Skocz do zawartości

Naturalne 301 nie oddało pozycji

yomas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem, ktory tyczy się moje firmowej domeny, bede wdzieczny za uwagi i sugestie, może coś podpowiecie.

Z racji połączenia się 2 firm, funkcjonujących na 2 zupełnie różnych domenach (branża IT), które bardzo ładnie wisiały w TOP`ach, stworzona została zupełnie nowa marka, z nową domeną, która przed przekierowaniami tyle co była od 1,5 roku zaindeksowana w sieci (tylko strona główna) i prowadziły do niej śladowe ilości BL (domene wykupiono wcześniej, nie było promowana itd). W skutek zmiany marki dokonano w pełni naturalnego przekierowania tychże 2 starych domen, z racji kompletnego rebrandingu marki itd.

Przekierowania wisiały na "nowej" domenie całe 5-6 miesięcy, na większość haseł albo w ogóle nie przekazały pozycji, albo oddały je bardzo, bardzo słabo. Kilka haseł zajęło przybliżone pozycje (bardzo niewiele, śladowe ilości). Co ciekawe po ściągnięciu przekierowań z tych 2 starych domen, wskoczyły one na swe niemalże pierwotne pozycje sprzed kilku miesięcy (marzec-kwiecień)!

Nowa domena w między czasie otrzymywała w dość powolnym tempie kolejne BL (naturalne sitewide, trochę StatLink itd), nie mniej spore zróznicowanie anchorów, domena nie drgnęła nawet na proste, barnżowe hasła.

Jestem bliski wysunięcia tezy, że przekierowania na "starsze" domeny, które mają już swoją historię w sieci (są już przez G jakos postrzegane), działają aktualnie kiepsko, zwłaszcza jesli całkowitej zmianie ulega struktura i budowa serwisu który przekierowuje, a serwisu który przekierowanie to otrzymuje. Reasumujac: wtedy gdy serwis A i serwis B w swej strukturze, budowie, linkowaniu wew, treści - różnią się znacząco, mimo iz sa to wciąż serwisy pokrewne tematycznie.

Macie jakieś własne sugestie?

www.tebim.pro - Rozwiązana dla e-biznesu.

Na tą chwilę nie chciałbym podawać domeny.

Treść na stronach jest różna, zmieniła się, bowiem zmieniła się także struktura strony. Z pewnością domena, na którą zrobione zostały przekierowana jest zdecydowanie lepiej przystosowana pod kątem interesujących haseł, anijeżeli domeny przekierowujące. Nowa domena, ma regularne przyrosty site (mała część treściowa), generalnie zdecydowanie lepsze linkowanie wewnętrzne również większy site.

Będę wdzieczny za różne sugestie. Przekierowania z pewnością wrócą za jakiś czas na domenę docelową (ściagnięto je dla testu, teraz widać że problem nie jest po ich stronie), nie mniej przekierowanie nie spełniło swojej funkcji. Na 99% jestem przekonany, że nie jest to kwestia złego linkowania domeny na którą idą przekierowania, powoli kończą się pomysły...

• 2 tygodnie później...

Niestety nic...

Strona dana do rozpatrzenia (desperacja próba), po 4 dniach info, że strona nie została potraktowana jako spam (też mi coś). Przez kolejne dni ściągnięto linki, które można było ściągnąć, ktore wisiały jakiś czas (parę sztuk ze StatLinka), starych wpisów do katalogów nie próbuje usuwać... Znów zgłosiłem stronę (dziś). Czekam na odpowiedź.

Merytorycznie jak i technicznie witryna na duży plus, bezdyskusyjnie. Domena, mimo iż nieużywana być może któregoś razu poprzez zaindeksoawnie w wyszukiwarce domeny głównej, na której przez 1,5 roku wisiał jedynie .gif, została z pewnością negatywnie oceniona. Od paru miesiecy kiedy domena jest potrzebna, został stworzony pod jej kątem nowy serwis, niestety naturalne przekierowania dają bardzo niewiele.

Jeśli dzisiejsze zgłoszenie nic nie da, w przeciągu 7-10 dni spróbuję wszystko przekierować na nową subdomenę. Szkoda czasu i pary...

A jak u ciebie?

domena na której siedzi teraz wartościowy serwis oberwała za pingwina jak się okazało i mimo że na inne zupełnie frazy, wychodzi na to że odczuwa właśnie to. Przeglądnąłem linki i zgłosiłem stare kiepsklie za pomocą disalow link. Czekam na reakcje około miesiąca... zobaczymy

Zapraszam na pozycjonowanie za granicą  :)

stylem-logo.png- Profesjonalne pozycjonowanie.

pluseo.pl - Darmowy Audyt SEO dla Twojej strony.  

Możliwe jest też, że Google walcząc z wykorzystywaniem 301 do przenoszenia ukaranych stron ograniczyło jego działanie w oparciu o sobie znane tylko czynniki i przy okazji też "niekarane" serwisy również się czasem na to załapują... Teoretyzuje teraz... ale dużo się ostatnio mówiło o ograniczeniu działania 301, a szkoda bo to może być własnie uciążliwe dla takich osób, które chcą zmienić domenę z przyczyn "naturalnych".

Możliwe jest też, że Google walcząc z wykorzystywaniem 301

to klasyczny przypadek - zawsze są niewinne ofiary. Google już od dawna nie przejmuje się stratami jakie przy wprowadzanych zmianach dotykają też przypadkowe serwisy, które nic nie zawiniły. Chociaż na forum klakierów znaleźli by 'winę' Twoją i Twojej strony i może nawet Twojego psa...

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Przestańcie siać jakieś dziwne teorie, ze Google to czy siamto.

@yomas - skoro 2 domeny, które przekierowałeś nie przekazały mocy to moim zdaniem gdzieś wina leży po stronie nowego serwisu i chodzi mi tutaj o budowę strony. Napisałeś, że strona ma TYLKO stronę główną? Jak wykonana jest ta strona (flash czy co?!) Czy treść jest widoczna w kodzie? Ile tej treści? Może wystarczy trochę bardziej rozbudować nową stronę o więcej treści.

Twoja teza o nieprzenoszeniu mocy na starsze domeny moim zdaniem jest błędna. Przekierowania wciąż działają wyśmienicie szczególnie jeżeli domeny nie miały żadnych filtrów (nigdy nie zauważyłem aby domena bez filtra nie przeniosła mocy).

Napisz coś więcej na temat budowy strony skoro nie chcesz podać adresu. Albo podaj adres na priv.

sting pisałem, że swojego czasu przez półtora roku wisiał na domenie na którą ma być przekierowanie jedynie animowany .gif (domena czekała na użycie). Oczywiście również jestem w 100% zdania, że wina musi leżeć po stronie domeny, na którą mają pójść przekierowania. Na tą chwilę mam już swoją teorię, ale poczekam być może na mądrzejszą opinie ;-) Na 95% dojdzie do przekierowania na... subdomenę. Zastanawia mnie jednak czy przekierowanie na subdomenę, to też nie będzie taki "pół środek".

domena: www.tebim.pl

Nie wiem, czy będzie to mądrzejsza opinia czy nie, ale pewnie spróbowałbym 301 z podston starej domeny do podstron nowej domeny Z MOCNO ZBLIŻONĄ treścią, a nie walił wszystko do strony głównej. Po takiej 301 u Ciebie zupełnie zmieniła się treść, zmieniły się title tagi i zmieniły się słowa w nazwach domen- dużo zmian.

Zgodze się z wcześniejszą opinią ebnix,

Z tym że po to jest przekierowanie - bo zarówno zmianie uległa nazwa firmy, ale także jej design, zmienia się strategia, teoretycznie niemożliwe na tą chwilę jest zamieszczenie na stronie tebim.pl tych zawartości które są na domenach, które będą przekierowywać. Wynika to ze zmiany strategii, a dodam że tebim.pl jest zdecydowanie i bez porównania treściowo 100 kroć lepiej dostosowana niż domeny, które nie przekazują pozycji :-)

czekam do końca tygodnia, przekieruję domenę na subdomenę 1.tebim.pl - zobaczymy. Straciłem już 4 miesiące na czekanie i dostosowywanie domeny, bezskutecznie. Wyprzedzają ją takie chłamy, że głowa małą. Podzielę się uwagami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności