Skocz do zawartości

Zaindeksowana 1 strona z przesłanych 141

login2175

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was, to mój pierwszy post na tym forum.

Jakiś czas temu przesłałem w google webmaster tools mapę mojej strony. Po kilku godzinach boot pobrał wskazane URLle (widziałem w logach), ale w panelu google pokazuję, żę zaindeksowano tylko 1 stronę z 141 przesłąnych.

Czy to znaczy, że 140 stron zostało odzruconych, czy może ta liczba będzie się jeszce zwiększać?

Strona to wyszukiwarka ogłoszeń towarzyskich - prawie cała treść to zdjęcia z krótkimi opisami oraz formularz do wprowdzenia zapytania. Oprócz tego jest kilka podstron z typowymi zapytaniami (np. miasta). Cała strona (oprocz podstrony z pomocą) to jeden program cgi napisany w C++.

Początkowo sądziłem, że problemem jest weryfikacja wieku na podstawie cookie (kiedy cookie nie było ustawione pokazywała się tylko strona z pytaniem o wiek, odpowiedź twierdząca przekierowywała na stronę główną, ale z ustawionym ciasteczkiem). Probówałem rozwiązać ten problem w ten sposób, że strona zawsze wyświetla pełną treść, ale dopuki cookie nie jest ustawione, na przodzie pojawia się popup z javascriptu z pytaniem o wiek. Niestety indeksowanie bez zmian.

Pomyślałem, że problemem może jest fakt, że opisy zdjęć są w wiekszośći w javascipcie (popupy po najechaniu na zdjęcie). Dodałem specjalnie po to wersję strony 'bez skryptów' (to tylko pic na wodę narazie, bo formularz nadal wymaga js :)), gdzie opisy idą zwykłym tekstem z nadzieją, że google zaindeksuje te strony. Niestety to też nie pomogło.

1) Czy google może wykrywać, że cała treść strony jest przysłonięta tabliczką z pytaniem o wiek?

2) Czy google używa cookie podczas indeksowania strony (weryfikacja wieku wymaga ustawienia cookie) - z moich obserwacji wydaje się, że nie.

3) Czy ktoś ma pomysł w czym jest problem? Wiem, że istnieją podobne serwisy (np. https://odloty.pl), które tez wywalają popup z pytaniem o wiek, a mimo to można w googlach odnaleźć pojedyczne anonse lub podstrony z miastem.

Adres mojej strony to : https://szukajdivy.pl

Przesłana mapa to : https://szukajdivy.pl/sitemap.xml

Dzięki,

Pozdrawiam.

Problem chyba się rozwiązał. Możesz podać, co było przyczyną, czy to tylko kwestia opóźnienia między odwiedzinami robota, a ukazaniem się w wynikach wyszukiwania ?

Zapytania lokalne stanowią 97% pytań o usługi, pozycjonowanie regionalne jest więc rzeczą konieczną. Np. zamiast frazy pozycjonowanie, warto użyć: pozycjonowanie Zielona Góra lub pozycjonowanie Koszalin.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności