Skocz do zawartości

XHTML – pozycjonowanie – tabelki – minusy czy plusy

zibipl

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie przeczytałem X kursów online o XHTML w połączeniu CSS zabrałem się za projekt i nagle dostałem mini obuchem w głowę z powodu rzekomej sporej niekompatybilności w przeglądarkach a zwłaszcza w IE 5.0 a inne też maja podobno mniejsze ale mają problemy.

Jeżeli by to była prawda to byłby to znaczny minus bo jednak spora cześć osób korzysta z starych przeglądarek.

A fakt że strona mogła by sypać się w kluczowych miejscach jest dość zatrważająca.

Fajnie że kodu mniej i łatwiej manipulować kolejnością wyświetlanych porcji tekst co do ich miejsca w pliku fizycznie ale klapa była by gdyby klient wchodząc widział puzzle

klapa była by gdyby klient wchodząc widział puzzle

musisz więc poczytać trochę więcej o projektowaniu.

trzeba pamiętać o kilku prostych rzeczach i można robić strony "niesypiące się" w różnych przeglądarkach.

starym forumowym pozdrowieniem: div div css! :)

Właśnie przeczytałem X kursów online o XHTML w połączeniu CSS zabrałem się za projekt i nagle dostałem mini obuchem w głowę z powodu rzekomej sporej niekompatybilności w przeglądarkach a zwłaszcza w IE 5.0 a inne też maja podobno mniejsze ale mają problemy.

Jeżeli by to była prawda to byłby to znaczny minus bo jednak spora cześć osób korzysta z starych przeglądarek.

A jak duża jest ta "spora część"? Ja już w sumie olewam te 4% (wg https://www.ranking.pl/rank.php?stat=browPL ), nie mam nigdzie IE .5x nawet żeby przetestować.

I tak się muszę męczyć z hackami dla IE 6.0.

Strony testuję w Firefoxie, IE 6 i Operze, i myślę że to rozsądne podejście.

Strony testuję w Firefoxie, IE 6 i Operze, i myślę że to rozsądne podejście.

ja jeszcze męczę kolegę z macintoshem i tamtejszym browserem safari :D

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

ja jeszcze męczę kolegę z macintoshem i tamtejszym browserem safari :D

Też chcę Maca!:D!;)!!!!!!!!!!

Żartowałem. W wolnej chwili zainstaluję w końcu Gentoo i Gnome 2.14 :D

A żeby nie było totalnie offtopic .. Nie wyobrażam sobie już teraz tworzenia stron bez CSSu ;)

Ja sprawdzam jeszcze pod IE 5.5, trzeba pamiętać o text-align: center; przy centrowaniu layów, czasami zdarzą się nieco przesunięte marginesy, ale ogólnie nie ma jakiś kosmicznych problemów i dobrze zrobiony lay na css+xhtml da rade i na IE 5.5 :D

Dała matka rozum? To kombinuj.

• 2 tygodnie później...
Dla podsumowania tematu proponowałbym o propozycje kursów internetowych dotyczących XHTML i CSS które według was są naprawdę warte przestudiowania.

Z polskich źródeł polecałbym: https://kurs.browsehappy.pl - jest to wciąż wczesna wersja, no ale zapowiada się już teraz bardzo ciekawie.

Co do Safari, oparte jest ono na silniku KHTML, a więc tym samym co Konqueror - strony powinny więc wyglądać tak samo w tych dwóch przeglądarkach, nie trzeba więc mieć Maca, ażeby na nim to sprawdzać ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności