Skocz do zawartości

Problem z Noril

piotrek007r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wpakowałem się w mały problem, podpisałem z firmą Noril umowę na pozycjonowanie na 36 miesięcy. Po trzech miesiącach wyniki są żenujące:

dane z dzisiaj, frazy i ich pozycje:

bagażówka warszawa - 28

przeprowadzki mazowieckie - 0

przeprowadzki warszawa - 0

taksówka bagażowa warszawa - 20

taxi bagażowe warszawa - 31

usługi transportowe warszawa - 0

Kilka dni temu zadzwoniłem i poprosiłem o rozwiązanie umowy powołując się na &5 punkt 5 w umowie, z następującym zapisem:

"Zamawiający może wypowiedzieć umowę NORIL S.C po trzech miesiącach od momentu rozpoczęcia prac w sytuacji kiedy nie będzie widocznych efektów wzrostu pozycji strony Zamawiającego w przeglądarce google.pl na pozycjonowane frazy zgodnie z tabelą 1."

Zaczęli zasłaniać się tym że strona rosła i nie ma możliwości zerwania umowy. Odpowiedziałem że to dla mnie żaden wzrost i moja strona nie była jeszcze w TOP10 a fraza "przeprowadzki warszawa" (najdroższa i najbardziej konkurencyjna i najważniejsza dla mnie) w ogóle nie drgnęła. Dodałem jeszcze że będąc ich klientem na kampanię Adwords dobiegajacą kresu 01.11.12 nie przedłużę umowy jeżeli będą robić problemy i stracą 307+VAT które im miesięcznie płaciłem za kampanię.

W poniedziałek po konsultacja otrzymałem taką odpowiedź na maila:

Witam serdecznie Panie Piotrze,

W nawiązaniu do naszej rozmowy telefonicznej – przesyłam ustalenia dotyczące wypowiedzenia umowy.

Tak jak informowałem podczas rozmowy telefonicznej - zgodnie z zapisami umowy nie ma takiej możliwości.

W umowie mowa jest o widocznym wzroście pozycji. Nie ma nigdzie informacji, że ma to być TOP10.

Początkowo Pana nie pojawiała się wcale w wynikach wyszukiwania – aktualnie zajmuje pozycje w TOP50.

Informowałem Pana, że pozycjonowanie jest procesem długotrwałym i na efekty trzeba poczekać.

Do czasu ich pojawienia nie będzie Pan ponosił żadnych kosztów.

Zgodnie z ustaleniami – rozmawiałem z moim przełożonym i udało mi się wynegocjować zgodę na wypowiedzenie podpisanej przez Pana umowy z trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia.

Zainwestowaliśmy już w pozycjonowanie Pana strony. Jeśli w trakcie trwania okresu wypowiedzenia strona wejdzie na którąś z fraz do TOP10 i zostanie wystawiona faktura – zobowiązuje to Pana do jej opłacenia.

Warunkiem zaakceptowania Pana wypowiedzenia na pozycjonowanie jest podpisanie nowej umowy na kampanię linków sponsorowanych Adwords – na okres 6 miesięcy na zasadach zgodnych z nową ofertą Noril.pl

W ramach tej nowej oferty – klienci płacą prowizję stanowiącą określony procent od budżetu.

Minimalna miesięczna prowizja w okresie trwania kampanii wynosiłaby 700 zł – niezależnie od wpłaconego przez Pana budżetu.

Pozdrawiam serdecznie

Axxx Sxxx

Oddzwoniłem do tego pana i powiedziałem mu że dostałem jego bezczelnego maila i że rezygnuję z kampanii Adwords a co do rozwiązania umowy to nie będę się go wiecej pytał o zdanie i wyślę mu wypowiedzenie listem.

Robią poważne problemy z rozwiązaniem umowy i nie wiem jak wyjść z tego obronną ręką, macie jakieś rady?

art 745 KC i następne - każda umowa podlega wypowiedzeniu.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

"Zamawiający może wypowiedzieć umowę NORIL S.C po trzech miesiącach od momentu rozpoczęcia prac w sytuacji kiedy nie będzie widocznych efektów wzrostu pozycji strony Zamawiającego w przeglądarce google.pl na pozycjonowane frazy zgodnie z tabelą 1."

No jeśli pozycjonują w przeglądarce to faktycznie będzie problem :)

Tu masz niedawny wątek dotyczący tej firmy: https://www.forum.optymalizacja.com/topic/162019-w-d-prosba-o-ocene-norila/

Google.pl nie jest przeglądarką - z uwagi na ten błąd umowę (chyba) można uważać za nieważną.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Można się doczepić do takiego przejęzyczenia?

to nie jest czepianie się - umowa ma wadę. MOżna uznać, że albo wszystkie są nieważne bo nie można jej skutecznie wypowiedzieć z uwagi na słowo "przeglądarka" albo też nieważna bo nie istnieje coś takiego jak przeglądrka Google.pl czyli pozycjonowanie było niemożliwe i usługa niemożliwa do wykonania - w tym drugim przypadku przy takiej argumentacji poszedłbym do prawnika bo wtedy ... nalezy się zwrot wszystkich poneisionych przez klienta kosztów zwiazanych z pozycjonowaniem.

Ale to kwestia do omówienia z prawnikiem.

edit: własnie czytam umowe ... fajne kwatki :)

Można się doczepić do takiego przejęzyczenia?

Nie można.

Możesz spróbować wyjaśnić, że w twojej przeglądarce Google nie ma Twojej strony zgodnie z umową.

Ale to jest jazda po bandzie.

Trzeba zwracać na przyszłość uwagę co się podpisuje.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

To nie jest takie oczywiste:

przeglądarce google.pl

Jeżeli mają w umowie klauzulę salwatoryjną, to po prostu należy zmienić treść umowy w części, która jest nieważna i zastąpić ją zapisami prawnie wiążącymi, najbliższymi intencjom stron

piotrek007r - nie jestes pierwszy i jedyny ktory ma ten problem, nie dawno na PiO był podobny temat zwiazany z ta firma - moze warto pomyslec o zbiorowej akcji przeciwko nim ?

Poza tym nie rozumiem działania firmy - po co trzymać Klienta, który nie generuje zysków, tylko ewentualne straty dla firmy w postaci chociazby telefonow / maili (strata czasu).

piotrek007r - nie jestes pierwszy i jedyny ktory ma ten problem, nie dawno na PiO był podobny temat zwiazany z ta firma - moze warto pomyslec o zbiorowej akcji przeciwko nim ?

Poza tym nie rozumiem działania firmy - po co trzymać Klienta, który nie generuje zysków, tylko ewentualne straty dla firmy w postaci chociazby telefonow / maili (strata czasu).

Nie doczytałeś, że na adwordsach kasują lepiej niż za pozycjonowanie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności