Skocz do zawartości

POMOŻ MI!

tobx

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Witam, mam kilka pytań. Co ciekawe, pytałem prawnika (ale speca od innej dziedziny) i nie potrafił dać odpowiedzi, której byłby na 100% pewny ;-)

1) Jaki ciąg znaków podlega ochronie? Weźmy sobie przykładowo np. taką TPSA. Czy ochronie podlega:

www.telekomunikacjapolska.pl

www.telekomunikacjapolskasa.pl

www.telekomunikacja-polska.pl

www.telekomunikacja_polska.pl

www.telekomunikacja-polska-s-a.pl

www.tpsa.pl

www.tp-sa.pl

www.tp_sa.pl

itd, kombinacji dałoby się namnożyć.

Czy ochronie podlega tylko jeden konkretny string, a wszystkie inne są wolne?

2) Czy ciąg podlega ochronie także jako podciąg innego ciągu znaków?

Przykładowo, jeśli firma nazywa się: adidas, to czy ochronie podlega np. www.mojadidas.pl lub www.mojeadidasy.pl (www.mojeadadidasy.pl)

Albo nawet w przypadku ostatniego euro2012. Czy ochronie podlega mojeeuro2012 itd.

3) Czy ochronie podlegają wszystkie możliwe domeny? Czyli np. podmiot o zastrzeżonej nazwie adidas ma automatycznie zastrzeżone:

www.adidas.pl

www.adidas.com.pl

www.adidas.org.pl

www.adidas.info.pl

www.adidas.net.pl

Zakładając, że adidas jest zastrzeżoną nazwą, bo nie chce mi się tego sprawdzać, a już napisałem ;-)

3b) i teraz rozwinięcie. Czy zastrzeżone również są:

www.adidas.prv.pl

www.adidas.blog.onet.pl

www.adidas.xt.pl, www.adidas.xja.pl, www.adidas.abc.pl (pierwsze lepsze aliasy)

3c) I jeszcze jedno rozwinięcie. Czy w swojej domenie globalnej mogę stworzyć poddomenę:

www.adidas.mojadomena.pl

Reasumując jakie typy domen podlegają ochronie?

www.LudzieSportu.pl - Twój własny serwis sportowy.

Strony domowe sportowców oraz osób związanych ze sportem.

Czytalem ostatnio, ze ktos probowal zastrzec sobie znak towarowy w urzedzie patentowym ADADIS (czy jakos tak) i od razu mial na karku prokurature.

Generalnie www.LudzieSportu.pl mysle ze na PiO nie ma nikogo na tyle kompetentnego, zeby ci odpowiedziec na te pytania. Sam prawnik tez nie jest prawem - to moze orzec tylko sąd.

Moja rada jest taka, ze jak chcesz uzyc jakiejs nazwy znanej firmy (np. w domenie), to powinno sie wystosowac pisemko do danej firmy, czy wyrazaja na to zgode. A nie liczyc na "o, kupie domene znanej firmy, a moze jakis (epitet) ja kupi".

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Ja tam używać nie chcę i się w ogóle na tym nie znam. Ale przykładowo nie chciałbym takiej sytuacji, że zarejestruje mi się w serwisie ktoś po loginem: bizonikermit (w sensie: Bizon i Kermit), a potem pojawi się prawnik z firmy Nike, z roszczeniami za użycie ciągu znaków, który jest zastrzeżony ;-)

www.LudzieSportu.pl - Twój własny serwis sportowy.

Strony domowe sportowców oraz osób związanych ze sportem.

Od zawsze jest taka reguła: chcesz byc pewny - zarejestruj znak. W innych przypadkach mozesz:

1. gdybac

2. obawiac sie

3. liczyc na farta

No niestety, nic innego nie wykombinujesz. Tutaj ludzie Ci moga napisac tylko ich opinie, to co mysla - ale zadnej pewnosci dzieki temu miec nie bedziesz na pewno. :)

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

• 1 miesiąc temu...

No dobra ale rejestrowanie znaku to dość descperackie wyjście bo trzeba założyć działalność i wyłożyć trochę kasy.

Jak to w końcu jest? Jeżeli zarejestruje domenę xxx.pl w momencie kiedy nazwa xxx nie będzie zastrzeżona to jeżeli później ktoś zarejestruje znak towarowy xxx to może mi odebrać domenę xxx.pl?

Halo Beerbant!

Jezeli koles kupil domene zanim Ty zarejestrowales znak towarowy nic nie zdzialasz...

Juy kiedys sie wypowiadalem na tym forum w tej kwestii i to wielokrotnie chyba raczej. Jesli ktos sobie yarejestrowal ywzcyajowa nazwe domeny typu www.samolot.pl a po 5 latach wchodzi do polski firma SAMOLOT i zarejestruje nazwe firmy wjako znak zastrzezony, to jesli wlasciciel domeny www.samolot.pl robi tam zupelnie inny niezwiazany z dzialalnioscia firmy SAMOLOT serwis, to moze spac spokojnie i jednie zrobic prezent gwiazdkowy firmie SAMOLOT oddajac domene.

Jesli natomiast nazwa nie jest zwyczajowa, jest to nazwa wlasna, charakaterystyczna dla danego produktu, typu chusteczki KLEENEX, czyli jak to ma miejsce w przypadku 4 z pieciu domen naszego pytajacego, to domeny przepadna. Tylko w przypadku goldman-sachs.pl mozesz sie tlumaczyc, ze zrobi sobie serwis o jego wujku o takim wlasnie nazwisku..reszta domen leci w sadzie do wlasciciela...

Zreszta, taniej jest zadzwonic do rzecznika patentowego niz tak tracic czas tu gdybajac...i rowhniez poczytac ustawe prawo wlasnosci przemyslowej...Poza tym, jesli ktos nagle wpadnie na pomysl zarejestrowac znak towarowy na KLEENEX na przyklad w klasie towarow innej niz firma kleenex, to bedzie klopot, gdyz po pierwsze zawsze najpierw bedzie postepowanie wyjasniajace, czy aplikacja moze zostac przyjeta i nie narusza jakichs juz postanowien Urzedu patentowego. nie znam sie az na tyle (jeszcze), ale wazniejsze sa tutaj rowniez umowy miedzynarodowe i prawo europejskie. Jesli ktos rejestruje w jednym kraju, to za odpoiwednia doplata ma ochrone w calej Unii automaytycznie....

Ochronie to podlegają prawa autorskie i interesy właściciela znaku towarowego, a nie domeny jakiekolwiek.
MRTN, nie myl prawa wlasnosci przemyslowej z prawem autorskim, choc obydwa naleza do prawa wlasnosci intelejktualnej.
Witam, mam kilka pytań. Co ciekawe, pytałem prawnika (ale speca od innej dziedziny) i nie potrafił dać odpowiedzi, której byłby na 100% pewny ;-)

Malo ktory prawnik sie orientuje w sprawach domen. Wiem, bo aktualnie goraczkowo pytam wlasnie o te sprawy ktore sa tutaj poruszane

dotyczy to kazdego rodzaju domeny, w ktorej jest slowo bedace znakiem towarowym, . jesli TPSA zastrzegla TPSA, to jest to TM, jesli zastrzegla rowniez Telekomunikacja POlska, to bezie to telekomunikacjapolska,pl, ale i telekomunikacjapolskasa.pl

No tak ale my tu cały czas gdybamy na temat domen polskich.

A co z domenami globalnymi? Może nam ktoś ją zabrać?

A co z .eu?

To nie rodzaj domeny decyduje o odebraniu, jesli w domenie jest znak towarowy, tylko prawo kraju w ktorym jest posiadacz tej domeny. Jesli holender zarejestrowal mieszkajac w niemczech domene .pl z ze znakiem towarowym, to jesli wlasciciel znaku zarejestrowal znak w EPO (Europejskim Urzedzie patentowym) to ma ochrone na caly europejski rynek i ochrona znaku obowiazuje w kazdym z tych panstw. jesli domene .pl kupil australijczyk, to na zasadzie porozumien miedzynarodowych tez bedzie scigany jesli jest to firma globalna lub jesli jest to znak towarowy malej polskiej firemki i ta firemka chce odzsykac domene .pl, .eu lub jakakolwiek (choc australijczycy przecie nie zarejestruja domeny .eu, ale taki przyklad ogolny podalem) to na podstawie odpowiednich umow i kasy w budzecie bedzie mogla starac sie odzyskac domene niewazne gdzie ten ktos sie ukryje, chyba ze ukryje sie na Kubie w puszczy Laosu lub kambodzy, albo zamieszka na Mount Everescie, choc nawet wtedy zaocznie bedzie ten ktos zmuszony do wydania domeny jesli nie ebdzie potrafil udownodnic do niej swoich praw i oczywiscie zastrzezone slowo w domenie nie ejst slowem zwyczajowym i dodnosi sie do odpowiedniej klasy produktow...Zagmatwane to, ale tak to wyglada...Szansa zawsze jest,a le mala

Np gdyby sie okazalo, ze firma Ferrero produkujaca Rocher chce wykupic domene www.rocher.pl w Poslce a ta jest juz wykupiona wczesniej przez kogos kto tym bardziej zastrzegl sobie znak towarowy o nazwie Rocher, przy czym nazwa Rocher jest zastrzezona dla innej klasy produktow, np wibratory Rocher, to firma Ferrero bedzie si skarzyc w sadzie, ale co do domeny jest przegrana na moje oko (nie ejstem prawnikiem w tym zakresie), bo sie spoznila po prostu (choc trzeba wziac pod uwage, ze w momencie gdy ten ktos od wibratorow zglosil nazwe Rocher do zastrzezenia i nie udowodni, ze ma w kontekscie histroycznym, gdyz np. okaze sie,z e firma Ferrero uzywala nazwy znacznie wczesniej, pelne prawo do nazwy, to taki wniosek bedzie odrzucony w postepowaniu sprawdzajacym i taka firma nie otrzyma prawa do tej nazwy nawet w odniesieniu do wibratorow...W panstwwach starej Unii Europejskiej sady jakos uwazaja,z e wlasciciele znakow towarowych maja pierwszenstwo do nazwy domeny, co jest dla mnie absurdem, o ile ktos kto wykipl domene o nazwie znaku towarowego nie prowadzi dzialalnosci w tej klasie towarow dla ktorych ta nazwa jest zastrzezona i nie esjt to nazwa wlasna... Dla nazw wlasnych tez uwazam, ze pierwszenstwo nalezy sie firmom.

Pisze post pod postem, bo jest jeszcze jedna sprawa warta wspomnienia, a nie chce zakladac nowego tematu:

Wlasnie znalazlem pewien wyrok sadu polubownego ds. domen internetowych

Sąd Polubowny ds. Domen Internetowych w swoim wyroku z 16 listopada 2006 r. stwierdził, iż dodanie w domenie internetowej znaku "e-" przed oznaczeniem odróżniającym przedsiębiorstwa nie tworzy nowego oznaczenia i jest czynem nieuczciwej konkurencji.

Naprawde warte przeczytania:

https://www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/Orz.../w_15_06_pa.pdf

Qrcze.....

Straszna sprawa bo teraz jak sie podłapie fajna domenę to bedzie trzeba zakładać przedsiębiorstwo i jeszcze produkowac jakieś shity żeby móc utrzymać domenę bo jak ktos sie znajdzie z kasą to nam ja zabierze.

A jak wiadomo internet się rozwija i domenek coraz mniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności