Skocz do zawartości

Magisterka - Pozycjonowanie

DarkSin

Rekomendowane odpowiedzi

Również pisałem swego czasu magisterkę z zakresu SEO, jako że byłem na studiach marketingowych na UŁ tam prace opisowe to normalka. U mnie temat brzmiał dokładnie "Zarządzanie kampanią SEM jako istotny czynnik sukcesu strony internetowej." - jako część badawcza opisałem case jednej strony na podstawie 3 letniego pozycjonowania i 2 letniego adwordsa. Miałem trochę problemów z promotorką bo jej zdaniem "powielanie bytów" (czyli często zupełnie nieprzydatne ludziom strony zapleczowe idące w tysiące sztuk) to kiepska praktyka - a cały problem w tym, że o to się w znacznej mierze rozbija SEO... Tak czy inaczej fajne jest pisanie z zaganień które się zna empirycznie, wtedy przynajmniej o jedno pytanie na obronie jest się w 100% spokojnym ;)

Jeżeli poznałeś tajniki algorytmu google i wiesz, co zrobić, aby wypozycjonowac szybko i tanio każdą frazę, to pisz. Reszta to przypuszczenia. Akurat informatyka to nauka konkretów i boje się trochę, że twoja praca mgr może zmienić się w wodolejstwo. Wystarczy przeczytać jakąkolwiek książkę o seo (moze poza Wojownikiem SEO), aby stwierdzić, że to wodolejstwo. Jeśli spotkasz jeszcze profesorka, który powie, że Pana wywody to banały bo to każdy wie, to praca mgr zmieni sie w kolejną pozycję popularnonaukową dobrą dla kierunku informatyka gospodarcza.

Proponuję jednak założyć stronę i wypozycjonować ją na trudne słowo z dokładnym zapisem metodologii postępowania. Problem w tym, że może ci się nie udac i praca zmieni się w temacie "Jak nie udało mi się wypozycjonowć kredytów bankowych i jak do tego doszedłem"

Pamiętaj tez o przyszłym pracodawcy, który nie spojrzy przychylnym okiem na informatyka, który powielił wodolejstwo innych, no chyba że dokonasz przełomowego odkrycia algorytmu, ale za to otrzymasz nobla a nie tylko wpisu do indeksu

Nie cierpię spamerów!

• 1 miesiąc temu...

Witam.

Nie chciałem zakładać kolejnego tematu o magisterce, więc napiszę tutaj.

Mój promotor chętnie przystał na temat związany z pozycjonowaniem - zastanawiam się jeszcze nad tym konkretnym. Jako, że były już na uczelni tematy typu "Metody pozycjonowania witryn internetowych" (opisówka + zbadanie wzrostu pozycjo po konkretnych działaniach) stwierdził, że przydało by się coś innego.

Mam 2 pomysły:

- Wpływ optymalizacji strony internetowej na jej pozycję w wyszukiwarce Google.

Generalnie promotorowi się spodobał, chciałby żeby było zbadane jakie czynniki są ważniejsze przy optymalizacji itp. Nasuwa się pytanie i tu prosiłbym o opinie - czy sama optymalizacja wystarczy wg Was na pracę. Myślałem, żeby dodatkowo napisać aplikację wspomagającą audyt strony, która dawała by wskazówki odnośnie optymalizacji. Do testowania użyłbym kilku(nastu) stron.

- Drugi z pomysłów to porównanie dwóch metod - White Hat SEO i Black Hat SEO. Kilka witryn pozycjonowanych jedną i drugą metodą i ocena, która z metod jest lepsza.

Czytałem tematy odnośnie magisterki i wiele osób twierdzi, że na kierunku informatycznym nie powinno się pisać pracy z pozycjonowania. Jednak u mnie na uczelni nie ma z tym problemu - proszę tylko o opinię, który z tematów nadawał by się bardziej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności