wtedy domena .com nie ma żadnych podstron, więc to nie jest najlepsze wykorzystanie (?) )

c) utworzyć na niej drugi sklep (co również nie wydaje się najlepszym wyjściem ze względu na dodatkowe koszty, czas i dodatkową uwagę, którą trzeba mu poświęcić)

d) utworzyć na niej 'sklep' bez możliwości kupowania, dodać produkty, opisy, linkować z niej do sklepu głównego i pozycjonować

3. Pozbyć się domeny .com, bo magiczna siła domen zawierających slowa kluczowe to mit,a poza tym tworzenie tak ogólnej i prostej marki (jak wspomniany przykład: mięsny.com) to nie jest najlepszy pomysł.

4. Zrobić coś na co jeszcze nie wpadłem do tej pory, tutaj ładnie proszę o sugestie :).

Pozdrawiam

Zawsze możesz spytać właściciela czy nie sprzeda taniej. Może leży u niego domena już 3 lata i zapomniał o niej.

Jeśli masz duże ambicje związane z tym sklepem to wymyśliłbym oryginalną nazwę. Zawsze na domenie generycznej możesz postawić landing page albo zaplecze.

Jeśli domena jest naprawdę łatwa do zapamiętania, to bym się nie przejmował konkurencja z .pl. Jak ludziom zapadnie w pamięć z .com, to nie pomylą, zresztą .com tez się kojarzy ludziom z adresem internetowym. Gorzej jakbyś miał jakąś mniej oczywistą końcówkę :-)

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

Zawsze możesz spytać właściciela czy nie sprzeda taniej. Może leży u niego domena już 3 lata i zapomniał o niej.

Próbowałem oczywiście. Niestety cena nadal poza zasięgiem.

Mam poważne plany związane z tym sklepem i chciałbym, żeby to było naprawdę coś dobrego.

Budowanie marki, pozycjonowanie i promowanie .com, wszystko ok do momentu pojawienia się czegoś na .pl'ce (przyjmując pesymistyczną wersję). Pewien % klientów będzie kojarzył przede wszystkim początek nazwy, nie domenę i może wyniknąć z tego zamieszanie.

Nazwa fajna prosta, od razu się jasno kojarzy + ma słowa kluczowe, ale zastanawiam się czy budowanie na niej marki będzie lepsze niż budowanie marki na nazwie własnej.

Szukałem przykładów, znalazłem m.in.: Domeny.pl

Jeżeli wszędzie w materiałach promocyjnych będzie akcentowane to .com, to myślę że mało kto się pomyli. A jeżeli interes się rozwinie, to martwić się raczej będzie ten, kto kupi .pl, żeby nie mylono go z .com ;-)

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

• 3 tygodnie później...

Z doświadczenia powiem Ci że stawiaj na tym co masz. Ułamek procenta (dosłownie) wpisze bezpośrednio domenę z .pl Tak na prawdę mam (i sklep i portal) domeny kojarzące się z marką i chociaż ludzie wiedzą i chcą zrobić ponowne zakupy u mnie to i tak korzystają z wyszukiwarki i chociaż wejdą na pl (ostatnio przez EDM mi się oberwało :)) to i tak powędrują na drugą stronę wyników żeby znaleźć mój sklep i w nim zrobić zakupy bo będą widzieli że to na co weszli to nie jest to czego szukali. Ogólnie to po prostu musisz być w topie na swoje słowa bo inaczej to nawet nie wystartujesz. W dzisiejszych czasach mało jest osób, które wpisują do przeglądarki url z "palca". Większość (czyli ci którzy znaleźli cię w google - np. wpisując "mięso") wraca dokładnie tym samym sposobem. Nie wiem na czym ten fenomen polega ale tak na prawdę jest. Z drugiej strony jest to intuicyjne i szybsze bo jak kiedyś wpisał w google "mięso" i wszedł na 1 z wyników wyszukiwania to za drugim razem nie będzie wpisywał: sklepmiesny.pl tylko - jak ma stronę startową ustawioną na google - a firefox i chrome mają - wpisze od razu w okienku mięso i klika w 1 pozycję.

Tak jak pisałem wcześniej, domena jest na prawdę mało ważna, ważna jest pozycja. Ja mam stałych (zadowolonych) klientów, którzy znajdą mnie nawet na 3 stronie (widzę w statystykach co się dzieje) po oberwaniu po ostatniej aktualizacji. Druga sprawa że sklep świeży ale asortyment pierwsza klasa i ludzie chcą wracać bo wiedzą że jest po co :)

PS. Jak ktoś poszuka dobrze to będzie wiedział z czym mam sklep. Jest to oczywiście prowadzone bardziej hobbystycznie (jakby misja ;)) niż zarobkowo, bo jest to specyficzny produkt, ale dość nowy a że sam go używam od około 3 lat to stwierdziłem, że otworzę sklep (przyjemność kontaktu z żółtymi braćmi nieoceniona :)) i dzięki wybiciu go w google przynajmniej kilka osób nie zrazi się do tego poprzez np. allegro.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Na początku będą czesto mylić z .pl , sam nie raz wpisuje z automatu .pl :) ale to minie w miare jak bedzie strona co raz bardziej rozpoznawalna do tego unikalna templatka i nie masz co sie martwić konkurencją . Zreszta skoro to jest sklep to raczej ważniejsza będzie jakośc towaru, obsługi itp . I końcówka .com nie jest zła , moze nawet sie okazac lepsza bo mozesz ja wykorzystać ją do sprzedaży miedzynarodowej.

Po za tym mówiłes że to generyk więc możesz wypozycjonowac swoja strone na ta frazę i nauczyc klientów szukac sklepu po niej , coś na zasadzie jak to forum którego adresu jeszcze nigdy nie wpisałem , zawsze wpisuje słowo PIO.

mozesz tez pozycjonować strone na hasło twójegeneryk.pl

Tu nie chodzi o to czy biznes jest poważny czy nie. Jaki by nie był, jeżeli user raz kupił i chce kupić ponownie to na pierwszy rzut oka będzie widział czy jest we właściwym sklepie czy nie. Jak zobaczy że nie jest to znajdzie nawet na 5 stronie to o co mu chodziło. Ważne jest żeby kupił pierwszy raz i jak będzie zadowolony to już nie będzie szukał dalej. Jak w sklepie stacjonarnym kupujesz cały czas coś i nagle przychodzisz tam i jest inny sklep to chyba pytasz się co się stało z poprzednim, czy może gdzieś przeniesiony czy jak? Tak samo jest tutaj. Szukajcie a znajdziecie :) - ważne jest żeby tego usera pierwszy raz ściągnąć, później już leci.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności