Skocz do zawartości

Teksty z synonimami - kiedy google czuje duplikat?

grosiek

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w tekstach tworzę przynajmniej 3 poziomy zagęszczania. Przy normalnym tekście na 4000 znaków można rozbudować go synonimami nawet do 15000 znaków, z tego wychodzi później ok. 2000/2500 unikalnych tekstów. Czasem lepiej poświęcić 8-10h na napisanie takiego tekstu i mieć spokój, aniżeli co trochę siadać do pisania nowych tekstów.

Same synonimy słów nie wystarczą - trzeba tworzyć też alternatywne budowy zdania i dodawać słowa, które niekoniecznie są synonimami ale stworzą sensowny twór. Warto stosować tam gdzie pasują "puste" warianty, tzn. dodawać opcjonalny wyraz, który nie w każdym wygenerowanym tekście się pokaże. Przykładowe zdanie:

{{Trzeba|Warto|{Racjonalnie|Sensownie} jest} {- {bez {cienia|} wątpliwości|nie ma {co do tego|} wątpliwości|{co|} nie ulega wątpliwości} -|} poświęcić {swój|własny|} {cenny|wartościowy} czas {by|i|oraz} {{s|}tworzyć|{z|}budować|{s|}konstruować|{na|}pisać|składać} {bardzo|przynajmniej umiarkowanie|} {rozbudowane|skomplikowane|złożone} {zdania|sentencje|teksty|wypowiedzi}|{Pewnym|Truizmem|Prawdą} jest, {iż|że} {poświęcenie|praca} {i|oraz|czy} {trud|wysiłek|zaangażowanie} są {godne|warte} {rezultatów|efektów} {w postaci uzyskania|pod postacią} {rozbudowanego|skomplikowanego|złożonego} {zdania|tekstu|wypowiedzi}}.

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

W początkach synonimizacji miałem (mam zresztą nadal) tabelkę w excelu z tekstem. Każde zdanie było pisane "od nowa w 4-8 wariantach, potem losowanie i scalanie wszystkich zdań w sensowny tekst. Wymagało to trochę pracy, żeby zachować logikę, ale warto było. Wystarczy policzyć: 8 wersji każdego z 12 zdań to liczba kombinacji 8 do potęgi 12. Jeśli dodać do tego synonimy wewnątrz zdań, to 1 tekst załatwi naprawdę wiele wpisów. Przydałby się do tego jakiś niewielki programik, bo excel jest trochę uciążliwy.

Eksperyment Discover.pl

jest taki fajny program Rapid Rewriter, zdania jedno po drugim Ci pokazuje a Ty tworzysz np.5 wersji tego samego zdania. Jak już masz zamienne zdania, to w każdym z tych zdań jeszcze wstawiasz synonimy do słów.

Jestem otwarty na propozycję pracy/współpracy przy SEO/SEM/PPC. // szkolenie psów oferta na mojej stronie: https://doberman.wroclaw.pl/

Nie ma reguły na to kiedy tekst jest wychwytywany jako duplikat a kiedy jeszcze nie...

Całkiem niedawno zakładałem podobny temat ale odnoszący się do porównania każdy tekst osobno czy teksty z synonimami?

I wychodzi na to, że nie ma sensu pisać każdego tekstu osobno:D

Ja uważam, że najlepiej synonimizować całe zdania - może więcej przy tym roboty ale również wychodzi masa tekstów i na pewno bardziej unikalnych...

Potrzebujesz teksty na stronę, bloga czy do sklepu online? Sprawdź moje portfolio na pawelgibek.pl. Specjalizuję się w tematyce motoryzacji i zdrowej żywności.

Zwróćcie uwagę, że patrząc na unikalność bieżecie pod uwagę cały tekst, a nie przyjkładowo jedno zdanie którego unikalność można obliczyć prostym wzorem matematycznym, wtedy unikalność nie wypada już tak dobrze.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Ale napisanie jednego zdania w {takiej samej|niemal identycznej} formie może sie trafić naturalnie. Przykładowo zdanie "Źle się czuje, nie idę dzisiaj do pracy" może zostać napisane przez kilka niezależnych osób na różnego rodzaju blogach czy facebooku. Moim zdaniem rozpatrywanie każdego zdania osobno nie ma sensu. Oczywiście mogę się mylić.

Jedno zdanie nie jest wyznacznikiem duplikatów. Jak przejrzysz sobie serwisy z newsami o danym temacie to pewnie połowa newsów będzie zawierała to samo/podobne zdanie.

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności