Skocz do zawartości

Jak przyspieszyć ponowne zindeksowanie - zmiana systemu CMS na domenie.

misieq

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

mam domene, która na lokalne frazy przez ponad rok trzymała sie na pierwszych pozycjach na lokalne frazy (w zupełności mi to wystarczało)... potem przyszły pingwiny i pandy i... pofruneło.

Kupiłem zatem nową domenę i starym sposobem zrobiłem 301. Wszystko się ładnie przeniosło, google załapało nową domenę... jednak pozycje spadły jeszcze bardziej (z ok 60 pozycji na ok 100)

Od jakiegoś czasu nosiłem sie z zamiarem zrobienia nowej strony... wiec przyszedł na to czas. Zmieniłem system z Wordpresa na CMSa pisanego na moje indywidualne zamówienie. Sam jestem koderem, wiec strona została zaprojektowana raczej poprawnie (choć nie wykluczam małych uchybień) Od kilku tygodni strona stoi na nowym silniku, ale google cały czas pokazuje linki do starych (nieistniejących już) podstron.

Pomyślałem, że może to wina tego 301 - więc zdjąłem przekierowanie. Niby jest lekki wzrost z pozycji 105 na 100 ;) ale to nadal jakby przypadkowe wahania.

Czy jest jakaś metoda, żeby przyspieszyć indeksowanie nowej strony (nowych urlów do podstron).

Czy ktoś miał podobny przypadek? Czy dać nadzieje jeszcze tej domenie, czy kupić kolejną i pozwolić sie jej zaindeksować naturalnie (bez żadnych 301 itp)?

Pozdrawiam. K.

Delikatne podlinkowanie strony głównej i podstron, ale nie wolno przesadzić.

VS

Puść na wszystkie podstrony blasta ScrapeBoxem. Dodane komentarze przepinguj. Bot szybko je zaindeksuje.

ja na Twoim miejscu pobawił się w zdobycie linków z dobrych serwisów (czyli te z pr + linki tematyczne)

uwaga liczne multikonta

ja na Twoim miejscu pobawił się w zdobycie linków z dobrych serwisów (czyli te z pr + linki tematyczne)

To może przeczytaj wątek od początku. Autor chciał przyśpieszyć indeksowanie.

Jeżeli chcesz zrobić tak jak piszesz, to życzę powodzenia i cierpliwości ;)

chyba troszkę źle zadałem pytanie... strona jako tako jest zaindeksowana. Jak w google wpisze site: domena - to problem polega na tym, że wyniki wyswietlają i nowe podstrony i stare z wordpresa.

I dla przykładu linki w google wygladaja tak:

domena/oferta

domena/page-oferta-1.html

Problem polega na tym, że pierwszy link jest pozostałością po wordpresie a jego juz nie ma. Jak kilkne w pierwszy link to strona sie wywietla ale moj cms wypisuje tresć typu: wystąpił błąd, podana strona nie istnieje - czyli typowe 404

Drugi link działa prawidłowo.

Największy problem polega na tym, że ta 100 pozycja w google na fraze która mnie interesuje jest wynikiem pozostałości po wordpresie (nie dziwo, że pozycja jest taka niska, skoro wyskakuje 404).

Wczoraj wgrałem sitemap.xml przez google webmaster tools, ale chyba jeszcze za wczesnie na efekty. może powinienem jeszcze stworzyć robots.txt i recznie wykosić stare linki (bedzie ich koło setki) a potem skatalogować i podlinkować czymś szybszym wpisy w katalogach? Co myslicie?

Ps. Zaznaczam, że domena jest świeża ;) blasty na dzień dobry to chyba nie najlepszy pomysł, co?

To chyba bez znaczenia - redirect był zrobiony na nową domenę. Jak zmienił się silnik to redirect wskazywał na nowy silnik. Problem polega na tym, że w indeksie googla zostały stare i nowe linki.

@misieq jak to bez znaczenia? Masz nowe linki (stare są nieaktualne), więc skąd google ma wiedzieć wyświetlać tylko nowe i przenieść na nie moc?

Żeby wyindeksować stare możesz dać prędzej wskazane 301 lub 404 i czekać. 301 jest o tyle lepsze, że user będzie przekierowany jakby czasem jeszcze dostał stary adres.

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

@golum

uważam, że zapewne masz rację, ale mam swoje wybrane precle, na które można dodawać treści, dodaje na każdym artykuł z linkiem na stronę główną i po tygodniu mam zaindeksowane, ale dotąd nie indeksowałem za dużo treści, więc pewnie się mylę

uwaga liczne multikonta

@rwtrb Nie twierdzę, że to zły sposób :) Jednak pracochłonny. To kupa roboty z dodaniem artykułów z linkami do precli, przy małej skali, to można się pobawić. Do szybkiej indeksacji, to lepiej się nadaje blast SB.

Jednak autor już wyjaśnił, że chodziło mu o wyindeksowanie stron, a nie szybkie zaindeksowanie, a to już omówili nasi przedmówcy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności