Skocz do zawartości

Artykuły: synonimizowane vs unikalne

blizzarder

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko jest dla ludzi.

Od ponad pół roku mam swoje, małe zaplecze precli (~30 sztuk). Wrzucam na nie teksty synonimizowane w różny sposób. Raz tylko zajawka, raz kilka zdań raz wszystko jest ładnie mieszane. Efekt? Żadnego bana, pr0-3 i site rośnie.

blog o apple | highlab.pl - blog technologiczny

• 2 tygodnie później...

Powiem Ci jak jest:

1. Jeden Seowiec z Onetu mówi, że nawet mała zmiana tekstu o tej samej treści poprzez inne formatowanie, włączenie nowych słów lub ich synonimizację jest pozytywnie odbierana przez Google, moje zdanie jest inne - to dobre na krótka metę, potem filtr

2. Matt Cuts twierdzi, że algo jest w stanie rozpoznać powielony tekst mimo jego synonimizacji - moim zdaniem p...lenie, choć ze słabo zsynonimizowanym tekstem algo sobie radzi, dlatego napisałej wyżej, że filtr

3. Ja Ci mówię, że lepiej używać unikalnych tekstów, bo G. czyta wszystko, także to co jest noindex, więc jeżeli nawet ktoś skopiuje część tekstu z Twojej strony, która będzie zaindeksowana później (np. wordpress w budowie) , to inżynierowie G. będą w stanie udowodnić, że tekst pojawił się wcześniej na Twojej stronie i Ty jesteś jego autorem przy dochodzeniu praw autorskich (może to się wydać niektórym bardzo śmieszne :))

Ad Twojego pytania, tak zdarzyło mi się otrzymać 30 banów na 40 zapleczówek z tekstem zsynonimizowanym na subdomenach, ale pewnie był spamraport

Niestety tak nie jest.

Google nadal nie potrafi odróżniać oryginalny content. robi to jedynie na podstawie linków z sieci społecznościowych oraz skarg o naruszaniu praw autorskich. zresztą Matt Cutts mówił o tym mniej więcej w taki sposób: uważasz że właśnie Twój kontent jest oryginalny? udowodnij nam.

Co do "czytania" tekstów przez googla - uwierzyłbym że google zna morfologiczną budowę języka angielskiego, ale polski? wątpię :)

Pozycjonowanie w Yandex - piszę o pozycjonowaniu w krajach wschodnich

Zgadzam się, musieli by serwerownię wybudować specjalnie do analizowania tekstów w różnych językach na całym świecie. Spec. Googla muszą coś mówić, coś zawsze wymyślać, choćby po to aby psuć szyki i zasiać ziarno niepewności tysiącom pozycjonerów na świecie. Aczkolwiek jestem za dobrym, wielopoziomowym mieszaniem naszych tekstów, wtedy możemy mieć prawie pewność co do " unikalności" artykułów.

Czemu uparliście się do porównywania olbrzymiej ilości stron i komputerów średniej wielkości miasta.

Wystarczy, że google przeora te pare set czy pare tyś stron, które linkują do waszej i tylko w obrębie tych stron sprawdzi czy teksty się w jakimś stopniu pokrywają.

Co z tego, że na stronie X jest tekst podobny do waszego? Nie linkuje do was więc jest "olany".

To prawda, że teksty teksty z markova ładnie wchodzą do indeksu, pytanie czy chcemy mieć taki tekst na naszym zapleczu. Czy ma to być zaplecze na pół roku czy na wiele lat?

A ja mam pytanie związane z tematem, ale trochę od drugiej strony.

Jeśli pozycjonuje się stronę dodając artykuły z odnośnikami na precle i do katalogów to jak istotna jest unikalność tych tekstów? Czy na każdym preclu/portalu powinien być inny tekst, całkowicie inny? Czy w przypadku artykułów z linkami nie ma to aż takiego znaczenia?

Ma znaczenie. Po pierwsze widać, że teksty dodała ta sama osoba="nienaturalne linkowanie"=filtr. Zwłaszcza jak będziesz linkował z tego samego miejsca w tekście i jeszcze z tym samym anchorem. Myśl po prostu jak nie dać się złapać.

Po drugie powielone teksty gorzej się indeksują.

Ok dzięki za info. Będę się starał zmieniać teksty. A jak bardzo różne muszą być żeby algorytm się nie połapał. Domyślam się, że nie ma jasnych wytycznych co trzeba zmienić, ale czy na przykład może wystarczy szyk zmienić akapitów lub przestawić zdania miejscami. Czy raczej należy od nowa napisać cały tekst?

A przecież artykuł synonimizowany też może być unikalny.

Stopień unikalności tego co napisałeś sprawdź biorąc po 30 słów w cudzysłów i w pasek google z tym i bedziesz widział na ile jest unikalny. Są tez jakieś programy do tego. No i zmieniać anchory w tekście i co któryś wczucać link podstrony a nie ciągle główna lecieć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności