Skocz do zawartości

Zarabianie na reklamie

Jadwiga

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie pośrednio związane z pozycjonowaniem i optymalizacją :) Nie wiem gdzie zapytać w necie a tu na pewno są ludzie którzy się na tym znają i poradzą coś blondynce.

Otóż mam forum na platformie fora.pl i ktoś się zwrócił z propozycją, że za jakąś stałą stawkę chciałby mieć na wyłączność platformę reklamową na tym forum. Zastanawiam się czy warto się zgodzić czy może jest jakaś inna opcja zarobku, że powstawiam banerki i jakaś kasa się uzbiera za wyświetlenia/kliknięcia? Czy możecie coś polecić co się da zastosować na forum, a w szczególności na fora.pl, gdzie za dużo modyfikacji nie da się wprowadzić... Chodzi mi o takie coś jak adtaily. Zwykle takie systemy płacą za wyświetlenia czy za kliknięcia? Ile miesięcznie można na tym wyciągnąć?

I na ile wyceniacie miesięczną opłatę za platformę reklamową na wyłączność na forum? Takie minimum/średnia dla dużego forum...

I co to jest w tej prawej kolumnie tu na forum optymalizacji? Gdzie mam się zgłosić żeby móc takie banerki wsadzić u siebie na blogu na wordpressie i żeby mi za to zapłacili? :D

Duze forum to pojecie wzgledne. Dla reklamodawcy nie ma wiekszego znaczenia ilosc postow na forum, a ilosc wyswietlen, ewentualnie klikniec w banner reklamowy, zaleznie od modelu rozliczenia.

Najbardziej popularnym systemem reklamowym jest Google AdSense ale na forach srednio sie sprawdza. Lepszym rozwiazaniem jest adkontekst albo sieci cpm (koszt za tysiac wyswietlen). Mozna tez adkontekst (glownie chodzi o intertext) polaczyc z jakimis sieciami cpm.

Kolejna wazna sprawa to tematyka forum. Nie da sie na podstawie Twojego postu okreslic ile moze zarabiac takie forum.

Nareszcie ktokolwiek coś odpowiedział :)

Reklamodawca nazwał to forum "dużym" na podstawie Google Analytics, czytałam co to jest i wydawało mi się że można tam sprawdzać statystyki tylko swoich stron a nie potencjalnych reklamobiorców..? No ale pomijając to, zarejestrowałam się w adtaily i zobaczę czy będzie jakieś zainteresowanie, jeżeli nie to zdecyduję się na tę stałą współpracę z tym jednym reklamodawcą, bo w sumie oferta jest kusząca, ale czekam na ostateczne warunki umowy, bo są niepokojące :)

Twojego drugiego akapitu nie rozumiem :) Ale pogoogluję każdy wyraz po kolei.

Właśnie przeczytałam że w adsense zarabia się 10 razy więcej niż w adtaily :/ :)

Każdy kto prowadzi przynajmniej średni biznes wie, że jeżeli chodzi o sprawy związane właśnie z biznesem pierwsze pytanie jakie nalezy postawić, to " W jaki sposób dana firma chce mnie oszukać"

Generalnie musisz uważać na to, co kryje się pod pojęciem "cała powierzchnia reklamowa" . Jak znam zycie to zapłaci Tobie parę złotych,a forum przerobi w jeden wielki syf reklamowy .

Poczytaj sobie o Google ADSENSE, bo żadna polska firma nie jest w stanie tobie zapłacić więcej, niż właśnie Google .

A wg mnie adsense dla for nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Wszystko zależy też o czym jest jaka jest aktywność itp.

Jeśli jest tematyczne, można bezpośrednio uderzać do firm, ew testować sieci takie jak traddubler, zanox itp.

z for bardzo dobrym zarobkiem mogą być mailingi gdy będą dobrze dopasowane...

Pozdrawiam, (-;

www.topposition.pl - Top Position

tp468x60_banerrr.png

Jak nie tajemnica to ile ma odwiedzin dziennie ?

Nie wiem :) W wakacje miało "dużo". Może bardziej nastawiają się na ilość zarejestrowanych osób i mailingi? Juz widze te wiadomości zwrotne, żeby skasować ich konta bo sobie nie życzą mailingu :D Myślę, że ta firma mogła wysłać taką samą ofertę jeszcze do paru innych ludzi metodą kopiuj+wklej, tam w ogóle było w treści, że mi wysłali statystyki którymi się posłużyli, a żadnego załącznika nie było, więc to forum mogło się znaleźć w ich grupie potencjalnie rozwojowych for ;) Statystyki w okresie wakacyjnym zawsze na tym forum były najwyższe w ciągu roku, dlatego może lepiej zdecydować się na ich ofertę póki płacą, bo teraz pewnie forum będzie zimowało do czerwca... Mam parę pomysłów, żeby na tym forum ruch się pojawiał, ale jak już mam inwestować czas w prowadzenie tego forum, to chcę znaleźć rozwiązanie jak przy stosunkowo małym nakładzie czasu osiągnąć stosunkowo wysokie zyski :D Bo ta współpraca z nimi wiąże się z moim nakładem czasu, którego ilość ciężko mi oszacować. Myślę że jakby za dużo wymagali to mogę zerwać umowę i wtedy zdecydować się na adtaily czy adsense...

Dzięki za wiadomości - już mam 2 pytania więcej które im zadam.

to chcę znaleźć rozwiązanie jak przy stosunkowo małym nakładzie czasu osiągnąć stosunkowo wysokie zysk

bardzo złe podejście, najpierw trzeba coś dać, by coś otrzymać, to trochę egoistyczne, marketing tutaj żaden, zwłaszcza, że nie ma chęci ani dofinansowanie, ani na poświęcenie czasu ja też chciałbym być jak J.D Rockefeller, ale nigdy nie będę ;)

Bo ta współpraca z nimi wiąże się z moim nakładem czasu, którego ilość ciężko mi oszacować. Myślę że jakby za dużo wymagali to mogę zerwać umowę i wtedy zdecydować się na adtaily czy adsense...

analiza wyceny własnego czasu, nie jest niczym trudnym, pytanie brzmi na ile się człowiek ceni, i dlaczego tak mało, czy tak dużo, nie wiem co w tym dziwnego, każdy pracodawca zadaje podobne pytanie "A ile czasu jesteś w stanie pracować i na ile się cenisz" . Zerwanie umowy, bo wymagają więcej, niż jesteś w stanie dać, lub nawet chcesz? Znów niedojrzałe podejście, najpierw pokaż co potrafisz, potem wymagaj (nie działa to w drugą stronę, to nie ty, stawiasz warunki, ewentualnie możesz spróbować znalezienie consensusu, ale..przy takim podejściu, to lepiej to co zostało ci zaproponowane

Najlepszy Warsztat samochodowy Goleniów

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

Zarejestrowałam się na Google Analytics i przeczytałam, że nie można tam śledzić witryny - najpierw trzeba wkleić kod, a ta firma nie mogła tego zrobić, więc trochę skłamali, że mają statystyki mojego forum z Google Analytics.

to chcę znaleźć rozwiązanie jak przy stosunkowo małym nakładzie czasu osiągnąć stosunkowo wysokie zysk

bardzo złe podejście, najpierw trzeba coś dać, by coś otrzymać, to trochę egoistyczne, marketing tutaj żaden, zwłaszcza, że nie ma chęci ani dofinansowanie, ani na poświęcenie czasu ja też chciałbym być jak J.D Rockefeller, ale nigdy nie będę ;)

Ja też uważam, że nic za darmo się nie należy, już sporo czasu an to forum poświęciłam :P:P Ja tu tylko zastanawiam się jak to rozegrać, jeżeli mam wybór między:

1) umową z tą firmą i utracenie 100% kontroli (mentalnie) nad forum i jeszcze poświęcanie czasu na stały kontakt z nimi i pilnowanie forum czy coś nie łamie warunków umowy;

2) zarabianie np. w adtaily i adsense, gdzie praktycznie nie muszę niczego pilnować na forum 24h na dobę.

Wolę spożytkować mój cenny czas na jeszcze inne projekty a nie podpisać z nimi umowę przez co mój potencjał się będzie marnować bo nie będę mieć czasu na inna działalność :D Kwestia tylko czy jestem w stanie dostać tę samą stawkę z adtaily i adsense, bo jeżeli dostanę 10% to wolę już podpisać umowę z tą firmą... Logiczne. Nie chcę pochopnie podejmować decyzji. W ogóle nie brałam pod uwagę zarabiania na reklamach, wszelka moja działalność w necie zawsze była za darmo dla dobra społeczeństwa, więc to nie jest tak że chcę coś za nic :P :P :]

Bo ta współpraca z nimi wiąże się z moim nakładem czasu, którego ilość ciężko mi oszacować. Myślę że jakby za dużo wymagali to mogę zerwać umowę i wtedy zdecydować się na adtaily czy adsense...

analiza wyceny własnego czasu, nie jest niczym trudnym, pytanie brzmi na ile się człowiek ceni, i dlaczego tak mało, czy tak dużo, nie wiem co w tym dziwnego, każdy pracodawca zadaje podobne pytanie "A ile czasu jesteś w stanie pracować i na ile się cenisz" . Zerwanie umowy, bo wymagają więcej, niż jesteś w stanie dać, lub nawet chcesz? Znów niedojrzałe podejście, najpierw pokaż co potrafisz, potem wymagaj (nie działa to w drugą stronę, to nie ty, stawiasz warunki, ewentualnie możesz spróbować znalezienie consensusu, ale..przy takim podejściu, to lepiej to co zostało ci zaproponowane

Raczej wolę żeby były określone w umowie szczegółowe warunki współpracy a nie takie że oni mogliby to na swoją korzyść interpretować i wymagać rzeczy niemożliwych... Jeżeli ich wymagania mieściłyby się w normie to ja się mogę wywiązać z umowy, ale nie wiem czego ode mnie chcą na dzień dzisiejszy, dlatego na ile się da to chce z nimi ustalić szczegóły współpracy tak żeby wszystko było jasne i to nazywa się odpowiedzialność, a nie że podpisuję umowę jaką mi podsuwają a później staram się wywiązać z warunków...

Tak samo oni mogą zerwać umowę w każdym momencie, więc dlaczego ja bym nie miała prawa do zerwania umowy? :P Ja chętnie podpiszę umowę na czas określony z możliwością przedłużenia, ale jeżeli oni się zabezpieczają na wypadek niezadowalających efektów ze współpracy z tym forum (mało odwiedzin a nie że ja bym nie wykonywała ich zaleceń) to jest to obustronne, że ja mam prawa i obowiązki a nie że oni mają prawa i obowiązki a ja tylko obowiązki.

Ja już mam dosyć wykorzystywania mnie na rynku pracy, więc muszę twardo negocjować :-)

Inna sprawa, ze jesli to jest forum na subdomenie .fora.pl, to w jakis sposob mogli dotrzec do statystyk.

Ewentualnie mogli przeanalizowac Twoje pozycje w serpach i na tej podstawie oszacowac ilosc wejsc dziennie, z jakis tam rozrzutem.

Do analizy dorzucic mogli ilosc zarejestrowanych uzytkownikow, przyrost uzytkownikow, ilosc gosci aktualnie przebywajacych na forum oraz aktywnosc uzytkownikow.

Czesc for na darmowych platformach takich jak .fora.pl jest wartosciowa, natomiast ich wlasciciele sa laikami i czesto nie maja pojecia na temat administrowania.

Nie oznacza to, ze firma szuka jeleni, ale z pewnoscia jest to relatywnie tania forma promowania swoich produktow. Nie bez znaczenia jest fakt, ze forum na wlasnej domenie, daje przewage nad forum z subdomena.

Poza tym, o ile mnie pamiec nie myli, na fora dzialajace w obrebie serwisu fora.pl sa dodawane automatycznie jakies reklamy,tak?

Poza tym, o ile mnie pamiec nie myli, na fora dzialajace w obrebie serwisu fora.pl sa dodawane automatycznie jakies reklamy,tak?

Tak, już 2 razy ich o tym informowałam i widząc że mi wysyłają to samo co do innych ludzi to czekam co mi tym razem odpowiedzą.

A linki w postach użytkowników są traktowane jako reklama?

Linki w postach i sygnaturkach uzytkownikow, a takze na ich profilach, moga przejawiac wartosc pozycjonujaca, pod warunkiem, ze skrypt forum nie dodaje do nich automatycznie rel="nofollow".

Kraza legendy na temat tego czy warto pozyskiwac linki nofollow czy tez nie. Sam nie mam okreslonego zdania na ten temat. Jezeli chodzi o w pelni automatyczny proces pozyskiwania tego typu linkow, np. przy uzyciu Scrapebox'a to jak najbardziej jestem na tak, szczegolnie w przypadku zaplecza pod SWL'e rotacyjne.

Widzialem kilka testow z ktorych wynikalo, ze linki nofollow same w sobie nie podnosza pozycji strony. Mozliwe jednak, ze stanowia pewnego rodzaju stabilizator dla strony. W koncu linkowanie stron ma przypominac linkowanie naturalne, linki nofollow w takiej sytuacji tez sa pozadane, tak samo jak linki z obrazkow czy nawet linki bez konkretnego slowa kluczowego jako anchor.

Na fora.pl okazało sie, że Regulamin zakazuje zarabiania na tych forach (swoja drogą ja ten regulamin akceptowałam w 2005 roku gdy może jeszcze nie było punktu o zarabianiu), więc usunęłam również adsense i adtaily z tego forum. Myslę o tym, żeby jednak przenieść to forum na inny serwer, ale da się przenieść posty i konta użytkowników bez maili.

Dam sobie spokój z reklamą na tym forum, bo teraz jak się dowiedziałam na czym polega to zarabianie na reklamie to mam już inny pomysł :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności