Skocz do zawartości

Big Daddy in da house ;)

duffy_duck

Rekomendowane odpowiedzi

webmasterworld.com/forum30/33386-2-10.htm ;-)

jak dla mnie to DC po uzyciu site: pokazuje podstrony ktorych nie mam na jednej ze stron od pocatku grudnia, część już prawie wyindexowanych(brak title, opisu itd), natomiast nowych pokazuje aż 2, przyczym DC które uważam z BD listują niecałe 12 000 podstron , co by się akurat zgadzało z rzeczywistym rozmiarem sklepu do którego to sprawdzałem.

Inna strona pozycjonowana przez właściciela jakimś systemem wymiany linków jak była na #1 miejscu tak jest nadal, a konkurencja spora na te słowa ;-)

co do pozstałych DC tych które są jak mniemam BD , nie zauważyłem osłabienia linków z linkora, a wręcz odwrotnie, być może dlatego że faktycznie DB zlicza szybciej linki, a z linkora owych przybywa szybciej niż by ktoś mógł wklepać ręcznie ;-)

hmmm zakres ktory podajesz jest zaktualizowany? no jakos slabo raczej stare kopie tam mam jak to wytlumaczysz?:) dlaczego m.in w tym ktorym ci podalem mam kopie dzis z wczoraj a w tych co podajesz z hehe nie wiem nawet kiedy - albo jesli chodzi o zaindeksowane podstrony? zaktualizowane DC a trzyma stare strony? ja tam trzymam sie swojej wersji:P

ja wyniki obserwuje nieco dluzej jak dwa tygodnie - ba ciagle od jaggera sie (bo wtedy mi ostro strony poszly do gory) im przygladam i te wyniki ktore podaje wtedy tez mi wskazywalo wiec mam nadzieje ze i teraz tak bedzie ale to tylko moje obserwacje - co wiecej wlasnie wtedy obserwowalem duzy przyrost wynikow tj. na moje haslo gdy zawsze srednio bylo 4-8.000.000 wynikow (m.in to 72... wskazuje wyniki podobne do standardowych przedzial 4-8.000.00.) teraz znow pojawia sie 50.000.000 wynikow, tak skoczylo? watpie - po prostu smietnik i tyle i czuje ze poprawne beda moje:P noale pozyjemy pozyjemy zobaczymy

jesli chodzi o pozostale obserwacje... to moge sie podpiac pod Arrturo - na tym dc widze najszybsza reakcje na dzialania, na pozostalych jakby nic, linki z systemow linkujacych ja testuje linkujpro tak jakby nie mialy wiekszego znaczenia

hmmm zakres ktory podajesz jest zaktualizowany? no jakos slabo raczej stare kopie tam mam jak to wytlumaczysz?:)

Kopie kopiami, wyniki wynikami. To nie koniecznie musi iść w parze i w tym przypadku prawdopodobnie nie idzie.

dlaczego m.in w tym ktorym ci podalem mam kopie dzis z wczoraj a w tych co podajesz z hehe nie wiem nawet kiedy - albo jesli chodzi o zaindeksowane podstrony? zaktualizowane DC a trzyma stare strony? ja tam trzymam sie swojej wersji:P

Jak mówię - to nie musi iść w parze. Powodów może być co najmniej kilka:

- Znaki na niebie i ziemi wskazują, że BD to jakiś algorytm rozproszony. Znaczy że DC uzgadniają ze sobą wyniki, albo jakoś dzielą się robotą przy algorytmie. Nie oznacza to, że wymieniają się kopiami stron, bo faktycznie przerzucanie TB danych z miejsca na miejsce mijało by się z celem.

- W związku z powyższym każde DC ma swoje roboty i swoje kopie które sobie tam jakoś aktualizuje. Skoro jednak ustalanie wyników jest w jakiś sposób scentralizowane, to "świeżość" kopii ma tu marginalne znaczenie.

- Moje strony na zaktualizowanych DC są sprzed 3-4 dni. Starszych nie widziałem. Na poszczególnych DC są też różnice w ilości zaindeksowanych stron (ale zawsze pod jakaś ilość można podpiąć jakąś grupę) - co jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu że wyniki są "scentralizowane" niezależnie od kopii.

ja wyniki obserwuje nieco dluzej jak dwa tygodnie - ba ciagle od jaggera sie (bo wtedy mi ostro strony poszly do gory) im przygladam i te wyniki ktore podaje wtedy tez mi wskazywalo wiec mam nadzieje ze i teraz tak bedzie ale to tylko moje obserwacje

I to sie chwali - obserwacje i wnioski a nie dogmaty ;)

- co wiecej wlasnie wtedy obserwowalem duzy przyrost wynikow tj. na moje haslo gdy zawsze srednio bylo 4-8.000.000 wynikow (m.in to 72... wskazuje wyniki podobne do standardowych przedzial 4-8.000.00.) teraz znow pojawia sie 50.000.000 wynikow, tak skoczylo?

Tak, skoczyło. Ja na swoje hasła miałem zazwyczaj ok 2.5 - 3.3. Przy update na BD było ich ponad 5.9. Teraz wszystko się stabilizuje, chociaż wydaje mi się że takie nagłe wzrosty ilości wyników zakończone spadkami tej liczby będą sie powtarzać cyklicznie.

Pożyjemy - zobaczymy :P

Pozdr,

Z

Z tym co pisze, że linkor przegrywa z ze stronami stojącyminiemal wyłaćznie na katalogach - to niekoniecznie musi być efekt "ubicia" linków rotacyjnych. Być może liczy się zupełnie inny czynnik o którym na razie nawet nie pomyśleliśmy.

Po forach chodzą plotki, ze google polubił strony o strukturze portalowej, z duża ilością rzeczywistych podstron. Osobiście tego nie zauważyłem, raczej takim stronom daje bonus dobrze zrobiony system linkowania wewnętrznego.

A skąd takie dane? Kilka moich stron, na średnio i mało konkurencyjne frazy, wypozycjonowane niemal wyłącznie treścią strony (bez spammu) i linkami w 90% z katalogów, wyprzedziło konkurencję siedzącą na linkorze. Jedną stronkę intensywniej badałem - miała linki z katalogów jak moja, nawet więcej, lepiej napisany kod strony, do tego MSN wyrzucał zwykle po 2k linków rotacyjnych. Meta tagi podobne. Moja strona jest górą.

wydaje sie ze na stabilizacje jeszcze bedzie trzeba troche poczekac, raz na wyniki, a dwa niby byla aktualizacja PR i BL a ja wciaz widze bardzo rozne, raz nowe raz stare;/ wielki chaos i tyle - wiec ja zaciskam zeby ktorych nie mam i cierpliwie czekam dalej

Dzis gogle przeszlo samo siebie :rotfl:

wszystkie wyniki ktore mam od 8:00 do teraz sa tragiczne :rotfl: jeszcze tak zlych nie mialem od czasu gdy zaczela sie afera z BD i LD przynajmniej wiem ze IP gogle 216.239.37.99, i 39.99 oraz 216.239.57.99 są najgorsze jak mialo by tak zostac to ja sie poddaje i ide na sanki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności