Skocz do zawartości

Ile transferu?

Shaolin

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję serwera na oficjalną wizytówkę miasta. No i niestety mam problem, bo nie zajmowałam się nigdy stronami o podobnej tematyce, więc nie mam pojęcia, ile to może zjadać transferu... Administratorzy poprzedniej strony nie instalowali żadnych statystyk, nie ma też dostępu do logów - ile strona ma odwiedzin można się tylko domyślać... :D

Strona działa na systemie CMS, działów jest dość sporo, do tego forum, niestety jeszcze nieistniejące, więc trudno przewidzieć jaką będzie miało popularność. No i, co chyba najważniejsze, w tej domenie istnieje około 500 skrzynek pocztowych, po 10 mb każda.

Miasto ma około 30 tys. mieszkańców, spora część z dostępem do internetu.

Na chwilę obecną załatwione jest już konto z 40 gb transferu miesięcznie. Zaczynam się zastanawiać, czy to na pewno wystarczy... Bo sam serwis na początku pewnie nie będzie generował więcej niż 10 gb ruchu miesięcznie, ale gorzej ze skrzynkami mailowymi.

No i kwestia przestrzeni dyskowej. Same skrzynki mailowe zajmują ~5 gb, seriws i forum pewnie około 2 gb - 10 gb powinno chyba spokojnie wystarczyć...

Czy ktoś z Was ma doświadczenie jeśli chodzi o podobne serwisy? Czy podane przeze mnie 10 gb/40 gb wystarczy? A może negocjować inne warunki dla tego konta?

Zamiast siedzieć cały dzień na forum pograj sobie w fajne gry flash. Możesz też przejrzeć katalog stron (łączny PR=666 :P) i oczywiście dodać tam swój link.

Masz 13 lat? Kup sobie takie ściągi, będziesz dżezi! :-)

Sprzedam linki z PR5, www.php-fusion.pl - info na PW.

Mogę, ale chcę wiedzieć mniej więcej, czy mam szanse zmieścić się w takim transferze i przestrzeni dyskowej. Poza tym trzeba podpisać umowę na konkretny pakiet hostingowy, późniejsze zmiany niosą za sobą sporo formalności. Nie ma chyba sensu co chwilę zmieniać pakietu, więc chcę kupić od razu taki, który będzie wystarczający.

Zamiast siedzieć cały dzień na forum pograj sobie w fajne gry flash. Możesz też przejrzeć katalog stron (łączny PR=666 :P) i oczywiście dodać tam swój link.

Można tylko zgadywać

1 Co to za miejscowość... czy to miejscowość turystyczna np ?

2 Ile waży strona ...

3 Rozmiary serwisu ...

Jeśli zgadujemy to:

Małe miasto to może..tak 3000 unikalnych userów * 4 odsłony przy wadze 50 KB to jakieś 18-25GB/miesiąc transferu, a na email to jakąś połowę tego... (500 * 15mb/miesiąc) 8-10GB... więc moim zdaniem powinieneś się bez problemu zmieścić w limicie 40gb . No ale to takie zgadywanki :D

ps. Zapomniałem, Jeszcze roboty sieciowe...

...

Serwis niestety nie jest jeszcze gotowy, ale umowę o serwer trzeba podpisać już teraz... Więc nawet takie zgadywanie się przydaje ;).

Thx zergavis i beha - w takim razie póki co będzie 40 gb. Miejmy nadzieję, że wystarczy :D.

Trochę dziwi mnie Twoje podejście do transferu skoro ma być to oficjalna strona miasta, a zwłaszcza kwestia podpisania umowy na konkretny pakiet. Owszem, wykupisz jakiś konkretny pakiet o ustalonym transferze, ale zanim wybierzesz firmę hostingowa pytasz się jak wygląda sprawa przejścia na większy pakiet lub dokupienie dodatkowego transferu. Co więcej im większy transfer, tym możesz wynegocjować niższa cenę za dodatkowe GB. Jeśli nie ma z tym problemu to poprostu dopłacisz za dodatkowy transfer. Ponadto jeśli transfer [w co wątpię] był by naprawdę duży wzrośnie tez zużycie zasobów serwera co za tym idzie może firma hostingowa wymówić ci hostingu... W takim wypadku przenosisz sie na konkretnego dedyka z tak zwanym "nieograniczonym transferem" i pojemnością dysków w setkach GB

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

W takim wypadku przenosisz sie na konkretnego dedyka z tak zwanym "nieograniczonym transferem" i pojemnością dysków w setkach GB

No to jest właśnie typowe polskie podejście do sprawy. Jak płaci miasto, to nie liczymy się z kosztami. Strona niech generuje 10GB transferu, no ale my sobie dedyka zafundujemy, stać nas, a co !

Obojętnie, dedyk czy zwykły share - wykupić trzeba w firmie jakiejś. I tu sprawa ważna, żeby firma była wiarygodna, z dobrym supportem, świadcząca usługi na najwyższym poziomie.

Co do transferu - sądzę, że 40GB to aż nadto na tego typu serwis. Oczywiście trzeba uważać na maile, pilnować limitów. No i co do ewentualnej przesiadki na lepszy pakiet. Taką opcję ma większość firm hostingowych, a jęsli nie ma, to nie warto sobie głowy zawracać.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

No to jest właśnie typowe polskie podejście do sprawy. Jak płaci miasto, to nie liczymy się z kosztami. Strona niech generuje 10GB transferu, no ale my sobie dedyka zafundujemy, stać nas, a co !
Czytałeś co napisałem - może przeczytałeś ale nie zrozumiałeś? To przeczytaj sobie jeszcze raz choćby to co zacytowałeś "w takim wypadku.." :rotfl:

Może nie wiesz, ale transfer to nie wszystko jak chodzi o serwery....

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności